:

Szerző: Bodnár Ádám

2013. szeptember 18. 11:01

Andrew Wilson az EA új elnök-vezérigazgatója

Belülről érkezik az EA új elnök-vezérigazgatója, a társaság Andrew Wilsont nevezte ki a cég élére, aki már 13 éve dolgozik a társaságnál. Egy időben az EA Sports részleget vezette, később az online divíziót irányította.

A második legnagyobb független játékszoftver-kiadó, az Electronic Arts még márciusban vált meg vezetőjétől, John Riccitiellótól, akinek irányítása alatt a cég képtelen volt az igazi megújulásra, pénzügyi teljesítménye egyre romlott, legutóbbi éves bevétele 10 százalékkal 3,8 milliárd dollárra csökkent a megelőző évhez képest, amihez jelképes, 98 milliós profit társult mindössze. Riccitiello 2007-ben került a vállalat élére, regnálásának idején az EA elvesztette piaci értékének közel kétharmadát. Az előző vezető távozása óta az árfolyam 45 százalékot emelkedett.

Andrew Wilson

Nem ment a megújulás

Az EA a közelmúltban több olyan bakit is elkövetett, amely súlyosan rombolta a cég megítélését és felbőszítette saját vásárlóit. A Sim Cityt például kizárólag online kapcsolattal lehetett játszani, a szerverek pedig a kereskedelmi rajt idején a túlterhelés miatt többször is összeomlottak, ezért egy időre a termék értékesítését fel is függesztették. A játékosok emiatt élesen kritizálták a céget a kötelező online kapcsolat miatt is, ami "egyjátékos" módban szerintük egyáltalán nem lenne indokolt. A dühödt gamerek az év legrosszabb vállalatának szavazták meg az EA-t. A cég másik fiaskója a közelmúltból a Star Wars: The Old Republic című online szerepjáték, amely a kedvező kritikák ellenére gyakorlatilag senkinek sem kellett, ezért a megjelenése után kevesebb mint egy évvel ingyenesen játszhatóvá tették. A Star Wars: The Old Republic felhasználóinak száma nem éri el az 1 milliót sem.

Az EA bukdácsolása persze nem írható kizárólag Riccitiello számlájára, a videojáték-ipar az utóbbi években általában véve nehéz időszakot él meg, a dobozos játékok egyre kevésbé fogynak, az olcsó vagy éppen ingyenes mobilos játékok pedig tarolnak. Igaz, az EA nem ismerte fel idejekorán ezeket a trendeket, a mobilos és facebookos játékok piacáról például lekésett, csak több, költséges felvásárlás útján sikerült betörnie oda. A dobozos PC-s és konzolos játékok terén pedig nem tudott igazán újat mutatni, többszöri fogadkozása ellenére is megmaradt a jól bevált sorozatok folytatásainál (pl. Need for Speed, Madden NFL, FIFA, Battlefield).

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Az elmúlt pár évben több olyan videojáték is született, amely mozifilmekhez mérhető vagy azokon is túltevő kasszasikereket ért el, ilyenek például a Grand Theft Auto és a Call of Duty epizódok,  azonban ezek egyike sem az EA terméke volt. A 10 legnagyobb bevételt termelő játék listáján az EA egyedül a Simsszel képviseli magát, ennek utolsó része azonban még 2009-ben jelent meg (a Sims 4 valamikor 2014 elején érkezik).

Meglepő választás?

Michael Pachter, a Wedbush Securities játékipari elemzője szerint meglepő, hogy az EA választása Wilsonra esett, Peter Moore, a cég operatív igazgatója, illetve Frank Gibeau, az EA Games vezetője sokkal esélyesebbnek tűnt a pozícióra. Az EA új vezetőjét megtaláló HR-cég egy bennfentes szerint számos belső és külső jelölttel felvette a kapcsolatot, de Wilson kitűnt közülük, messze meghaladva az elvárásokat.

Wilson az EA weboldalán közzétett rövid levelében az ilyenkor szokásos tiszteletkörök mellett leírja,az EA stratégiája a következő generációs konzolokra, a mobilokra és a PC-re alapoz, nagy hangsúlyt kap a "free to play" modell (a játék ingyenesen játszható, fizetni a kiegészítőkért vagy egyes tárgyakét kell), valamint az online értékesítés. "De még rengeteget kell dolgoznunk, hogy a közös sikert biztosítsuk."

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.