:

Szerző: Gálffy Csaba

2014. január 24. 11:05

Százmillió eurót kapnak az IoE-startupok

Közép-európai startupokat finanszíroz a 3TS Capital Partners új, százmillió eurós alapja, amely többek között olyan cégekbe fektetne, amelyek a hálózatba kapcsolt szenzorok adataira építenek megoldást, szolgáltatást, üzleti modellt.

Új kockázati alapot indít a 3TS Capital Partners, a 103 milliós TCEE Fund III-ból TIMES (internettel, médiával, telekommunikációval és számítástechnikán alapuló szolgáltatásokkal foglalkozó) vállalkozások kaphatnak növekedési tőkét. Az alap befektetői között megtalálható a Cisco, az EBRD (Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank), az EIF (Európai Befektetési Alap) és az OTP Bank, a lista várhatóan tovább bővül majd a következő néhány hónapban. A 3TS nem ismeretlen a régióban, az új alappal együtt már 300 millió eurót helyezett ki a Baltikumtól a Balkánig, olyan cégekbe, mint a szlovák Piano Media, a román Avangate, vagy a budapesti LogMeIn.

"Mindennet"

Az már most látszik, hogy az internet fejlődésében a következő lépés a környezetünk hálózatba kapcsolt szenzorokkal való ellátása lesz. A marketingkifejezés az Internet of Things volt, az "új" internet, amelyen már túlsúlyban van a gép-gép közötti kommunikáció. A Cisco új nevezéktana szerint azonban találóbb az Internet of Everything (IoE), az új megközelítés ugyanis nem lép a "hagyományos internet" helyébe, hanem kiegészíti azt. A Cisco szerint az IoE koncepciójában elválaszthatatlanul összeolvad az adatokat gyűjtő szenzorok, a feldolgozást végző big data és felhő, valamint a felhasználói interakciót lehetővé tévő mobilitás, az egyenként is fontos trendek együtteséből alakul ki valami, az előzőhöz képest egészen új jelenség bontakozik ki.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

A most bejelentett alap egyik fő fókusza az új generációs internetalapú megoldásokkal foglakozó vállalkozások lesznek, amelyek a városok, cégek, alapinfrastruktúra "felokosítására" dolgoznak ki megoldásokat. A befektetők szerint ez hamarosan hatalmas piaccá növi ki magát, a közép-európai régió pedig különösen alkalmas arra, hogy az itt induló cégek szép globális karriert fussanak be. Az alapból kérhető új befektetések összege 2 és 10 millió euró között lesz cégenként, de ettől egyedi esetben felfelé és lefelé is eltérhet az alapkezelő.

Új hozzáállás

A Cisco az új témáról (szokásához híven) el is készítette hatalmas számokkal dobálózó tanulmányát, eszerint a terület már 2013-ban mintegy 613 milliárd dollárnyi értéket teremtett. A 7500 vállalatvezető megkérdezésével készült IoE Value Index szerint a legnagyobb haszonélvező jelenleg az ellátási lánc (159 milliárddal), és a felhasználói élményt érintő területek (145 milliárd dollár). A következő években azonban látványosan elterjedhet az IoE, a kiskereskedelem, energetika és feldolgozóipar mellett az élet más területein, így például a közszférában, közigazgatásban is teret kaphat.

A tanulmány példája Barcelona, a katalán város vezetése viszonylag gyorsan adoptálta az IoE alapjait, így mára ilyen megközelítéssel folyik a vízgazdálkodás, parkolás, hulladékkezelés és a tömegközlekedés megújítása is. Érdemes megjegyezni, hogy ez utóbbiban Magyarország sincs lemaradva, a BKK új Futár rendszere szintén hasonló elvek mentén épül fel, de nálunk más területekre ez a megközelítés még nem tört be. Az IoE mindesetre hatalmas üzleti lehetőség a városok (és a rendszereket felépítő vállalkozások) számára, a következő tíz évben globálisan akár 4,6 billió dollárt is elérheti az ilyen projektek révén elért megtakarítások, hatékonyságnövelés és bevételnövekedés összértéke.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.