:

Szerző: Bodnár Ádám

2014. október 20. 13:15

Így lophatták el a Dropbox-hozzáféréseket

A közelmúltban nagy mennyiségű Dropbox-azonosítót loptak el támadók, és tettek közzé a Pastebinen. Az online tárhelyszolgáltató tagadta, hogy rendszereit feltörték volna, a Symantec látszólag megtalálta a támadás módját.

Érdekes módon lophattak el Dropbox-azonosítókat támadók, derül ki a Symantec egy friss blogbejegyzéséből. A vállalat már korábban is felhívta a figyelmet olyan támadásokra, amelyek hamisított loginoldalak segítségével próbáltak meg azonosítókat lopni, feltehetően a Dropbox elleni támadásnál is ezt a módszert használták.

Olyan adathalász leveleket fogott a Symantec, amelyek a felhasználók Dropbox-azonosítójára utaznak. A biztonsági cég blogbejegyzése alapján támadók megtévesztő leveleket küldenek áldozataiknak "important" tárggyal és olyan tartalommal, amely egy nagynak mondott állományra mutató Dropbox-linket is tartalmaz. Ezen a link azonban egy hamisított Dropbox loginoldalra mutat, amely - figyelem, most jön a csavar - magán a Dropbox társzolgáltatáson helyezkedik el.

Megtévesztésig hasonlít az eredetire a kamu Dropbox loginoldal

Az adathalász kamu oldal a Dropbox "user content" domainen található és a kapcsolat is SSL-titkosított HTTPS, amely azt az illúziót kelti a felhasználóban, hogy valóban a Dropbox oldalára jutott és ott adja meg belépési adatait. A linken megnyitott oldal megtévesztésig hasonlít a Dropbox nyitólapjára, az ott felhasznált grafikákat is tartalmazza. Azonban ha valaki megadja a felhasználói nevét és jelszavát a támadók szerverére továbbítja, majd az adatok eltulajdonítása után a Dropbox valódi nyitólapjára továbbítja az áldozatokat.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Egy másik adathalász támadást is alkalmaz ez az oldal, számos webes szolgáltatás (pl. Gmail, Yahoo! Mail) logóját is elhelyezték itt, azt a látszatot keltve, hogy az itt használt azonosítóval is be lehet jelentkezni, természetesen ezek a login nevek és jelszavak is a támadóknál kötnek ki - ezen azonosítók birtokában a támadók további adathalász leveleket küldenek ki az email-fiókokban található címekre - mivel ezek legitim címekről érkező levelek, mindenképpen ajánlott az óvatosság.

A támadás ellen védekezni egyelőre csak úgy lehet, hogy az emailben érkező, Dropboxban tárolt állományra mutató linket csak akkor nyitjuk meg, ha biztosak vagyunk benne, az ismerőstől származik. A linkre kattintás előtt érdemes tisztázni a küldővel, valóban tőle származik-e a levél és mit tartalmaz a megosztott állomány.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.