:

Szerző: Hlács Ferenc

2013. szeptember 19. 10:49

Cserélhető objektíves vízhatlan fényképezőgép a Nikontól

Víz- és ütésálló, a komoly faggyal is megbirkózó, cserélhető objektíves fényképezőgépet mutatott be a Nikon. Az októbertől kapható Nikon 1 AW1 képminőség tekintetében messze maga mögött hagyja a hasonlóan masszív fényképezők nagy részét, ám a szárazföldi cserélhető objektíves gépektől még elmarad.

Valószínűleg senkinek nem ismeretlen a vízhatlan kamera koncepciója, a Nikon új fényképezőgépével azonban igyekszik megreformálni a területet: az 1 AW1 névre hallgató kamera nemcsak vízálló, cserélhető objektívet is találunk rajta. Az AW1 gyakorlatilag a 2011-ben bemutatott Nikon 1 J1 masszívabb változata, méghozzá annyira, hogy nemcsak a víz alatt marad működőképes, hanem a leejtést és az extrém hideget is bírja. A fényképezőgép a gyártó szerint búvárkodás közben 15 méter mélységig használható, két méteres zuhanás után sem esik baja és -10 fokban is megörökíthetők vele a jobban sikerült hóemberek.

A túrázás szerelmeseit a Nikon fényképezője azonban nem csak strapabíróságával veszi célba, került bele ugyanis GPS, így a fényképeken és videókon automatikusan megjelölhető, hogy azok hol készültek, valamint magasság- és mélységmérő, iránytű és vízszintmérő is. A készülék továbbá Wi-Fi kapcsolatra is képes, ami egyre inkább alapvető funkciónak számít a digitális kameráknál.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Az AW1 14,1 megapixeles szenzort kapott, ami bár nagyobb, mint az alapjául szolgáló J1 10 megapixeles érzékelője volt, ám sajnos CX-formátumú, így jóval kisebb a hasonló, cserélhető objektíves kamerákban találhatónál, ugyanakkor még mindig nagyobb a kompakt fényképezőgépek - és a vízálló kamerák többségének - szenzorainál. A fényképezőgéppel szárazföldi elődjéhez hasonlóan rendkívül gyors sorozatképek készíthetők, 15 fps-től akár 60 fps sebességig. Videót 1080p felbontással képes rögzíteni, lassított felvételhez pedig akár 1200 fps-es rögzítést is produkál. Az ISO tartomány 100-6400-ig terjed.

Az AW1 mellé a Nikon két új, hasonlóan masszív objektívet is piacara dob, ezek egyike 11-27,5 mm-es f/3,5-5,6-os darab, a másik pedig egy 10 mm-es, f/2,8-as objektív, amelyek normál változata már korábban is kapható volt. A két objektív eleinte csak az AW1 mellé lesz kapható, amely az elsővel 800 dollárért a másodikkal is kiegészítve pedig 1000 dollárért kerül majd októberben a boltok polcaira, fekete, fehér és ezüst színekben. Ha valaki nem elégedne meg a gyári védelemmel, színes gumi borítást is vásárolhat a kamerához.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.