:

Szerző: Koi Tamás

2014. április 28. 11:18

250 megabites mobilnetet demózott a Telekom

Cellánként akár 250 Mbps letöltési sávszélességet is képes elérni a Magyar Telekom LTE Advanced teszthálózata, melyet az Ericssonnal együttműködésben épített ki.

A jelenlegi 4G-s hálózatnál ideális esetben akár négyszer gyorsabb mobilnet-infrastruktúrát tesztel az Ericssonnal karöltve a Magyar Telekom - az LTE Advanced technológiára épülő rendszer cellánként elméletileg akár 250 Mbps letöltési sávszélességet képes biztosítani a csatlakoztatott kliensek számára. A sávszélesség-keret növelésére előbb-utóbb szükség is lesz, de nem feltétlenül a weboldalakat böngésző videókat nézegető és alkalmazásokat futtató okostelefon-tulajdonosok miatt, hanem a hálózatra csatlakozó új eszközök, gépek sávszélesség-igényének kiszolgálásához.

LTE-evolúció

A most demózott tesztrendszer egyenes evolúció a jelenleg kereskedelmi forgalomban lévő 4G/LTE szolgáltatások után, melyet a Telekom az országban elsőként, 2012 elején állított kereskedelmi üzembe. Ennek a szolgáltatásnak a tesztüzeme 2009-ben indult, vagyis bő két évvel a tesztelést követően állhatott rajtra készen a hálózat, mely jelenleg is az 1800 MHz-es frekvenciatartományban üzemel és elméletileg 60 Mbps letöltési sávszélesség elérésére képes.

A Telekom négy évvel ezelőtt, 2010 márciusában elsősorban a videoforgalom jövőbeni fellendülésére igyekezett választ adni a 4G technológia tesztjével, majd későbbi bevezetésével, akkor HD-videostreamekkel próbálták demózni a technológia sebességét - az LTE Advanced technológia bemutatásakor is hasonló módszert választott a szolgáltató, csak ezúttal 4K-s streamek közvetítésével prezentálta a hálózatban rejlő lehetőségeket.

IT security meetup és Benk Dénes a SYSADMINDAY-en

4 klassz IT biztonsági előadással, több millió forintos képzési nyereményalappal, és Benk Dénes standupjával vár a hazai SYSADMINDAY július 19-én.

IT security meetup és Benk Dénes a SYSADMINDAY-en 4 klassz IT biztonsági előadással, több millió forintos képzési nyereményalappal, és Benk Dénes standupjával vár a hazai SYSADMINDAY július 19-én.

Egyre jelentősebb szempontnak számít ugyanakkor a jövőbeni hálózattervezések során a gépek közti kommunikáció területe: Az Ericsson egyik tanulmánya szerint 2020-ra a távközlési kapcsolatok száma meghaladhatja az 50 milliárdot, a jelenleginél jóval több eszköz csatlakozik majd a világhálóra, sőt már a háztartási eszközök – a hűtőgéptől a televízióig – is elérhetők lesznek az interneten keresztül, akár okostelefonról is.

Akár 3 Gbps-ig

A jövőben a mobil szélessávú hálózatok várhatóan egyre inkább támaszkodnak majd az újabb generációs technológiákra, hiszen például az LTE-Advanced a frekvenciasávokat egyesítve (aggregálva) egyre nagyobb adatsebességeket és kapacitásokat tud majd kiszolgálni, ezzel túllépve az UMTS (3G-s) hálózatok korlátain. A későbbiekben a video és műsorszórás típusú szolgáltatások tömeges, jó minőségű elérése pedig az LTE-hez szervesen kapcsolódó LTE Broadcast technológiával valósulhat meg - jósolja a Telekom. A szabványok szerint egyébként LTE Advanced rendszerben akár cellánkénti 3 Gbps letöltési sávszélesség is elérhetővé válhat.

A szolgáltató egyelőre nem adott konkrét választ arra a kérdésre, hogy mikor indulhat el kereskedelmi forgalomban az LTE Advanced technológia, a rendszer bevezetése a rendelkezésre álló frekvenciasávoktól és a végberendezések elterjedtségétől is függ. A cég a 4G/LTE technológiával jelenleg a lakosság 45%-a részére biztosít szolgáltatást, a lefedettséget 2015-ben 80 százalékra kívánja növelni a cég.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról