:

Szerző: Bodnár Ádám

2013. szeptember 19. 09:23

Nézzék meg az Oracle növekedését, ősszel ennyi sem lesz

Alig tudott növekedni az augusztusban véget ért első pénzügyi negyedévében. A vállalat bevétele mindössze 2 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbi szintet, a profit pedig 8 százalékkal emelkedett. Igaz, az árfolyamhatás a cég ellen dolgozott.

Az augusztusban véget ért első pénzügyi negyedévben 8,37 milliárd dolláros árbevételt ért el az Oracle, amely éves szinten 2 százalékos emelkedésnek felel meg. Az elemzői konferenciahíváson Safra Catz, a cég pénzügyi vezetője elmondta, a negyedév során az árfolyamhatás az Oracle ellen dolgozott, ennek kiszűrésével a növekedés 4 százalékos lett volna. Az elemők 8,48 milliárd dolláros bevételt vártak, amit a cég nem tudott hozni.

Alig volt növekedés

A negyedéves üzemi eredmény 2,87 milliárd dollárt tett ki, ami változatlan a tavalyi időszakkal összehasonlítva, a nettó profit pedig 2,19 milliárd dollár, ami 8 százalékkal több mint egy éve. Az egy részvényegységre jutó eredmény az egyszeri tételek levonásával 59 cent volt, ami némileg meghaladja az elemzők 56 centes előrejelzését. A várakozások alatti növekedési adatokra értehtő módon negatívan reagált a piac, a bejelentést követően az Oracle részvényei több mint 3 százalékot vesztettek értékükből, amelyek nagyjából annyit érnek most mint az év elején.

Az elemzők részére rendezett konferenciahívás érdekessége, hogy Larry Ellison elnök-vezérigazgató nem vett részt rajta, mivel a San Franciscó-i öbölben zajló America's Cup vitorlásversenyen volt fontosabb elfoglaltsága. Címvédőként az Oracle csapata rendezi idén a világ legrangosabb vitorlásversenyét - az Ellison-legénység jelenleg behozhatatlannak tűnő hátrányban (1:8) van az Emirates Team New Zealand vitorlással szemben és csak úgy nyerhet, ha a hátralevő összes futamon diadalmaskodik.

Safa Catz pénzügyi vezető az elemzői konferenciahíváson elmondta, a cég eredményei régiónként igen eltérőek, Amerikában például 15 százalékot nőtt a bevétel, Ázsiában 5 százalékkal bővült az Oracle forgalma, míg az EMEA régióban 5 százalékot csökkent. Catz szerint összességében jó negyedéve volt a vállalatnak.A szoftvereladásból befolyó bevétel 6 százalékkal 6,1 milliárd dollárra nőtt, ennek jelentős részét természetesen a korábban megkötött üzletek után befolyó frissítés és karbantartás teszi ki. Az új szoftverlicenc-eladások és a cloudszolgáltatásokból befolyó előfizetések összege 1,7 milliárd dollár volt a most lezárt negyedévben, ami 5 százalékkal magasabb mint egy évvel korábban. Az Oracle a nyáron dobta piacra adatbázisának legújabb (12c) verzióját, azonban ez egyelőre nem járult hozzá érdemben a bevételekhez, mivel az ügyfeleknek fel kell készülnie a bevezetésére.

Hardverrészleg? Növekedés? Majd!

A hardverrészleg továbbra sem tudta hozni a már korábban többször beígért növekedést, igazából a közelében sem volt annak: az Oracle hardvereladásainak árbevétele 13 százalékkal esett éves összehasonlításban. A vállalat továbbra is az integrált rendszerekre koncentrál, ezek forgalma lendületesen emelkedik, de nem tudja ellensúlyozni a "hagyományos" hardverek csökkenését. Mark Hurd, a hardverrészleg vezetője a konferenciahíváson elmondta, az elmúlt két negyedévben 2000 integrált rendszert szállított le az Oracle, a legutóbbi negyedévben összesen 800-at. Az Exadata forgalom több mint 60 százalékkal emelkedett, az Exalytics, SPARC SuperCluster és Oracle Database Appliance által termelt bevétel pedig minden termék esetében legalább kétszeresére nőtt.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Elemzői kérdésre válaszolva Hurd konkrétumok nélkül elmondta, a tavasszal piacra dobott T-sorozatú gépek hozzák a hozzájuk fűzött várakozásokat, az új M-sorozat azonban egyelőre nem. Ennek oka, hogy az M-sorozatú rendszerek jellemzően nagy konfigurációkat váltanak le, az ügyfelek pedig nehezebben szánják rá magukat ezek cseréjére és a projektek is hosszadalmasabbak, alaposabb az előkészítésük.

Ősszel stagnálás várható

A most zajló második negyedévre még mindig csökkenés várható a hardverrészlegnél, Safra Catz szerint -11 és -1 százalék között változhat a bevétel. Az új szoftverlicenc- és cloudszlgáltatás-értékesítésben -6 és +4 százalék közötti változást vár a cég, összességében pedig stagnálás környékén lesz az eredmény, mondta el Safra Catz. A pénzügyi vezető alapvetően a gazdasági bizonytalansággal magyarázta az óvatos prognózist.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.