:

Szerző: Hlács Ferenc

2014. január 8. 14:56

Mágnesek forradalmasíthatják a mobilok csatlakozóit

Mágneses csatlakozót kínál a telefongyártóknak a Nano Magnetics. A vállalat szerint a Nanoport névre keresztelt megoldásával a készülékek "építőkockává" válnának: több eszköz egy nagy kijelzőt alkothatna és a perifériák csatlakoztatása is könnyebb lenne.

Új technológiával kapcsolná össze az okostelefonokat autókkal, külső tárolókkal vagy akár egymással a Nano Magnetics. A vállalat szerint a Nanoport nevű mágneses csatlakozó a telefonok kijelzőjének kiterjesztésére vagy megosztására is alkalmas lehet, de akár az autók multimédiás rendszeréhez is kapcsolódhatunk vele. A vállalat a Las Vegas-i CES-en vázolta fel a technológiát, és azt reméli, hamarosan a telefongyártók lecsapnak a benne rejlő lehetőségekre.

A Nanoport egy új típusú csatlakozó, amelynek a célja az elektronikai kapcsolat megteremtésén kívül az, hogy az egymáshoz csatlakozó eszközöket valóban egymáshoz is rögzítse. A Nanoport apró neodímium mágneseket használ, ha pedig szorosabb csatlakozásra van szükség, elektromágnesekkel is kiegészíthető, erre például autókban lehet szükség, ahol a telefon rázós úton könnyen leeshet a műszerfali tartóról. A szabvány támogatja a vezeték nélküli töltést és az USB adatátvitelt is.

A cég szerint a Nanoporton kresztül az eszközök egymásra és egymás mellé téve is képesek lesznek kommunikálni, a technológia pedig számos lehetőséget nyithat a mobilkészülékek területén. Az okostelefonok vagy tabletek egymáshoz illesztve akár egy nagy kijelzőt is alkothatnak, de egyszerűen csatlakoztathatók hozzájuk külső akkumulátorok, kamerák, tárolók vagy egyéb perifériák is.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

A Nano Magnetics vezérigazgatója Tim Szeto szerint a technológia gyakorlatilag “építőkockákká” változtatja a készülékeket, amelyekből új eszközök hozhatók létre. Az apró, 35 fős kanadai vállalat eredetileg mágneses játékokkal foglalkozott, nevéhez fűződnek például a Nanodots építőelemek. A fogyasztóvédelemmel ugyanakkor meggyűlik a bajuk - ami valahol érthető is, hiszen parányi, könnyen lenyelhető, ráadásul erősen mágneses játékokról van szó.

Az egyelőre kísérleti fázisban lévő technológia fő problémáját az eltérő gyártótól származó eszközök csatlakoztatása jelentheti, hiszen a mágneses portok a készülékek más-más részén kaphatnak helyet - ez azonban hagyományos mágnesezhető fémekkel kiküszöbölhető. A Nanoportot a cég szerint a jövőben a moduláris készülékek is alkalmazhatják, mint a Motorola Project Ara névre hallgató koncepciója, amelynél a telefon egyes részei cserélhetők - így nincs szükség rá hogy az egész telefont lecseréljük, ha növelni szeretnénk annak teljesítményét. A cég szerint megoldásukkal a hardver- és szoftverfejlesztők előtt egyaránt új lehetőségek nyílnak meg.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.