:

Szerzők: Gálffy Csaba, Hlács Ferenc

2013. november 15. 09:19

Alacsony fogyasztású x86 chipek az AMD-től

Új, alacsony fogyasztású, tabletekbe és notebookokba szánt processzorcsaládokkal állt elő az AMD. A gyártó Mullins és Beema névre keresztelt 28 nanométeres lapkái Puma magokkal érkeznek, egyes darabok fogyasztása pedig mindössze 2 watt lesz.

Komoly teljesítmény- és akkuidő-növekedést ígér az AMD két új APU-jával, amelyet következő generációs tabletekbe, hibrid készülékekbe és notebookokba szán. A Mullins és Beema névre keresztelt lapkacsaládok rendre a Temash és a Kabini rendszerchipeket hivatottak váltani, és komoly előrelépést mutatnak mind a fogyasztás, mind a teljesítmény területén.

Az új lapkák az AMD vadonatúj, Puma kódnévre keresztelt CPU-magját használják, a Puma az előző generációs Jaguar, illetve a korábbi Bobcat utódja, az AMD szerint azonban nem egyszerű áttervezésről van szó, a Puma az alapoktól új fejlesztés. A Beema kettő, illetve négy Puma maggal felszerelt kivitelben jelenik meg, ennek megfelelően 10, vagy 25 wattos TDP-vel rendelkezik. A Mullins gyakorlatilag ennek alacsonyabb fogyasztású, nagyjából 2 wattos (SDP) verziója; a lapkák felépítése egyébként gyakorlatilag megegyezik. Mindkét SoC 28 nanométeres eljárással készül, a fogyasztáscsökkenést tehát a gyártó a mikroarchitektúra finomhangolásával érte el.

Titkos alapok

A Puma magok tulajdonságairól a gyártó egyelőre nem árult el részleteket, így nem tudni, hogy pontosan mely elemeket tervezte újra az AMD, de a tervezők elsősorban a fogyasztás agresszív csökkentésére fókuszáltak, miközben az órajelek is enyhén emelkedtek. A cég által publikált teljesítményadatok szerint a Mullins a Temash-hoz képest mintegy 22-35 százalékkal magasabb sebességet ér el, és hasonló a növekedés a Kabini-Beema viszonylatban is. Teljesítmény terén tehát visszafogott az előrelépés, nagyobb az ugrás viszont a fogyasztáscsökkenésben: a Temash 8 wattos névleges értékével az AMD a Mullins 4,5 wattját, a Kabini 25 wattjával szemben pedig a Beema 15 wattját állítja szembe, így a teljestmény/fogyasztás mutató egyes esetekben meg is duplázódott a gyártó szerint.

A grafikus alegységről az AMD szintén nem fedte fel a részleteket, a szintén visszafogott teljesítménynövekedés nyomán feltételezhető, hogy a feldolgozóegységek száma maradt 2 CU (összehasonlításképp a Kaveri 8 CU-val, a csúcs-videokártya R9 290X pedig 44 CU-val rendelkezik), az elődhöz képest azonban némileg magasabb maximális órajelen ketyeg. Sajnos az AMD a Beema/Mullins esetében nem mondta ki, hogy van-e TrueAudio-, illetve új generációs HSA-támogatás, így feltételezhető, hogy ezek a processzorok még nem rendelkeznek a Kaveriben bemutatkozó CPU-GPU hibridizációs tulajdonságokkal.

Három apró újdonságról azért lerántotta az AMD a leplet. Az első a DockPort csatlakozó, amely DisplayPort-csatlakozót kombinál USB 3.0-s kimenettel, és egyetlen csatlakozóval képes akár három FullHD felbontású monitort, valamint USB-s perifériák garmadáját meghajtani - ez tökéletesen elegendő is egy modern dokkolóállomáshoz. A DockPort az Intel Thunderbolt technológiájának versenytársa lehet, ha rugalmasságban, iparági támogatásban és az implementáció költségében az AMD felül tudja múlni a nagyobbik processzorgyártót. A másik újdonság az AMD biztonsági moduljának első implementációja, az új lapkákban helyet kapott az "AMD Security Processor", amely egy ARM Cortex-A5 mag, ARM TrustZone technológiával kiegészülve. A biztonsági modul kihasználásához szoftveres támogatásra van szükség, az ARM technológiájának licencelése ezért tűnt járhatóbb útnak az AMD számára, mint saját megoldás kifejlesztése.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

A harmadik újdonság a Microsoft InstantGo technológia támogatása (korábbi nevén Connected Standby), amellyel a számítógép alvó állapotból képes rendszeresen felébredni, letölteni a futó alkalmazások státuszfrissítéseit (levelek, közösségi alkalmazások, stb.), majd újra visszaaludni. Az InstantGo működése összefügg a Security Processzor jelenlétével, biztonsági modul nélkül nem működik a megoldás.

Sikerre várva?

Az előző generáció Temash chipjei nem váltottak be a hozzájuk fűzött reményeket, azokkal csak maroknyi tabletben és alacsony fogyasztású PC-ben találkozhatunk, az AMD azonban bízik a két új SoC-család sikerében. Erre pedig az Intellel folytatott csatában szüksége is lesz, hiszen még az x86-os tabletek igen szűk piacán sem sikerült felzárkóznia részesedésben, az Intel pedig az új generációs Atomokkal igen agresszíven támadja a tabletes piacot.

Ráadásul az AMD x86-os PC processzorainak piaci részesedése is esni kezdett, az idei harmadik negyedévben 15,8 százalékon állt, egy évvel ezelőtti 16,1 százalékos érték helyett. Riválisáé ezzel szemben 83,3-ról idén 83,8-ra nőtt, az Intel ráadásul jövőre 14 nanométeres eljárással készült chipeket tervez piacra dobni, amely teljesítmény és energiahatékonyság terén is maga mögé utasíthatja az AMD termékeit.

Az új processzorok a gyártó tervei szerint jövő év első felében már termékekben is elérhetők lesznek, az első ilyenek már a 2014-es CES kiállításon be is mutatkozhatnak.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.