:

Szerző: Gálffy Csaba

2014. január 7. 15:18

Megérkeztek az első Steamboxok

Menetrendszerűen halad a Valve támadása a nappaliért, az első Steamboxok bemutatkoztak a CES-en, egészen változatos hardverekkel, méretekben és házakkal. Az egyetlen közös pont a SteamOS rendszer és a Steam kontroller.

Bemutatta az első szériagyártásba kerülő Steamboxokat a Valve a jelenleg folyó Las Vegas-i CES-en. A saját fejlesztésű, tévés felülethez optimalizált SteamOS-t futtató gépek olyan nagy nevű cégek műhelyéből kerültek ki, mint az Alienware/Dell, a Falcon NorthWest, a Gigabyte, Origin PC, iBuyPower vagy Zotac, amelyek a nagy teljesítményű játékra optimalizált PC-k piacának legfontosabb szereplői. A sorból hiányzanak ugyanakkor a nagyobb PC-gyártók, a Lenovo, a HP, az ASUS vagy az Acer egyelőre nem mutatott be saját modellt - a vásárlók számára azonban ettől függetlenül elég széles választék áll rendelkezésére.

A Steamboxok összeállításában a gyártóknak teljesen szabad kezet adott a Valve, így tetszőleges méretben, tetszőleges formatervvel, tetszőleges alkatrészekből építkezhettek. Az egyetlen kikötés a Steam Controller támogatás megléte, a Valve által fejlesztett vezérlő szervesen illeszkedik a SteamOS-hez, és a billentyűzet-egérhez tervezett játékok tévén játszhatóságának kulcsa. Az első visszajelzések szerint az egyedi kontroller kiválóan használható, a beállítások okos varázslóval tölthetőek le illetve szabhatóak testre.

Kettő, a több mint egytucat konfigurációból.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

A SteamOS jelenleg a Steam Store katalógusának viszonylag kis hányadát tudja futtatni, a 3000 címből mintegy 450-nek van már Linuxos/SteamOS-es portja. Nincs veszve azért minden, ha a lakásban található erős Windows PC, arról lehet a nappaliban található Steamboxra streamelni - ahogy a funkció implementációját befejezi a Valve, első körben ugyanis ez még nem érhető el.

A Steamboxok közvetlenül a gyártóktól lesznek rendelhetőek, a legolcsóbbak 500 dolláros listaáron lesznek elérhetőek, a felső határ a csillagos ég (jóval 2000 dollár fölé is kerülhet egy doboz ára). A piaci rajt időpontja is gyártónként változó, de a közlemény csupán 2014-et említi - de ez az év elején nyilván nem szűkíti le az ablakot.

Megint a Microsoftot támadják

Hosszú évtizedekig egyeduralkodója volt a személyi számítástechnikának a Microsoft, az utóbbi időben azonban minden fronton új és új kihívókba botlik. Ahogy a tabletek, úgy a nappaliban található PC-k fontosságát is idejekorán felismerte a Microsoft és a Windows Media Center, illetve az immár háromtagú Xbox-család révén támadásba is lendült. A cég azonban mára teljesen leállította a Media Center fejlesztését és minden erővel az Xboxra koncentrál a "tévészoba" meghódítására.

A stratégia hátulütője, hogy azok a régi Microsoft-partnerek, amelyek korábban a cégtől várták a megfelelő szoftverek fejlesztését, ma már nem csak a tabletek és telefonok között adnak esélyt az alternatív rendszereknek, de immár a nappaliba szánt számítógépek esetén is. Ha pedig a Windowsnak nincs tévés felülete, akkor választanak olyan rendszert, amelynek van (és ígéretes a játékokkal való ellátottság területén is) - ez a Steam OS nagy esélye.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.