:

Szerző: Bodnár Ádám

2014. augusztus 14. 14:02

Megjelent a SUSE Cloud 4

Tegnap megjelent a SUSE Cloud 4, a vállalati támogatással rendelkező OpenStack-disztribúció, amelyet a SUSE egy-két olyan komponenssel próbál még vonzóbb lenni, amelyekkel a felhasználók egyszerűsíthetik a telepítést.

Egyre nagyobb tömeg gyűlik össze az OpenStack nyílt forrású cloudplatform mögött, számos hardver- és szoftvergyártó állt már be a kezdeményezés mögé, köztük olyan cégek mint az Intel, a HP, az Oracle és az IBM is. A szoftver rohamosan hódít, a SUSE szerint azonban a vonzerejét és a felhasználók bizalmát jelentősen növelné, ha ugyanolyan szintű támogatást lehetne hozzá igénybe venni, mint amit a nagyvállalati Linux-disztribúciók esetében már megszoktak az ügyfelek. Ennek jegyében készült el még 2012-ben a SUSE Cloud, amely a zöld kaméleonos cég OpenStack-disztribúciójának tekinthető, vállalati támogatással kiegészítve.

A szoftver folyamatosan együtt fejlődik az OpenStackkel, amelyből évente kétszer, tavasszal és ősszel jelenik meg friss verzió. A most kiadott SUSE Cloud 4 az áprilisban megjelent, "Icehouse" kódnevű OpenStack-változatra építkezik. Az OpenStack Icehouse néhány figyelemre méltó újdonsága közül az egyik, hogy a Nova nevű "compute cloud" modul már támogatja a rolling típusú upgrade-et, így a frissítések alatt a futtatott feladatok kiesése minimalizálható - a VM-eket le sem kell állítani. Nagyvállalati környezetben, ahol a leállást minden körülmények között el kell kerülni, ez nagy fegyvertény és a felhasználók által egyik leggyakrabban kért képesség is volt egyben. A Swift, amely az OpenStack objektumtárolója, egy "discovery" képességgel bővült tavasszal, a Swift tárolók kommunikálni tudják magukról, milyen API-k és milyen képességek érhetők el rajtuk, emellett egy új replikációs mechanizmus is érkezett, amely jelentős teljesítménynövekedést ígér.

Az OpenStack központi eleme a Heat nevű "orchestration" komponens, amely konfigurációs API-val gazdagodott, így az OpenStack-alapú felhőkben számítási, tárolási és hálózati erőforrások hozzáadása már automatizálható is és ezek a képességek a felhasználóknak is kiajánlhatók, többé nem szükséges adminisztrátori beavatkozásra a végrehajtáshoz. Egy új modul is debütál az Icehouse-ban, a Trova adatbázis-szolgáltatás, amely a korábbi (Havana) változatban már megtalálható volt, de csak előzetesként.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

A SUSE Cloud azon felül, hogy az Icehouse kódnevű OpenStackre alapoz, támogatja a Cephet, amelyből akár több petabájt méretű elosztott tárolók építhetők, illetve integrálódik VMware környezetekkel is - VMware Virtual SAN-on is kezeli a lemezképeket például. A SUSE-féle változat egyik nagy előnye a telepítési keretrendszer, amely segítségével egyszerűen telepíthetők és konfigurálhatók OpenStack-alapú felhők. A Ceph-alapú tárolók szintén ebből a keretrendszerből telepíthetők. A megoldás teljesen hypervisor-agnosztikus, akár több eltérő hypervisor (KVM, Xen, Hyper-V, Vsphere) is megfér egy telepítésben.

Az OpenStackhez már Magyarországon is elérhető tanfolyam, a 4 napos képzést a Red Hat termékek hazai disztribútora, az ULX szervezi. A OpenStack adminisztrációs képzést elsősorban rendszeradminisztrátoroknak, rendszermérnököknek ajánlják, akik privát felhőt szeretnének beüzemelni és üzemeltetni. Az ULX képzése értelemszerűen Red Hat Enterprise Linux OpenStack környezetben történik. További információ itt érhető el.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.