:

Szerző: Bodnár Ádám

2014. január 13. 09:53

Csendes lesz a januári patch kedd a Microsoftnál

Csupán négy javítással készül a Microsoft a januári patch keddre, derül ki az előzetes értesítésből. Foltot kap a Windows néhány verziója, az Office, a SharePoint, valamint a Dynamics AX.

Örülhetnek a Microsoft-környezeteket üzemeltető rendszergazdák, viszonylag nyugodtnak ígérkezik számukra az év első frissítőkeddje. Az előzetes értesítés szerint mindössze négy javítást tesz közzé a redmondi szoftvercég, ezek közül pedig egyik sem kapott kritikus besorolást, így a telepítésük sem olyan sürgős.

A vállalat két, jogosultságkiterjesztésre alkalmas hibát javít a Windowsokban, de érdekes módon nem minden verziót érint a sebezhetőség. Az előzetes értesítés alapján a Windows XP és a Windows Server 2003 érintett, a Windows Vista és a Server 2008 nem, a Windows 7 és a Server 2008 R2 pedig igen. Utóbbi esetben rossz hír, hogy az egyik patchet a Server Core telepítésekre is fel kell tenni, ráadásul a frissítési folyamat feltétlenül újraindítást is igényel. A Windows 7-nél, illetve Server 2008 R2-nél újabb Windows-verziók nem érintettek a mostani patch keddben.

Az egyik frissítés egy novemberben felfedezett hibát javít, amelyre a Microsoft már akkor fel is hívta a figyelmet. Ez a hiba csak Windows XP és Windows Server 2003 operációs rendszereken van jelen, az újabb verziókat nem érinti, ugyanakkor a FireEye biztonsági cég szerint már aktívan támadják. A sérülékenységet kihasználva a támadók kernelszintű jogosultságot érhetnek el, ennek birtokában pedig szinte bármit megtehetnek: adatokat lophatnak, törölhetnek vagy módosíthatnak, programokat telepíthetnek, adminisztrátori jogosultsággal rendelkező felhasználói fiókokat hozhatnak létre vagy további gépek ellen indíthatnak támadásokat például.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Frissíteni kell az Office-t, a Microsoft az összes támogatott verzióhoz ad ki javítást, az előzetes értesítés alapján a Wordben fedeztek fel egy távoli kódfuttatásra alkalmas sebezhetőséget, amely azonban csak "fontos" besorolást kapott, ami valószínűleg azt jelenti, felhasználói interakcióra van szükség a támadás sikeres kivitelezéséhez. A hiba nem csak a Wordöt, hanem a SharePoint Servert (2010, 2013), illetve az Office Web Appset (2010, 2013) is érinti.

A negyedik javítás a Dynamics AX üzleti szoftverhez érkezik, ebben egy szolgáltatásmegtagadásos támadás indítására alkalmas sebezhetőséget találtak. A vállalatirányítási rendszer 4.0, 2009, 2012 és 2012 R2 verziójához érkezik kedden a frissítés, amelyről egyelőre nem tudni, telepítéskor igényel-e újraindítást. A vállalat weboldalán olvasható információk szerint január 14-én több frissítés érkezik a Windows 8, Windows 8.1 és RT operációs rendszerekhez is, azonban ezek nem biztonsági frissítések.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.