Szerző: Gálffy Csaba

2014. április 2. 12:25

A fogyasztásban a szoftver is sokat számít

Több funkció és hosszabb akkus üzemidő között választhatunk, ha Windows 8-as gépen szeretnénk filmet vagy sorozatot nézni. A Microsoft natív metrós alkalmazása üzemidőben mindent visz, de korlátozott a formátumok támgoatása, a külső feliratokat pedig nem ismeri.

Nem csak a hardveren múlik a hosszú akkus üzemidő, a szoftvert is hatékonyra kell írni ahhoz, hogy ne merüljön le idő előtt a notebook, tablet vagy okostelefon. Talán a médialejátszás az a terület, ahol ez a legérdekesebb kérdés: a dekódolási folyamat viszonylag számításigényes, a zenehallgatás vagy filmnézés ráadásul jellemzően hosszú ideig is tart, nem mindegy, hogy a vonaton vagy repülőn meg tudunk-e nézni még egy epizódot kedvenc sorozatunkból. A területet még izgalmasabbá teszi, hogy vannak alternatívák, több népszerű lejátszó is verseng a felhasználókért. Melyiket érdemes használni, ha messze van a konnektor?

Órákkal hosszabbítható a lejátszás

Csapjunk bele, a győztes a Windows 8 beépített, metrós felületű Video alkalmazása. A TechSpot tesztje szerint messze a leghosszabb lejátszást ez az app adja, üzemidőben köröket ver a népszerű alternatív lejátszókra. Ha tehát az akkus üzemidő a fontos, akkor egyszerűen nincs alternatívája ennek a lejátszónak. A hatékonyságért azonban keményen meg kell fizetni funkcióban, a Microsoft által fejlesztett alkalmazás nem kezel annyi fájlformátumot és videokodeket, mint például a VLC vagy a Media Player Classic, hiányzik például az .mkv konténer, és például az Xvid és DivX kodekek támogatása. Tudomásunk szerint a Video nem támogatja a külső fájlból betöltött feliratokat sem, emiatt a hazai piacon eleve komoly hátrányból indul.

A teszt igazán meglepő eredménye, hogy azonos hardverplatformon, azonos operációs rendszeren is mekkora különbség lehet a lejátszók hatékonysága között. A rendkívül népszerű, hagyományos asztali VLC-t alapértelmezett beállítások mellett (kikapcsolt hardveres gyorsítással) használva több mint három és fél órát veszítünk a beépített Video apphoz képest. A többi versenyző e két véglet között szóródik, a Media Player Classic (Home Theater) alatt az akkumulátor egy szűk órával tart tovább, mint a VLC-nél, a CyberLink fizetős alkalmazásával pedig további egy órát nyerhetünk.

Érdemes megjegyezni, hogy VLC-ben a dekódolás finomhangolásával csökkenthető a számításigény és vele a fogyasztás. A videodekódolás hardveres gyorsítása például még a legfrissebb, 2.1.3-as kiadásban is tiltva van. Ezt saját kezűleg bekapcsolva némileg növelhető a lejátszás hatékonysága, a TechSpot a Bay Trail-alapú hardveren mintegy 45 perccel hosszabb üzemidőt mért így. Ennek oka, hogy a processzorra integrált, fix funkciós áramkörök jóval hatékonyabban tudnak elvégezni sok dekódolási feladatot, mint a CPU x86-os, általános célú végrehajtóegységei.

VLC: finomhangolással további értékes percek nyerhetőek.

Ugyan a pálmát vitte, de a Microsoft sem teljesít egyenletesen. Az asztali lejátszó, a Windows Media Player mintegy két órát vert üzemidőben a VLC-re, de másfél órával elmarad a győztes Video app mögött. Ez egyrészt azt mutatja, hogy az új generációs, metrós alkalmazás készítésénél mennyire nagy hangsúlyt fektetett az energiahatékonyságra a cég, másrészt a különbségért részben felelős a hagyományos Win32-es API-k és az új WinRT-s API-k közötti eltérés is.

A TechSpot tesztjének eredménye egyébként korábban máshol is megjelent, az AnandTech novemberben, a Haswell platform tesztjénél szintén hasonló eredményt és sorrendet hozott ki. Ott azonos 1080p-s felbontású, MP4 formátumú fájl lejátszásánál látványos, 53 százalékos előnyt kapott a Video app az asztali VLC-vel szemben, ami abben az esetben 2 óra 45 perc különbséget adott, vagyis a fenti teszt eredménye azonos konklúziókkal reprodukálható más hardveren is.

Akkus üzemidő - az új trend

Az akkus üzemidőre mind a Microsoft, mind az Apple rendkívül nagy hangsúlyt fektetett operációs rendszerének legutolsó generációjában. Csak egy példa: mind a Windows 8-ban, mind az OS X Mavericksben megjelent például az úgynevezett timer coalescing, amely igyekszik összevonni a processzort rendszeres időközönként felébresztő különböző rendszereseményeket, így a CPU jóval több időt tölthet mély alvásban, alacsony (vagy modern processzorokon közel nulla) fogyasztás mellett.

Az alacsony szintű módosítások mellett a Windows 8 új, WinRT futtatókörnyezete is egyértelműen akkus üzemidőre optimalizált, a támogató könyvtárak, API-k fejlesztésénél elsőrendű szempont volt, hogy az alkalmazás futása minél kevesebb energiát fogyasszon. Mivel a WinRT-t a Microsoft elsősorban hordozható gépekre, azok között is a viszonylag kis akkukkal rendelkező tabletekre optimalizálta, ez a döntés érthető, sőt, elvárható. Ilyen értelemben a metrós Video app kiváló akkus teljesítménye nem meglepő, inkább azt demonstrálja, hogy az asztalhoz képest viszonylag kötött képességű WinRT azért bizonyos körülmények között nagyon jó választás lehet.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról