:

Szerző: Gálffy Csaba

2014. január 8. 13:16

Újabb részletek a Microsoft licencreformjáról

Nem változnak a Microsoft vállalati felhasználók számára kínált mennyiségi licencelési feltételek, de a beszerzés és a licencgazdálkodás átláthatóbbá válik.

Hosszabb ideje indult a Microsoft mennyiségi licenceket kezelő rendszerének alapos reformja, a redmondi szoftvercég most egyre több információt kezdett el csöpögtetni az új, Microsoft Products and Services Agreement (MPSA) konstrukciójáról, a cég oldalára több, a váltást részletező dokumentum és videó is felkerült..

Két elem, alapos reform

Az MPSA két alapvető elemből áll, az egyik az új, egységes beszerzési keretszerződés, amellyel a felhasználó szervezet egyetlen entitásként vásárolhat szoftvereket és szolgáltatásokat a Microsofttól. Ehhez kapcsolóan vadonatúj licenckezelő portált is avat a Microsoft, a VSLC (Volume Licensing Service Center és MOSP (Microsoft Online Services Portal) helyére az MVLC (Microsoft Volume Lincensing Center) kerül, amely egységesen kezelni tudja a teljes szervezet által megvásárolt licenceket és szolgáltatásokat. Az MVLC felületén áttekinthető az összes érvényes szerződés, a rendelési és beszerzési történet, letölthetőek a szoftverek (és a hozzájuk tartozó licenckulcsok), valamint kezelhetőek az online szolgáltatások és a szoftverlicencek.

A jelenleg elérhető Select Plus konstrukcióhoz képest például az MPSA több helyen hoz fontos újítást. A Microsoft által közölt összehasonlítás szerint az egyezmény sokat egyszerűsödik, hossza például 37 oldal helyett csak 8 oldal. Újdonság, hogy egyetlen szervezet egyszerre többféle licenctípust is vásárolhat (kereskedelmi, akadémiai, kormányzati) ugyanazon az MPSA szerződésen keresztül.

Nem változik ugyanakkor a fizetési konstrukció, a licencekért egyenként, előre kell fizetni, az opcionális frissítési garancia pedig rendszeres éves költséget jelent. Változik viszont a termékek árszámítása, a jövőben a nagy tételben vásárlás után járó diszkontokat a Microsoft automatikusan, a teljes MPSA-ra számolja, megkülönböztetést csak az akadémiai és kormányzati licencek kapnak, de az összes kereskedelmi licenc egy kalapba megy, ráadásul kombinálja az on-premise és online szolgáltatások licenceit is. Az eddig sok szerződést használó, fragmentált szervezetek esetén ezért az MPSA némi költségcsökkentést is hozhat.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Az MPSA által bevezetett modellben a felhasználó szervezetet az Agreement Administrator képviseli, aki a beszerzések felelőse. A rendszerben további fiókok hozhatóak létre, amelyek a gazda egyes jogait megkaphatják, így akár egyes részlegek is saját hatáskörben intézhetnek beszerzéseket vagy rendelhetnek online szolgáltatásokat. E fiókok vásárlásai a már említett módon közösen számolódnak a diszkontok felé és együtt élvezik a nagy tételben vásárlás alacsonyabb árait. A fiókok szabadon hozhatóak létre és törölhetőek és tetszőleges szervezeti egységekhez rendelhetőek hozzá. A Microsoft ajánlása szerint úgy érdemes a fiókokat létrehozni, hogy a fiókonkénti kimutatás legyen gazdaságilag értelmezhető és például az egyes divíziók licencköltségei jól láthatóakká váljanak.

Év végére kész lesz

Az MPSA-n keresztül első (az on premise szoftverek mellett) körben Office 365, Intune, Dynamics CRM Online és Yammer előfizetés köthető, a Microsoft többi szolgáltatása később kapcsolódik be az új rendszerbe. Szintén fontos hiányzó a frissítési garancia (Software Assurance), amely szintén egy későbbi időpontban lesz elérhető az MPSA-n keresztül. Az MVLC felületén jelenleg hiányzik a felhasználók kezelése és az egyéni jelentések készítésének lehetősége, ezek a funkciók most készülnek. A Microsoft szerint a teljes rendszer 2014 végére áll majd fel és nyeri el végleges formáját.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.