:

Szerző: Bodnár Ádám

2014. november 14. 14:08

Peren kívüli megállapodással zárult a TomorrowNow-ügy

Pont került az évek óta húzódó jogi procedúra végére, az SAP közel 360 millió dolláros kártérítést fizet az Oracle-nek a TomorrowNow leányvállalatnál történtek miatt. A két cég között még 2007-ben indult meg a per, amelyet most sikerült lezárni.

Az SAP még 2005-ben vásárolta fel a TomorrowNow vállalatot, amely a PeopleSoft és a J.D. Edwards szoftvereihez nyújtott "third party" támogatást, amelyek akkorra már az Oracle tulajdonába kerültek egy nagyszabású akvizíciót követően. A két nagy szoftvergyártó között 2007 tavaszán robbant ki az ügy, az Oracle ugyanis egyenesen ipari kémkedéssel vádolta meg az SAP-t.

Az Oracle 2006 novemberében különösen nagy forgalmat tapasztalt az ügyfelek számára fenntartott weboldalán, ahonnan a PeopleSoft és J.D. Edwards felhasználók tölthetnek le szoftvereket és dokumentációt. A forgalmi adatok elemzése után kiderült, hogy több mint 10 ezer olyan letöltés zajlott, amelyet már lejárt vagy a végéhez közeledő támogatási szerződéssel rendelkező ügyfelek hajtottak végre. Ezekben az ügyfelekben az volt a közös, hogy az időtájt lettek a TomorrowNow ügyfelei.

Az Oracle állítása szerint az alaposabb vizsgálat kimutatta, hogy a letöltéseket valójában nem maguk az ügyfelek indították, ugyanis a megadott jelszavakhoz tartozó e-mail címek, nevek és telefonszámok mind hamisak voltak. Az IP-címek alapján a nyomok az SAP America egyik irodájába vezettek, az SAP az Oracle szerint négy napon keresztül napi 1800 szoftvert és dokumentációt töltött le. A San Franciscó-i kerületi bíróságra beadott keresetben az Oracle azt állítja, az SAP jogtalanul fért hozzá az információkhoz.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Az SAP már 2007 nyarán beismerte, voltak "helytelen letöltések" az Oracle rendszeréből, bár tagadta, hogy az így megszerzett információk a birtokába kerültek volna, azok végig megmaradtak a TomorrowNow berkein belül. A cég vezetői sorra mondtak le, a német cég ezt követően vevőt keresett a TomorrowNow-ra, de mivel nem talált, 2008-ban egyszerűen bezárta, a tevékenységét teljesen felszámolta.

Az Oracle által indított per csak 2010-ben lépett bírósági tárgyalási szakaszba, az SAP itt azonnal beismerte felelősségét, azonban az amerikai cég által kért 1 milliárdos kártérítés összegét erősen vitatta. A bíróság 2010 őszén 1,3 milliárd dolláros kártérítés megfizetésére kötelezte az SAP-t, amelyet a német vállalat meg is tett, azonban az ítélet ellen fellebbezést nyújtott be. Másodfokon a bíróság ismét megállapította az SAP felelősségét, azonban már jóval alacsonyabb értékűre, hozzávetőleg 350 millió dollárra becsülte az okozott kárt.

A tegnap bejelentett megállapodás alapján a német cég közel 360 millió dollárt fizet az Oracle-nek, a kártérítést és a kamatait. Az SAP már korábban kifizetett az Oracle-nek közel 120 millió dollárt, a jogi eljárás költségeire. Mindkét érintett vállalat üdvözölte a peren kívüli megállapodást, az Oracle szerint "ez erős üzenet azoknak, akik a tisztességes és törvényes verseny helyett a csalást választják", az SAP közleménye pedig afeletti örömének adott hangot, hogy az Oracle végre elfogadta az ügy lezárására tett erőfeszítéseket.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.