Szerző: Hlács Ferenc

2014. április 28. 10:04

Megvannak a legendás elásott Atari-játékok

Videojáték-történelmi a legendát igazolt a Microsoft: az Atari tényleg hatalmas mennyiségű eladatlan játékkazettát ásott el az új-mexikói sivatagban a nyolcvanas évek videojáték-válsága során. A szemétlerakóban talált játékok nagy részét az E.T. példányai teszik ki.

Beigazolódott a videojáték-ipar egyik klasszikus mítosza: az Atari valóban elásta sikertelen játékkazettáit az 1983-as nagy videojáték-piaci válság után. A videojátékok piaca a 80-as évek elején tetőzött, majd pár év alatt kevesebb mint tizedére omlott össze, köszönhetően a piacra öntött gyenge játékok mellett az otthoni számítógépek gyors terjedésének. Elemzők a 80-as évek közepén már kongatták a vészharangot a konzolok felett, a Nintendo Entertanment System azonban újra életet lehelt az eladásokba.

Már nyolcvanas években is keringtek pletykák, melyek szerint a zömében gyenge minőségű videojátékok túlkínálata miatt keletkezett válság során az Atarinál nagy mennyiségű eladatlan játék és egyéb hardver halmozódott fel, amelyektől a vállalat Alamogordo környékén, Albuquerque-től nagyjából 200 kilométerre délkeletre egy sivatagi hulladéklerakóban igyekezett megszabadulni. Az új-mexikói sivatagban örök nyugalomra helyezett kazetták ezreinek, más spekulációk szerint pedig akár millióinak jelentős részét az E.T. The Extra-Terrestrial című, legendásan rossz játék példányai tették ki.

A legendát beigazoló felfedezés nem volt véletlen, a kutatást végző markolók a Microsoft Xbox Entertainment Studios megbízásából dolgoztak: a vállalat ugyanis videojáték-történelmi dokumentumfilmet készít, amiből az iparág válsága sem maradhat ki. A cég szóvivője szerint az első E.T.-kazetták nagyjából három órás ásás után fordultak ki a föld, pontosabban az őket fedő sok rétegnyi szemét alól. A nyolcvanas évek válságához a szóban forgó cím is hozzájárult: játékot sietve dobták össze, hogy Steven Spielberg azonos című filmjével egy időben jelenhessen meg, az összecsapott munka miatt aztán végül dizájn és marketing terén is csúfos kudarcot vallott.

A Microsoft egyelőre nem árulta el, pontosan hány játékot találtak, annyi azonban biztos, hogy az E.T. mintegy ötmillió Atari 2600-ra kiadott példányának jó része végül a vállalat nyakán maradt. Korabeli lapértesülések szerint az eladhatatlan mennyiséget a cég éjszaka ásta el egy nagyjából 46x46 méteres területen, amelynek pontos helyét egy videojáték-rajongó derítette ki. Az E.T-kazetták megjelenésükkor nagyjából 30 dollárért voltak kaphatók, ma a használt darabok ára 5 dollár környékén, vagy még annál is lejjebb mozog - a sivatagban talált példányok azonban, a történelem egy-egy darabja lévén ennél jóval többet érhetnek.

A Microsoft dokumentumfilmje, amelynek forgatásával a vállalat pontot tett a harmincéves pletyka végére, a videojáték-ipar alakulását veszi majd górcső alá, és várhatóan jövőre jelenik meg. A cég az utóbbi időben egyre komolyabban veszi a saját gyártású videós tartalmakat, amelyeket aztán az Xbox 360 és Xbox One platformokra tervez kiadni. Hasonló projektje a népszerű Halo játékok átültetése élőszereplős tévésorozatba, amellyel kapcsolatban, akárcsak az E.T.-nél, Steven Spielberg neve is felmerült - ennek a sorozatnak a DVD-i azonban remélhetőleg nem egy sivatag közepén bukkannak majd fel harminc év múlva.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról

OFF

3

Tanult a CrowdStrike a patchmageddonból

2024. július 24. 14:37

Új ellenőrzési folyamatot dolgoz ki a CrowdStrike annak érdekében, hogy a jövőben sikerülhessen elkerülni a nagy pénteki leálláshoz hasonló problémákat.