:

Szerző: Hlács Ferenc

2014. január 6. 15:53

Visszatér a legendás Linksys WRT

Megérkezett a közkedvelt Linksys WRT54G router 2014-es utódja, a WRT1900AC. A készülék külsőre egyértelműen hozza elődje színeit és vonalait, továbbá 802.11ac támogatással érkezik, és nyílt forráskódú alternatív firmware is hamarabb lesz hozzá, mint gondolnánk.

Ismerős dizájnnal támad fel a Linksys legendás WRT54G routere. A szögletes kék-fekete készüléket bizonyára keveseknek kell bemutatni, akik legalább érintőlegesen foglalkoztak már a területtel - akik nem hallottak róla, azoknak érdemes tudni, hogy ez a router volt az első, széles körben elterjedt azok közül, amelyek közösségi fejlesztésű, nyílt firmware-t tudtak futtatni. A WRT54G sikeréből nőtte ki magát a számtalan open source firmware-projekt, például az OpenWRT vagy a DD-WRT.

A Linksys WRT1900AC névre hallgató trónörökös formaterve valamivel modernebb a közkedvelt elődénél, ugyanakkor még mindig egyértelműen felismerhető. Az új modell, ahogy az nevéből is adódik, már támogatja a 802.11ac szabványt és az 5 gigahertzes tartományt, amelyen akár 1,3 Gbps sebességű adatátvitelre is képes elméletileg, 2,4 gigahertzen pedig 600 Mbps-mal dolgozik. Az eszközbe Marvell chipset került, ami egyszerre három párhuzamos streamet támogat.

A vezetékes kapcsolatot négy darab gigabites port biztosítja, és külső meghajtót is csatlakoztathatunk az eszközhöz USB 3.0, illetve eSATA/USB 2.0 port segítségével. A router csaknem az összes fájlrendszer-típust támogatja, legyen az FAT, NTFS vagy HFS+, ráadásul a tárolók mellett nyomtatót is képes lesz megosztani a hálózaton. A készülékeben egy 1,2 gigahertzes ARM processzor dolgozik, valamint került még bele 256 megabájt DDR3 RAM, és 128 megabájt flash memória is.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Elődjéhez hasonlóan a WRT1900AC-n is találunk levehető külső antennákat, a stackelhető router abból mindjárt négyet is kapott. Mike Chen, a Linksys termékmenedzsment részlegének alelnöke a PCWorldnek elmondta, a készülék eleinte mind a négy antennát használja, majd miután kiderítette hogy adott körülmények között mely három teljesít a legjobban, a leggyengébbet lekapcsolja. A már a Belkin tulajdonában lévő Linksys új routere teljesítmény tehát tekintetében nem mondható pehelysúlyúnak, de a szó szorosan vett értelmében sem: az eszköz több mint 2,2 kilogrammot nyom.

A klasszikus WRT sokak mellett az OpenWRT közösségnek is nagy kedvence, akikkel a Linksys most együtt dolgozik, hogy az utód megjelenésekor már legyen hozzá egy telepíthető, nyílt forráskódú alternatív firmware, ha valakinek nem felelne meg a gyári verzió. Chen szerint a továbbá a WRT1900AC tavaszi megjelenésekor egy Open WRT SDK-val is előállnak. A router 300 dollárért lesz megvásárolható.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.