Szerző: Gálffy Csaba

2014. május 6. 12:35

App!system 2014: 800 perc szakmai tartalom

Mintha minden IT-szállító, szolgáltató és szoftverház egyszerre döntötte volna el, hogy évtizedes alvás után gyökerestül fordítja fel a vállalati informatikát, minden irányból új felfogású megoldások érkeznek. Konferenciát szenteltünk a problémának.

Hosszú ideje nem volt olyan gyors a vállalati informatika fejlődése, mint most. A 2000-es évek eleje óta fokozatosan megszilárdult munkamódszerek, eszközök és bevett megoldások gyors ütemben kérdőjeleződnek meg, a szoftveresen meghatározott rendszerek (adatközpontok, hálózatok), a felhős szolgáltatások, az új generációs szoftvertermékek vagy épp mikroszerverek mind-mind igyekeznek felborítani a korábban alapvetőnek gondolt sémákat.

Ahogy azt a vállalati IT-ben megszoktuk, a fenti hívószavak már évek óta az újságcikkek címeiben szerepelnek, lassan azonban a gyakorlati adoptációra is sort lehet keríteni. Az alapul szolgáló technológiák beértek, a felhasználási forgatókönyveket megírták - de a tényleg megdöbbentő mennyiségű változást így sem könnyű feldolgozni. Ezért éreztük úgy, hogy az idei App!system konferenciának ezt az innovációs hullámot, annak egészét választjuk témaként, és elhozzuk az egyes területek meghatározó hazai szereplőit, mondják el ők, hogyan látják e változásokat.

Miért gyere el?

Átfogó képet nyújtunk. A témák összeállításánál igyekeztünk minden fontosabb vállalati területről összeszedni a legfontosabb újdonságokat, így a résztvevők a rendezvényen teljes képet kaphatnak a már említett "innovációs cunamiról". A programban egyensúlyt kerestünk a jövőbemutatóbb és a gyakorlati hasznosításhoz közelebb álló témák között, de minden esetben a vállalati IT hazai realitásainak, a szakmai hazai állásának megfelelően választottunk hangsúlyokat.

Mérnöktől mérnöknek. A témákhoz olyan előadókat kerestünk, akik mélyreható ismeretekkel rendelkeznek az adott területen, mérnöki-műszaki szemlélettel rendelkeznek és tudnak a hallgatóság nyelvén beszélni. Úgy gondoljuk, hogy ezzel a konferencia fontos hiányt pótol a hazai rendezvények között.

Alapos előadások, élő bemutatók. A fentivel összhangban a mennyiség helyett a mélységre koncentráltunk, ahol az indokolt, 40 perces bemutatókra kértük fel az előadókat. Ennyi idő alatt egy-egy téma alaposan körbejárható és valódi szakmai ismeretek is átadhatóak, sőt élő demókat is a programba foglaltunk, így az adott technológiák működés közben is megnézhetők.

Miről lesz szó?

A modern IT egyik legnagyobb problémája a munkaszervezés, a feladatok kiosztása, végrehajtása, valamint a szakemberek továbbképzése. Ezekkel a kérdésekkel foglalkozik az első, szervezeti panelünk, ahol innovatív és józan ésszel szervezett munkavégzésről lesz szó, az önszorgalomból végzett tanulás irányai mellett. A nyílt forrású szoftverekkel foglalkozó szekcióban két új, a kisvállalatok számára érdekes szoftverről lesz szó, amelyek hozzáértő kézben fontos eszközökké válhatnak  - a Remote Root a felügyeletben, a Zentyal pedig Microsoft-alternatívaként érdekes.

Külön szekciót kapnak a biztonsággal foglalkozó előadások, itt szó lesz a felhős rendszerek biztonsági kérdéseiről, a központi naplózásról és az üzemeltetők által kivédhető biztonsági problémákról.

Az adatközpontot alaposan felforgatja a virtualizáció-automatizáció következő hulláma, noha ennek itthon még csak az előszele érezhető. Ennek megfelelően itt az ideje, hogy már ne csak a hívószavak ("buzzword"), hanem a gyakorlati hasznosítás szintjén kezdjünk beszélni. Lesz élő SDN- és Cisco ACI-bemutató, megismerkedünk az OpenStack és a Microsoft Azure Pack vívmányaival

A szoftveres újdonságok mellett a hardveres innováció is visszatért az IT-be, a tárolók és a szerverek (nálunk friss) trendjeiről több előadás is szól majd: a szerveres ARM és a mikroszerverek, a Flash-t használó tárolók, valamint az x86 és a POWER8 architektúra is terítékre kerül, de ide kapcsolódik a nem-gyártói hardvertámogatás kérdésköre is.

A részletes program és további információk a konferencia honlapján.

Egyéb tudnivalók

A HWSW App!system konferencia 2014 június 4-én lesz az Allee-ban, Budapesten. A regisztrációt megnyitottuk, május 16-ig kedvezményes áron lehet jelentkezni.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról

OFF

3

Tanult a CrowdStrike a patchmageddonból

2024. július 24. 14:37

Új ellenőrzési folyamatot dolgoz ki a CrowdStrike annak érdekében, hogy a jövőben sikerülhessen elkerülni a nagy pénteki leálláshoz hasonló problémákat.