:

Szerző: Bodnár Ádám

2014. szeptember 24. 13:29

A konferenciahívások forradalmát ígéri a Talko

A Microsoft egykori vezető szoftvertervezője egy olyan okostelefonos alkalmazással tér vissza, amely a hanghívások és a szöveges üzenetek előnyeit egyesítené. Megszületett a Talko.

Visszatért Ray Ozzie, a Microsoft korábbi vezető szoftvertervezője, aki 2010-ben távozott a redmondi cégtől, de előtte oroszlánrészt vállalt abban, hogy a vállalat teljes erőbedobással a felhő felé vegye az irányt. Ozzie a Visicalc táblázatkezelő, illetve a Lotus Notes csoportmunka-szoftver alkotójaként vált ismertté, a Microsofthoz akkor került, amikor a cég felvásárolta Ozzie cégét, a Groove Networksöt, amelyből aztán a SharePont Workspace létrejött.

Ideje újra felfedezni a hanghívást

Ozzieról a Microsofttól történő távozása után keveset lehetett hallani, most azonban előlépett új cégével és új termékével, a Talkóval, amelynek célja, hogy az üzleti kommunikáció központjába ismét a az emberi beszédet állítsa. "Szenvedélyesen hiszem, hogy hatalmas rejtett lehetőségek vannak a hangban" - írja a Talko megszületését bejelentő üzenetében Ozzie. "Nincs gyorsabb és hatékonyabb módja olyan alapvető érzelmek kifejezésének mint a sürgetés, a türelmetlenség, a megértés, a magabiztosság vagy a bizalom. Egyszerűen szólva mesés dolgok történhetnek, ha a beszélgetést választjuk."

Ozzie szerint egyre többször használjuk az okostelefont üzleti kommunikációra, mert mindig velünk van, ez azonban szükségszerűen együtt jár azzal, hogy az üzenetek rövidek és tömörek, mivel a kis képernyőkön hosszasan nem lehet gépelni. "Túlságosan is támaszkodunk ezekre az eszközökre, de ezzel súlyosan korlátozzuk a képességünket hogy jelentőségteljesen kommunikáljunk azokkal, akikre szükségünk van vagy akiket szeretünk. [...] az új, mobilcentrikus munkastílus közepette ez a szaggatott kommunikáció nem elég ahhoz, hogy igazán produktívak legyünk. Nem elég jó, ha dolgokat kell elintézni."

Konferenciahívás, másképp

Ennek szellemében készült a Talko, amely egy olyan okostelefonos app, illetve háttérszolgáltatás, amely a hangos kommunikációt, illetve a konferenciahívásokat próbálja meg átalakítani. Az elképzelés lényege, hogy egy konferenciahívásnak nem kell valós időben történnie, az érintettek akkor is reagálhatnak az őket érintő kérdésekre, amikor éppen idejük engedi. A beszélgetésben részt vevő feleket pedig a megbeszélés folyamán be is lehet jelölni, így azok tudni fogják, mikor kerül olyan témára a sor, amely őket is érinti és tőlük valamilyen reakció lenne szükséges. Az eseményekhez persze lehet külső dokumentumokat, képet, videót vagy akár szöveges megjegyzéseket fűzni.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

A Talko üzleti modellje, hogy ezeket a megbeszéléseket tárolja, visszahjátszhatóvá és kereshetővé teszi. Így ha valaki (például elfoglaltságából adódóan) nem követte a párbeszédet, utólag vissza tudja hallgatni az egészet, miközben előre látja azt is, mikor milyen témáról ki beszélt, így egyből az őt érdeklő részhez tud ugrani, illetve persze látja a csatolt állományokat is. Annak érdekében, hogy a magánszférához való jog is megmaradjon, a beszélgetés bármely résztvevője bármely részt kitörölheti.

"Nem tudom megjósolni, mire megy ki ez az egész, de azzal, hogy a hanghívást annyira egyszerűen használhatóvá tesszük mint a szöveget, megváltoztatunk egy csomó dolgot" - mondja Ozzie. "Ha előbb az internetet találták volna fel, ma egész másképp tekintenénk a hanghívásokra." Az okostelefonos app ingyen elérhető, a Talko a 10 napnál régebbi  beszélgetések megőrzéséért kér pénzt az ügyfelektől - a megcélzott réteget természetesen azok a nagyvállalatok jelentik, ahol gyakran van szükség a dolgozók között ilyen jellegű információcserére. A tervezett ár havi 5-10 dollár lesz felhasználónként egy hónapra.

Egyelőre csak iOS-en

A Talko app jelenleg kizárólag iOS platformon fut, Ozzie szerint ez még jó pár hónapig így is marad, a vállalat először az iPhone-felhasználók szélesebb körén akarja tesztelni és a visszajelzések alapján finomítani a képességeit, csak ezt követően lehet szó arról, hogy más mobil operációs rendszerre is portolják. "Természetesen hamarosan elérhető lesz Androidon és a weben is" - írja Ozzie. Windows Phone -on futó változatról a Microsoft egykori fő szoftvertervezője nem tett említést.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.