:

Szerző: Dojcsák Dániel

2013. december 6. 10:59

Újraépítette a Bing térképet a Microsoft

A Microsoft bejelentette téképszoftverének legújabb asztali, Windows 8.1 verzióját, amit a Windows Store-ból le is tölthet bárki, feltéve, ha amerikai lokáció van beállítva a Windows-fiókjában. A térképet egy teljesen nulláról újraépített motor szolgálja ki.

A Microsoft egyelőre előzetes verzióként mutatta be a Bing Maps natív alkalmazását, amit a fejlesztők a korábbi változat elhagyása után teljesen a kezdetektől építettek újra. A normál síktérképek mellett a szoftverben lényeges elem a Google Street View-val megegyező utcakép nézet, illetve bekerültek madártávlatból készült fotók is.

A cég szerint a legnagyobb eredmény, hogy elkészült egy olyan rendszer és folyamat, amivel a repülőgépes fényképek automatikus feldolgozással néhány hét alatt az élesen elérhető felületre juthatnak, s ezekből épülhet fel a teljesen 3D térképfelület. A Microsoft máris feldolgozott 121 ezer milliárd pixelt, hogy megalkossa az új térkép 3D környezetét, ami nem csak az épületeket, de a domborzatot, fákat és más objektumokat is tartalmaz. A feldolgozás hihetetlenül részletes és alapos. Egyelőre azonban az előnézeti változatban csak egy nagyon korlátozott, 70 városnyi kínálat található meg, de hamarosan csatlakoznak újabbak is, ez esetben nem a mennyiségen, hanem a lehető legjobb képminőség elérésén van a hangsúly a cég szerint.

All in

Azon felül, hogy a letölthető alkalmazás kezelése a klasszikus egér-billentyűzet kombináció mellett az érintőképernyőre is optimalizálva van, az app kihasználja, mondhatni demózza a Windows 8.1 egyéb képességeit is, mint például a Snapview-t, élő csempéket vagy a rendszerértesítéseket. Óriási találmányok persze nincsenek az alkalmazásban, a térkép vagy a 3D-s nézet forgatható, dönthető, húzgálható, mobil készülékeken a tájolás is működik, illetve az interfész helyesen skálázódik a nagy kijelzőkön és tableteken is. Sőt, a Bing Maps geometriamotorja dinamikusan adaptálja a feliratokat, jelzéseket is attól függően, hogy milyen nézetben vagyunk.

A műfajban persze ma már inkább kötelező elemek vannak és azok finomításai, új találmányok a térképmegjelenítésben ritkák. Az ígéret szerint a Bing Maps új verziójában egyszerűbb lesz a helyek keresése és az útvonalak kezelése. Bárhova klikkelve kapunk egy felugró dobozt, amiben ott lesznek az adott hellyel kapcsolatos részletek, illetve azonnal át lehet váltani utcaszint nézetbe, pontosan úgy, mint a Google Maps esetében. A Microsoft ügyesen ültette át a Google megoldásait saját szoftverébe.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Ami talán kényelmesebb, hogy nincs dedikált keresőmező, hanem az mindig csak ott jelenik meg, ahol szükség van rá, illetve a windowsos gyakorlatnak megfelelően ha elkezdünk egyszerűen gépelni, akkor is indul a keresés. Hiánypótló képesség, hogy mindenki elmenthet kedvenc útvonalakat és hozzá irányokat és napszakokat, amit a rendszer a háttérben figyel és értesítéseket tud küldeni a gépen, ha torlódás várható.

Interaktív

Továbbá a térképen megjelenő helyekre közvetlenül a programból lehet Skype-hívást indítani vagy asztalt foglalni az OpenTable szolgáltatáson keresztül, a Local Scout funkció pedig a Foursquare-éhez hasonló ajánlásokat, tippeket dob fel a környékbeli helyekről a bejelentkezett felhasználóknak. Ezt természetesen a korábbi keresések és egyéb preferenciák, illetve a közösségi aktivitás alapján igyekszik a szoftver személyesebbé és pontosabbá tenni. Budapest egyelőre nincs a listán, illetve nem lehet azt sem tudni, hogy a termék mikor kerül végleges állapotba. Egyelőre a bemutatóvideóban látható sima működés a valóságban nincs meg, normál térképnézetben is akadozik a felület egy modern gépen.

Látszólag a Google is szenved az új Maps-kiadással, bizonyára nem véletlen, hogy jó ideje próbaverzióként, kissé féllábas szolgáltatásként üzemel. A Microsoft esetében is hosszas küzdelemre érdemes számítani, az viszont izgalmas, hogy míg a Google erőteljesen húz mindent át a böngészőbe, addig a Microsoft a PC-s natív alkalmazások újbóli felvirágoztatásán dolgozik. Az új Bing Maps látszólag nem csak a Google Earth párja akar lenni, hanem a webes Google Maps funkcionalitását is leképezné.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.