Szerző: Bodnár Ádám

2014. január 24. 12:22

HP: automatikus adatrétegezést a népeknek!

Megjelent a HP StoreVirtual 4335 tároló, amely a kis- és középvállalati szektor számára is megfizethető áron kínál automatikus tárolórétegezést.

Az automatikus tárolórétegezés távolról sem új technológia, nagyjából egy idős az SSD-k terjedésével. A lényege, hogy a tároló a sűrűn elért adatokat automatikusan az SSD-kre mozgatja, míg a ritkábbak megmaradnak az olcsóbb, lassabb diszkeken. Ennek eredményeképp úgy lehet egy tároló teljesítményét növelni, hogy közben az ára nem szökik az egekbe, hiszen a viszonylag drága flash memóriás meghajtók csak a kapacitás egy részét teszik ki.

A technológiát az összes nagy tárológyártó kínálja már berendezéseiben. Elsőként a cúcskategóriás tömbök kaptak "autotieringet" támogató szoftvert, később a középkategóriában is általánossá vált a módszer használata, ma már azonban a belépő kategóriás tárolók vásárlóinak sem kell lemondania erről - ilyen környezetben is vannak olyan alkalmazási területek, amelyek igénylik a gyors válaszidőt és a nagy I/O sebességet, tipikusan ezek a virtualizált környezetek. Kimondottan ilyen igényekre fejlesztette ki a HP az új, belépő kategóriás tárolóját, a StoreVirtual 4335-öt, amely 1U méretben képes vegyesen diszkek és SSD-ket is fogadni és keverni, valamint ezek között az adatokat automatikusan mozgatni az elérés gyakoriságától függően.

Könnyed nyári mix a felmondástól a vidéki IT bérekig

Ezúttal rengeteg IT karrierrel kapcsolatos témát érintettünk. Ti kérdeztetek, mi válaszoltuk a 37. kraftie adásban.

Könnyed nyári mix a felmondástól a vidéki IT bérekig Ezúttal rengeteg IT karrierrel kapcsolatos témát érintettünk. Ti kérdeztetek, mi válaszoltuk a 37. kraftie adásban.

A StoreVirtual 4335 alapkiépítésben 7,5 terabájt kapacitású, de a 2,5" meghajtókkal akár 240 terabájtig bővíthető, amennyiben szükséges. Az automatikus rétegezést Adaptive Optimizationnek nevezték el a HP marketingesei, ez gondoskodik arról, hogy a tárolt adatok az elérési gyakoriságtól függően az SSD-kre vagy a merevlemezekre kerüljenek. Az Adaptive Optimization 256 kilobájtos blokkokkal dolgozik, a legsűrűbben elért adatokat az SSD-re mozgatja, a replikált adatok (RAID 10, 10+1) és a paritásadatok (RAID 5, 6) a hagyományos, tányéros diszkeken foglalnak helyet.

A 2008-ban felvásárolt LeftHand operációs rendszerét futtató gép képes "thin provisioningre",  szinkron és aszinkron replikációra, klónozásra és snapshot-készítésre, ráadásul az "all-in" jellegű licencelési konstrukció miatt ezekért a képességekért nem kell külön felárat fizetni. A hardver redundáns tervezésű, a tápok és a merevlemezek üzem közben cserélhetők, a kontroller cache-t pedig flashmemória védi az áramszünet esetén bekövetkező adatvesztésektől. Azok a felhasználók, akik még komolyabban veszik az adatbiztonságot, fürtöt is építhetnek a StoreVirtual 4335-ökből, amelynek csomópontjain a szoftver "szétkeni" az adatokat, így a teljesítmény is javul.

A gigabites és 10 gigabites Ethernet felülettel rendelkező tároló 41 ezer dolláron indulóáron vásárolható meg, ebben 3 darab 400 gigabájtos SSD és 7 darab 900 gigabájtos SAS HDD is benne van, valamint a 3 éves helyszíni garancia.

 

Ha szeretnél idén is pontos képet kapni az alkalmazás-fejlesztési technológiák hazai elterjedtségéről, akkor segíts nekünk és szánj néhány percet átfogó technológiai felmérésünkre! Honlapunkon a korábbi évek eredményeit is elérheted!

a címlapról

részvény

1

Kiszállt az Arm-ból az Intel

2024. augusztus 14. 10:49

A részvénypiaci manőver alapvetően jól illik az átstrukturálási folyamatba.