:

Szerző: Bodnár Ádám

2013. október 25. 11:30

A memóriagyártás húzta a Samsungot

Tovább menetelt a harmadik negyedévben a Samsung. A vállalat távközlési részlege negyedével növelte bevételét és ötödével a profitját, a memóriagyártó részleg nyeresége pedig megduplázódott. Ezek mellett a lakossági elektronikai részleg gyengélkedése is belefért.

55,6 milliárd amerikai dollárnak megfelelő árbevételt ért el a harmadik negyedévben a Samsung Electronics. A bevétel növekedése éves szinten 13 százalékos volt, elsősorban a mobilos és a memóriagyártó divízió javuló teljesítményének köszönhetően. A cég üzemi eredménye 26 százalékkal 9,6 milliárd dollárnak megfelelő korai wonra emelkedett, a nettó profit szintén 26 százalékkal bővült és 7,8 milliárd dollárnak megfelelő koreai wont tett ki.

Továbbra is erős a mobilos részleg

A Samsung távközlési részlege továbbra is hatalmas növekedésben van. Bár a vállalat és az elemzők is arról beszélnek, hogy a mobiltelefon- és tableteladások növekedése egyre lassul, a most lezárt negyedévben is 24,9 százalékkal bővült a részleg bevétele, a készülékeladásoké pedig 24 százalékkal 33,3 milliárd dollárnak megfelelő wonra emelkedett (az előző negyedévben még 54 százalékkal nőtt). A mobilos részleg üzemi eredménye "csak" 19 százalékkal javult, 6,3 milliárd dollárra - ezzel a mobil üzletág adta a teljes vállalat üzemi eredményének közel kétharmadát.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

A vállalat egy ideje nem árulja el, pontosan hány telefont és tabletet értékesít, az elemzői becslések 85-89 millió darab közé teszik az eladott telefonok számát. Koreai lapokban olvasható információk alapján a tavasszal megjelent csúcsmodell, a Galaxy S4 a megjelenése óta 40 millió példányban fogyott. A cég emellett azt is állítja, a Note 3 bemutatásának köszönhetően a csúcskategóriás modellek iránti kereslet nem csökkent érdemben az előző negyedévhez képest. A tableteladások is jelentősen nőttek, derül ki a cég gyorsjelentéséből, leginkább az új modellek (Tab 3) piaci megjelenésének.

Javított a memóriagyártó divízió

A negyedév során jól teljesített a kijelzőket és félvezetőket gyártó részleg. A bevétel ugyan csak kevesebb mint 3 százalékkal múlta felül a tavalyi harmadik negyedév szintjét, de az üzemi eredmény majdnem másfélszeresére emelkedett, elsősorban a félvezetőgyártó divíziónak, ahol duplázódott a profit. A Display & Semconductor üzletág bevétele 16,9 milliárd dollárnak megfelelő won volt, ehhez 2,9 milliárd dolláros üzemi profit társult. A Samsung DRAM-gyártását a szerverpiac, a mobilpiac, valamint az új játékkonzolok megjelenésre való felkészülés húzta meg, a NAND-eladásokat pedig a mobilok mellett az SSD-k terjedése.

A konzumelektronikai részleg továbbra is szenvedett, bevétele 1 százalékkal olvadt tavalyhoz képest, üzemi eredményének pedig 12 százalék tűnt el. A 329 millió dolláros üzemi eredmény gyakorlatilag jelképesnek tekinthető, figyelembe véve az üzletág méretét, 11,4 milliárd dollár körüli bevételét. Az egyre intenzívebb verseny miatt a tévépiacon továbbra is csökkennek az árak, a Samsung igyekszik a nagyobb méretű, drágább modellek felé fordulni, eladásainak több mint 14 százalékát teszik ki a 60 hüvelyknél (152 cm) nagyobb képátlójú modellek.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.