:

Szerző: Gálffy Csaba

2014. október 2. 10:45

Prezi-versenytársat mutatott be a Microsoft

Vadonatúj irodai alkalmazással jelentkezett a Microsoft, a Sway egyszerre új dokumentumformátum, megjelenítési mód és szerkesztési paradigma is, könnyen lehet, hogy az Office hosszútávú jövőjét is jelenti.

Meglepetésre egy új, izgalmas alkalmazással bővült a Microsoft Office-portfóliója. A Sway névre keresztelt új szoftvert nehéz pontosan osztályozni, az ugyanis egyszerre hoz új szerkesztési és megjelenítési paradigmát, ugyanúgy felfogható a Word, mint a PowerPoint jövőbeni leváltójaként is. Az új szoftver intuitív és egyszerű szerkesztést, automatikusan generált megjelenést és cloud-natív hozzáállást ígér.

A Sway érdekessége, hogy megjelenítése adaptív, vagyis attól függően, hogy milyen eszközről, milyen környezetben nézzük, váltogatja a kinézetet. Ez szöges ellentétben áll a bevett prezentációs vagy dokumentumkezelési paradigmával, amely minden platformon, minden környezetben pixelpontos reprodukciót követel meg - a Sway ehelyett inkább az alkalmazkodási képességre helyezi a hangsúlyt. A megjelenítés ugyanakkor nem igazi reszponzív, vagyis az elrendezés és megjelenítés nem változik valós időben, a rendszer csupán az előre letárolt megjelenítési formák közül választja ki az adott képernyőhöz legjobban illeszkedőt.

Forma helyett tartalom

Az új szoftver nagy ígérete, hogy a felhasználó fókuszálhat a tartalomra, a különböző részek egymáshoz való viszonyára, annak megjelenítését pedig a szoftver automatikusan generálja, a megadott információknak megfelelően. Így például horizontális, vertikális, vagy épp két (vagy akár három) dimenziós dokumentumok-prezentációk is készíthetőek. E kimenet kézzel tovább finomítható, de a készítők szerint erre csak nagyon ritkán lesz szükség. Az automatikusan, sablonokból generált megjelenítés ugyanakkor magában hordozza, hogy hamarosan mindenhonnan hasonló swayek néznek majd ránk.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Az idők szavára mindenesetre hallgatnak a Microsoft fejlesztői, a Sway ugyanis már alapoktól a webre termett, az elkészült dokumentumok azonnal megoszthatóak, beágyazhatóak, és egyéb modern módon szétküldhetőek. Ez a cloud-natív hozzáállás a szerkesztés során is érvényesül, a dokumentumba bedobálhatunk webes tartalmakat, és akár online tárhelyről közvetlenül is beilleszthetünk képeket. A beépített keresővel pedig a Sway felületének elhagyása nélkül kereshetünk illusztrációkat az interneten.

A Sway egyelőre meghívásos alapon érhető el, a szolgáltatásba a Microsoft fokozatosan engedi be a jelentkezőket. A szoftver nem natív alkalmazásként, hanem webes appként működik - asztali környezetben a legtöbb böngésző támogatott. Mobilon külön kliensekkel készül a Microsoft, hamarosan iOS és Android app is elérhető lesz, illetve nyilván a Windows Phone-ról sem feledkezik meg a cég. A szoftver még fejlesztés alatt áll, a vállalati integráció is csak később jelenik meg, de a Microsoft ígérete szerint lesz OneDrive for Business és SharePoint-integráció, valamint együttműködés az Office Graph-fal is, illetve fejlett információbiztonsági és IT-menedzsment képességek is elérhetőek lesznek. Nyilván, hiszen ez mégis egy Office alkalmazás.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.