:

Szerző: Gálffy Csaba

2013. szeptember 23. 11:10

A nagyvállalatokra koncentrál a BlackBerry

Kemény kézzel tartja a kormányrudat a BlackBerry vezetése, a csökkenő eladásokkal egy ütemben vezérli le a cég zsugorodását. A cég pénzügyileg stabil, a telefonokra azonban kétségbeejtően alacsony a kereslet, vevőt pedig nem találnak a vállalat egészére.

Masszív, egymilliárd dolláros értékvesztési leírást fog elkönyvelni a BlackBerry - jelentette be a vállalat. Ezt elsősorban a raktárban ragadt Z10-es okostelefonok értékcsökkenése indokolja, a Z30-as megjelenésével a kisebbik modellt olcsó, belépő szintű eszközként pozicionálja újra a gyártó, a készletek könyv szerinti értéke így lecsökken. A leírás készpénz mozgásával nem jár.

Raktárról értékesít

A pénzügyi jelentés szerint az augusztus 31-én véget ért pénzügyi negyedévben a cég 1,6 milliárd dolláros forgalmat ért el, ennek felét tette ki a szolgáltatásokból befolyó bevétel. A három hónap alatt a cég 3,7 millió okostelefont értékesített, ezek többségén továbbra is a veterán BlackBerry 7 rendszer fut. A három hónap folyamán összesen 5,9 millió BlackBerry készüléket talált gazdára, ezek jelentős részét azonban a gyártó már a korábbi negyedévben, a nagykereskedőhöz való kiszállításkor lejelentette. A két szám közötti 2,2 millió darabos eltérés azt jelenti, hogy ennyivel csökkent a raktárban porosodó készülékek száma. A szeptember 27-i rendes negyedéves jelentés előtt közzétett információk megerősítik a korábbi értesüléseket, a cég valóban leépít 4500 alkalmazottat, és mindössze 7000 tarthatja meg az állását.

Késik a BBM

A BlackBerry péntekre ígérte az Androidot és iOS-t támogató BBM-kliensét. A ma is viszonylag népszerű csevegőhálózat eddig kizárólag BlackBerryn futott, a gyártó azonban más platformokra is kiterjeszti. A csúszás oka, hogy kiszivárgott az androidos app nem végleges verziója, amelyet több, mint egymillióan telepítettek is - ez azonban súlyos problémákat okozott a rendszer működésében. A nem hivatalos alkalmazást a BlackBerry letiltja, a végleges verzió pedig várhatóan a héten megjelenhet.

A cég új stratégiája szerint "a nagyvállalati és a félprofesszionális piacra fókuszál", vagyis gyakorlatilag kivonul a végfelhasználói szegmensből. Ez annak beismerése, hogy a cég nem képes felvenni a versenyt az Android és iOS dominálta piacon, ezért további, igen költséges próbálkozások helyett a BlackBerry visszavonul a hazai pályának számító céges megrendelők közé. Erre a lépésre korábban is utalt a gyártó, az igazgatótanács egyik tagja néhány hete nyilatkozta, hogy réspiacokon találhatja meg számításait a BlackBerry.

Vevőre várva

Érdekes adalék, hogy a New York Times értesülései szerint Mike Lazaridis, a gyártó társalapítója és tavaly leváltott társ-vezérigazgatója visszatérne a céghez. A kiszivárgó információk szerint Lazaridis a Blackstone és Carlyle befektetési alapokkal tárgyalt arról, hogy közösen vásárolnák ki a vállalatot a tőzsdéről. Az amerikai lap szerint a tárgyalások még erősen tapogatózó jellegűek voltak, megegyezésről és számszerű ajánlatról még nincs szó.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

A gyártó egyes üzletágaira valószínűleg már talált potenciális vevőket az ezzel megbízott külső tanácsadói csoport. A cég vezetése azonban egyben szeretné értékesíteni a vállalatot, a BlackBerry egészére eddig nem érkezhetett megfelelő ajánlat. A most bejelentett elbocsátásokkal a cég drámaian átalakítja költségstruktúráját és leépíti a legkevésbé vonzó üzletágakat, feltételezhetően a potenciális vevők kedvében járva. Hogy pontosan mely részlegeket érinti leginkább a leépítés, egyelőre nem tudni, de nem lenne meglepő, ha a gyengén teljesítő készülékgyártás lenne az.

A vállalat pénzügyileg viszonylag stabil, jelenleg 2,6 milliárd dolláros készpénzállománnyal rendelkezik, adóssága pedig nincs. A most bejelentett átalakításokkal együtt a cég 2015-re megfelezi működési költségeit, ami hosszabb távon is fenntartható zsugorodási pályát jelenthet - csőd tehát egyelőre nem fenyeget.

A hírekre a BlackBerry tőzsdei értékelése bedőlt, a zárás előtti órákban 17 százalékot esett a papír.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.