:

Szerző: Hlács Ferenc

2013. október 2. 13:44

Online csapásmérésre is felkészül az Egyesült Királyság

Nem csak az online csapások elleni védekezésre, de kibertámadás végrehajtására is felkészül Nagy-Britannia. A szigetország védelmi minisztériuma az egyre növekvő online fenyegetettségre válaszul egy tartalékos csapásmérő egységet hoz létre, amelyben a katonai múlttal nem rendelkező szakértők is helyet kaphatnak.

Nagy-Britannia úgy döntött, többé nem szorítkozik a védekezésre a kiberhadviselésben. Az ország ennek megfelelően védelmi rendszere mellett immár a kibertámadások végrehajtására alkalmas katonai egységet is kiképez - jelentette be Philip Hammond brit védelmi miniszter a héten. A változtatások keretében a védelmi minisztérium mintegy ötszázmillió fontot fordít egy különleges katonai alakulat létrehozására. A “Joint Cyber Reserve” névre hallgató egység több száz tartalékossal dolgozik majd, köztük a fegyveres erőktől távozó szakértőkkel, illetve olyan, kiemelkedő informatikai képességekkel rendelkező személyekkel, akiknek nincs katonai tapasztalatuk.

Az ellenségnek kedvezhet egy átgondolatlan támadás

Hammond elmondta, a teljes körű kiberhadviselési képességek kiépítése, beleértve a csapásmérés lehetőségét is, az ország az egyre növekvő kiberfenyegetésekre adott válasza. Elemzők szerint a lépést legalább részben a Stuxnet nevű féreg megjelenése váltotta ki, amelyet a gyanú szerint az Egyesült Államok és Izrael közösen fejlesztett ki, és amely Irán több száz urándúsító centrifugáját tette tönkre. Ráadásul idén készült el a NATO kibervédelmi kézikönyve is, amely a világon elsőként jogi kereteket ad az informatikai hadviseléshez: megengedi katonai erő, vagy kibertámadás alkalmazását olyan online támadók ellen, akik akciói fizikai kárt okozhatnak, például ivóvíztárolók beszennyeződését vagy kórházak áramellátásának elvágását

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

De az Egyesült Királyság közel sem az egyetlen, aki a támadás lehetőségét fontolgatja. Jay Abbott biztonsági szakértő, a brit Cyber Security Challenge online biztonságtechnikai verseny elnöke szerint számos nemzet vette számításba a támadást mint opciót a defenzív online stratégiák mellett, így ez a szigetország részéről is időszerű lépés volt. Abbott úgy vélte, különösen az elsőként végrehajtott csapásoknál rendkívüli körültekintésre van szükség, hiszen a Stuxnet esetében is kiderült, hogy miután elengedték, az újraprogramozható, és akár létrehozói ellen is felhasználható. A szakértő a férget olyan rakétához hasonlította, amelyet miután kilőttek, már nem lehet hatástalanítani. A Stuxnet “elfogásából” így több célpont is inkább tanult, ahelyett hogy az kárt okozott volna.

Egy létező alakulatot terjeszthetnek ki

Hozzátette, a tartalékosok felhasználása egy esetleges kibertámadás szükség szerint berendelhető végrehajtó munkacsoportjának létrehozására ésszerű döntés, hiszen a brit Territorial Army évek óta rendelkezik egy "Land Information Assurance Group" nevű csoporttal, amely olyan rendszeresen igénybe vehető tartalékosokból áll, akik kiemelkedő informatikai képességekkel rendelkeznek. A védelmi minisztérium mostani döntése vélhetően ennek az alakulatnak a kiterjesztése lesz.

A Londoni non-profit Information Security Forum szakértője Steve Durbin szerint csak az idő mondhatja meg, hogy a kezdeményező csapások helyesnek bizonyulnak-e, ám Nagy-Britanniának készen kell állni, és minden szükséges lépést meg kell tenni online érdekeltségeinek védelmére. A brit védelmi minisztérium közölte, októberben indítják a kezdeti sorozást, amelyet követően kidolgozzák a “kibertartalékosok” kiképzésének és elhelyezésének pontos gyakorlatát is.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.