:

Szerző: Bodnár Ádám

2014. január 17. 13:21

Elindult élesben az Azure Hyper-V Recovery Manager

Élesben is elindult a Microsoft Windows Azure Hyper-V Recovery Manager, amely egy felhőben futó szolgáltatás a virtuális gépek replikálására és katasztrófa esetén visszaállítására.

Felhős szolgáltatásként nyújt VM-replikációt és helyreállítást a Microsoft. A Windows Azure Hyper-V Recovery Managert már jó ideje tesztelhették a felhasználók, most viszont elindult a kereskedelmi szolgáltatás, vagyis a termék hivatalos támogatást élvez, SLA-garancia vonatkozik rá, és éles környezetben is bevethető. Ráadásul március 1-ig kedvezményes árat is ad a felhasználóknak a Microsoft, derül ki Brad Anderson Windows Server-főnök blogbejegyzéséből.

Bár felhős szolgáltatásról van szó, fontos elmondani, hogy az Azure Hyper-V Recovery Manager (HRM) nem a felhőbe replikálja a felhasználó virtuális gépeit, a felhőben csak a "control plane" működik, itt találhatók a replikációs szabályrendszerek, az automatizációs logika, valamint a VM-ek replikációra vonatkozó állapota. A HRM biztonságos csatornán keresztül kommunikál a helyi adatközpontban működő System Center Virtual Machine Managerrel, és a VM-ek metaadatainak birtokában felügyeli a replikációt az elsődleges és másodlagos adatközpont között. A VM-ek adatai nem kerülnek a felhőbe, a replikáció a két adatközpont között történik, közvetlenül.

Az ügyfelektől származó visszajelzések alapján a magas ár és a komplexitás a legfőbb akadályai jelenleg annak, hogy a vállalatok minden alkalmazásra kiterjedő, katasztrófa utáni helyreállítási (disaster recovery, DR) intézkedéseket léptethessenek életbe, írja Anderson. A felhős megvalósítás előnye, hogy az ügyfélnek nem kell az adatközpontjaiban külön gépet dedikálnia ennek a funkciónak a megvalósítására, nem kell a gépre szoftvereket vásárolnia, azokat karbantartania és üzemeltetnie sem, ami takarékos. A megoldás emiatt lehetővé teszi akár kisebb méretű adatközpontok, kisebb szervezetek számára is, hogy egyszerűen valósítsanak meg távoli replikációt az üzletmenet folytonosságának fenntartásához.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

A másodlagos adatközpontnak persze nem kell feltétlen saját üzemeltetésűnek lennie, az lehet egy hosztingszolgáltató infrastruktúrája is például, egyedüli megkötés, hogy Hyper-V köztesrétegen működjön, mivel a replikációt a Hyper-V Replica szolgáltatás végzi - ez az újítás a Windows Server 2012 R2-vel együtt érkezett verzióban található meg, segítségével egy VM előre beállított időközönként (30 másodperc-15 perc) aszinkron tükröződik egy távoli telephelyre, tetszőleges IP-hálózaton keresztül.

A felhős megvalósítás tehát segít elfogadható szinten tartani a költségeket, emellett bárhonnan és bármilyen eszköztől elérhető az Azure portálon keresztül, így egy rendszerüzemeltető szakember akár nyaralás alatt vagy utazás közben is módosíthat a beállításokon például. A szolgáltatás havidíjas konstrukcióban vehető igénybe, egy VM "védelme" havonta 16 dollárba kerül, a számlát pedig a napi átlagban "védett" virtuális gépek átlaga alapján állítja ki a Microsoft a hónap végén.

A Microsoft a HRM előnyei között említi emellett a könnyű konfigurálhatóságot is: Anderson szerint egy 500 VM-ből álló környezet replikálásának beállítása kevesebb mint két tucat kattintással elvégezhető a kezelőfelületen. A HRM nem csak a replikálást, hanem a visszaállítást is koordinálja a beállított paraméterek alapján - megadható például, hogy a webszerverek és alkalmazásszerverek előtt az adatbázisok terhelődjenek át.

A Hyper-V Recovery Managerről bővebben itt lehet olvasni, a weboldalról a szolgáltatás ingyenes próbaváltozatára is mutat link.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.