:

Szerző: Hlács Ferenc

2014. január 14. 11:01

Androidos konzol a Huaweitől

Az Ouya vetélytársának szánt olcsó, androidos játékkonzolt jelentett be a Huawei. A cég a készüléket elsősorban Kínába szánja, és jól időzített: az országban épp január elején oldották fel a konzolok gyártására és kereskedelmére vonatkozó tilalmat.

A kínai konzoltilalom feloldását becélozva a Huawei is belépett a dedikált játékgépek piacára, Tron nevű, Androidot futtató készülékével. A készüléket a vállalat a CES-en leplezte le, alig egy-két nappal azt követően, hogy a kínai piaci megnyílt a külföldi konzolgyártók számára.

Az Ouya hasonmása

A játékgép koncepciója az androidos konzolok úttörőjétől, az Ouyától lehet ismerős, ám annál valamivel erősebb hardverrel érkezik: NVIDIA Tegra 4 processzort és 2 gigabájt RAM-ot kapott, valamint opcionálisan 16 vagy 32 gigabájt belső tárhelyet. A henger formájú konzol Android 4.2.3-at futtat, és egy Bluetooth 3.0-n kommunikáló kontroller is társul hozzá. A televízióhoz vagy monitorhoz HDMI-n csatlakozik, de 802.11ac szabványú Wi-Fi kapcsolódásra is képes, és egy teljes értékű USB 3.0 portot is kapott. A kontrollerre egy nagy kerek touchpad is került, a könnyebb vezérlés végett.

A konzol a nagyobb teljesítményért cserébe valamivel drágább lesz a rivális Ouyánál, 99 helyett 120 dolláros áron kerül majd a boltokba. Érdemes figyelembe venni ugyanakkor, hogy a Kickstarterről indult Ouya alacsony ára ellenére nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. A Tegra 3 chip már a konzol megjelenésekor sem volt a legerősebb, ráadásul a várva várt, kifejezetten az Ouyára fejlesztett játékok sem érkeztek meg, miután egyszerűen nem volt értelme fejleszteni ilyen szűk installált bázis számára.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

A Tron mögött ugyanakkor nem közönségi finanszírozás, hanem egy komoly nagyvállalat áll, így könnyebben alkalmazkodhat a piaci igényekhez. Ráadásul mivel még mindig bőven az olcsó játékgépek közé tartozik, Kínában igen versenyképes készülék lehet. A Huawei nagy előnye továbbá, hogy komoly ismeretekkel rendelkezik a kínai játékosok ízlésével és szokásaival kapcsolatban. A potenciális sikerhez az is hozzájárulhat, hogy az ország január elején feloldotta a 13 éve tartó konzoltilalmat, bár David Yao a Huawei Tronért felelős projektmenedzsere szerint az nem érintette volna az eszközt, miután azt nem kizárólag játékra, hanem kiterjedt multimédiás felhasználásra szánták - ugyanakkor manapság kevés olyan játékkonzol van, amire ez ne lenne igaz.

Megnyílt a piac

A játékkonzolok gyártása és kereskedelme ezentúl engedélyezett a Sanghaj szabadkereskedelmi övezetében. A terület egy frissen induló gazdasági központ, létrehozását négy hónapja jelentették be, hogy azzal külföldi gyártókat vonzzanak az országba. A tiltás feloldását január 6-án bejelentő határozatból azonban egyértelműen kiderül, az intézkedés ideiglenes, és egyelőre nem tudni, pontosan meddig tart majd. Az enyhítésnek ráadásul ára van, a kínai kormány ugyanis folyamatosan ellenőrzi a szóban forgó eszközöket, amelyeknek meg kell felelniük a szigorú helyi szabályozásoknak.

A konzolok kereskedelmét és gyártását az országban 2000-ben tiltották be, a kormány így próbálta elejét venni a videojátékok okozta mentális problémáknak, mint a játékfüggőség és a programok esetleges negatív hatása a fiatalokra. A tilalommal ugyanakkor magától értetődő módon a PC-s, mára pedig a mobilos játékok lettek rendkívül népszerűek. A szabályozást ráadásul nem is vették túl szigorúan, a külföldről, például Hongkongból behozott készülékeket nem foglalták le, vagy kobozták el.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.