Szerző: Hlács Ferenc

2014. június 18. 11:14

Szakít a kötött kijelzőformákkal a Sharp

Hamarosan megjelenhetnek az első ovális, kerek vagy bármilyen tetszőleges formájú kijelzők a Sharp frissen bejelentett technológiájának köszönhetően. A Free-Form Display panelekben a vezérlőáramkörök a képernyő teljes területén szóródnak szét, így nem köti őket a négyzet vagy téglalap alak.

Új kijelzőtechnológiát jelentett be a Sharp, amelynek segítségével a gyártók nem lesznek többé a megszokott téglalap vagy négyzet formához kötve. A Free-Form Display-nek nevezett megoldás a vállalat szerint gyakorlatilag bármilyen alakú panel létrehozását lehetővé teszi, amelyeknek számos potenciális felhasználási területe akad, mint az autók műszerfala vagy a viselhető eszközök, például az okosórák.

A Sharp - egyelőre csak prototípusként létező - tetszőleges formájú kijelzői IGZO technológiájú félvezetőkkel készülnek. Ezeknél a paneleknél a hagyományosan használt amorf szilíciumot indium-gallium-cink-oxidra cserélik (innen az eljárás neve) amely jóval nagyobb elektronmobilitásának köszönhetően nagyobb felbontású és alacsonyabb válaszidejű termékek létrehozását teszi lehetővé, ezáltal pedig az egyik legígéretesebb új kijelzőtechnológiát jelenti. Az IGZO nem csak az LCD-k piacán hoz áttörést, hanem az elektromechanikus elven működő, alacsony fogyasztású MEMS panelek is erre épülnek - a Sharp a Qualcommal karöltve tavaly maga is demózott egy ilyen modellt.

IGZO kijelzőkkel már elvétve ugyan, de találkozhattunk, noha akárcsak a korábbi LCD képernyők esetében, ezeknél is szükség volt egy minimális keretre amely az úgynevezett kapuvezérlőt, azaz a panel vezérlőáramköreit tartalmazta. A Free-Form Display esetében ezek a kontrollereket a kijelző teljes területén szétszórták, így nemcsak a perem mérete csökken le jelentősen, de a panel formája is kötetlenné válik. Ezzel együtt a technológia megjelenésével lassan búcsút inthetünk a képernyőfelbontás megszokott 1920x1080 típusú jelölésének, helyette vélhetően érdemesebb lesz a PPI, azaz pixel-per-inch rendszert használni.

Egyelőre kevesen találkoztak hasonló képernyőkkel, ez hamarosan megváltozhat, a Sharp ugyanis a "lehető leghamarabb" meg akarja kezdeni az új panelek tömeggyártását - de könnyen lehet, hogy még ezt sem kell kivárni, miután már a Motorola is bejelentett egy kerek kijelzővel felszerelt okosórát, a Moto 360-at, amely valószínűleg még a nyáron a boltokba kerül. A telefongyártó termékét azonban jelenleg jórészt homály fedi, így nem tudni, pontosan milyen megoldást alkalmaz a kijelző legyártásához, egyelőre csak annyi ismert, hogy esetében valószínűleg kerek OLED panelről van szó. A megoldás mindenesetre egyedülálló - ez azonban  könnyen megváltozhat, ha a Sharp technológiája elérhetővé válik a gyártók számára.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról

OFF

3

Tanult a CrowdStrike a patchmageddonból

2024. július 24. 14:37

Új ellenőrzési folyamatot dolgoz ki a CrowdStrike annak érdekében, hogy a jövőben sikerülhessen elkerülni a nagy pénteki leálláshoz hasonló problémákat.