:

Szerző: Bodnár Ádám

2013. október 29. 13:20

8,8 millió Lumiát adott el a Nokia

Éves szinten 22 százalékkal esett a Nokia árbevétele, ugyanakkor az egy évvel korábban elért hatalmas veszteséget nyereség váltotta. A mobilgyártástól szabaduló finn cég két megmaradó üzletága javította eredményességét.

5,66 milliárd eurós árbevételt ért el a Nokia a harmadik negyedévben, ez tavalyhoz képest 22 százalékos esést jelent. Az egy évvel ezelőtt elkönyvelt 564 millió eurós üzemi veszteség helyett viszont 118 milliós profitot mutatott a mérleg és a vállalat működése cash flow pozitívvá tudott válni. Az egyszeri tételek kiszűrésével a részvényenkénti eredmény 1 cent volt, miközben az elemzők veszteséget vártak.

Majdnem háromszor annyi Lumia fogyott mint tavaly

A hamarosan a Microsoft tulajdonába kerülő mobilgyártó üzletágnál 19 százalékkal csökkent a bevétel, de a Windows Phone túlélése szempontjából kulcsfontosságú okostelefon-eladások 28 százalékkal emelkedtek - ez eredményt a belépő kategóriás mobilok rántották le, amelyek 37 százalékos zuhantást produkáltak. A negyedév során 8,8 millió Lumia fogyott, ami új rekord, és több mint háromszoros növekedés 2012 harmadik negyedévéhez képest.

A Strategy Analytics szerint a negyedév során 251 millió okostelefon fogyott világszerte, vagyis a Nokia részesedése 3,5 százalék lehetett. A vállalat ezzel messze le van maradva a Samsung, Apple, Huawei, LG és Lenovo mögött. A Nokia (és a Windows Phone) még így is magabiztosan előzi az összeomló BlackBerryt és mára a harmadik számú mobilos ökoszisztéma - igaz, az Androidról messze leszakadva, de az iOS 15 százalék körüli részesedésének megközelítése már egyáltalán nem tűnik olyan lehetetlennek mint egy vagy két évvel ezelőtt.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

A Nokia továbbra is Európában erős elsősorban, de a mostani negyedévben végre az Egyesült Államokban is értelmezhető mennyiségű Lumiát tudott eladni, a beszámoló szerint 1,4 millió darabot. Észak-Amerikában a Nokia árbevétele majdnem ötszörösére ugrott emiatt, de továbbra is ez a legkisebb forgalmat bonyolító régió a vállalat szempontjából, a telefoneladásokból származó bevétel alig haladta meg a 200 millió eurót. A Smart Devices soron vannak még az Asha készülékek is, amelyekből 5,9 millió fogyott a negyedév során.

Az egy okostelefonra jutó átlagos eladási ár enyhén csökkent, 155 euróról 143 euróra, elsősorban az alsóbb kategóriás modellek (Lumia 520, 620, 625) népszerűsége miatt. A telefongyártó részleg majdnem nyereséges volt, üzemi szinten apró, 9 millió eurós veszteséget mutatott ki, ami nagy előrelépés az egy évvel korábbi 672 milliós mínuszhoz képest. A Microsoft tehát egy olyan mobilüzletágat vesz át, amelynek a költségei többé-kevésbé a méretéhez vannak igazítva, a kulcsfontosságú területen, az okostelefonok területén lendületes növekedést tud felmutatni és végre Amerikában is kezdi megvetni a lábát.

Javított a többi részleg is

A telefongyártó részleg leválasztása után a Nokiánál marad a Nokia Siemens Networks beolvasztásából létrejött Nokia Solutions and Networks, valamint a HERE térképes részleg. Az NSN forgalma ugyan 26 százalékkal 2,6 milliárd euróra csökkent, viszont az üzemi eredmény csak 9 százalékkal csökkent, vagyis a tevékenység nyereségessége javult. Hasonló volt a tendencia a HERE részlegnél is, ahol 20 százalékkal csökkent a forgalom, az üzemi veszteséget viszont profit váltotta.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.