:

Szerző: Gálffy Csaba

2013. december 4. 17:10

Tabletpiac: lassuló növekedés

Visszalendül az inga a nagyobb tabletek felé, ahogy a kisebbeket elkezdik kannibalizálni a phabletek - állítja az IDC. A Windows-nak nem jósol nagy tabletes jövőt a piackutató, de ez inkább a sajátos definícióknak tudható be.

A piac harmadára szorult be az iPad idén az IDC előrejelzése szerint. A tabletek eladásai továbbra is elképesztő ütemben nőnek, idén 221 millió darab fog fogyni, ez 53,5 százalékos növekedést jelent 2012-höz viszonyítva. A piackutató szerint jövőre lassulni fog a növekedés, a hirtelen hatalmasra nőtt eladások 22,2 százalékkal emelkednek tovább. A hosszútávú jóslat szerint pedig 2017-re fulladhat ki (a jelenleg rendelkezésre álló információk alapján) a tabletek növekedése, amikor 386 millió egység fogyhat.

Tablet. De kicsi vagy nagy?

Az előrejelzés szerint idén elképesztően sikeresnek bizonyultak a 7-8 hüvelykes táblagépek, ez a szegmens egy év alatt 53 millióról 125 millióra nőtt, ami 135 százalékos, robbanásszerű növekedésnek felel meg. A 8-11 hüvelykes gépek piaca eközben stagnált, 90-ről mintegy 93 millióra nő 2012-ről 2013-ra. A trend az IDC szerint a jövőben némileg kiegyenlítődik, a nagyobb tabletek is visszaállnak a növekedési pályára, a kisebb modelleké pedig némileg lassul majd.

Egy érdekes probléma a kis és nagy kijelzők szegmentációja. A piac jelenleg a kis tabletek felé dőlt az elmúlt 24 hónapban, de paradox módon a nagyobb méretű telefonok (phabletek) népszerűsége azt hozta magával, hogy ez az inga visszalendül. Az IDC szerint a felhasználók nem látnak elég nagy különbséget a kis tablet és nagy telefon kategória között, így egy 5-6 hüvelykes phablet mellé nem vásárolnak 7 hüvelykes tabletet. Magyarra fordítva, a phabletek érezhetően kannibalizálják a 7-8 hüvelykes piacot. A piackutató szerint az új generációs, iPad Airrel fémjelzett, minden korábbinál könnyebb és vékonyabb 10 hüvelykes tabletek pedig újra vonzó vásárlási célpontot jelentenek.

 

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

"Egyes piacokon a felhasználók már most inkább nagy telefont vásárolnak a kisebb tabletek helyett, ennek megfelelően módosítottuk hosszútávú előrejelzéseinket" - mondja Tom Mainelli, a tabletpiacért felelős IDC-elemző. "A fejlett piacokon, mint az Egyesült Államok, ahol a tabletek már 2010 óta nagy számban fogynak és viszonylag kialakult piacot jelentenek, ez a kannibalizáló hatás visszafogottabb lesz, itt a piac telítettsége fogja majd vissza a keresletet" - tette hozzá.

Windows tableten? Inkább 2-in-1-en

A nagyobb tabletek felé tolódó kereslet fontos fejlemény lehet a Windows-t futtató eszközök számára, az operációs rendszer egyelőre jobban érzi magát a nagyobb képátlójú eszközökön. Ennek ellenére az IDC jóslata szerint a Windows-alapú tabletek nem tudnak majd előrelépni piaci részesedésben, még 2017-re is csak a piac 10 százalékát teszi majd ki, miközben az iPadek mintegy 30 százalékot, az Android pedig szinte 60 százalékot fed majd le.

A Windows-alapú tabletek (és 2-in-1) modellek az IDC szerint idén már nem érnek el áttörést, a gyártók túl későn kezdték az ünnepi szezonra időzített hajrát. Ugyan a Dell, a HP, a Lenovo és a többi nagy PC-gyártó is piacra dobta ilyen termékeit, ezek egyelőre csak korlátozott darabszámban érhetőek el, ami visszafogja majd e termékek piaci hatását.

Érdemes megemlíteni, hogy az IDC tabletként az olyan eszközöket definiálja, amelyekhez nem jár billentyűzet. A "téphető noteszek" vagy "dokkolható tabletek" kategóriája a piackutató szerint már a PC-két erősíti, az ilyen modellek körében pedig a Windows várhatóan domináns marad a jövőben. Ahogy a PC-piacra vonatkozó IDC-kutatás is említi, az ilyen 2-in-1 (noteszgép és tablet egyben) eszközök gyorsan nagy népszerűségre tehetnek szert a piacon, kérdéses, hogy az ilyen gépek PC-s besorolása mennyire állja meg a helyét a piaci realitások fényében. A józan ész szerint ugyanis az asztali gép - desktop replacement (DTR) - mainstream notebook - ultrabook - 2-in-1 - nagy tablet - kis tablet egyetlen, folytonos piacot képeznek, az IDC-féle szegmentáció így minimum önkényesnek tűnik.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.