:

Szerző: Bodnár Ádám

2013. szeptember 13. 10:29

Eldőlt: Michael Dellé lehet a Dell

A februári bejelentést követően végre szavaztak a Dell részvényesei Michael Dell ajánlatáról, amelynek keretében a céget kivezesse a tőzsdéről és a Wall Street nyomásától megszabadulva átalakítsa. A tulajdonosok többsége támogatta az ügyletet.

A Dell alapítója hossza huzavona és a szavazás háromszori elhalasztása után tegnap megkapta a részvényesek támogatását ahhoz, hogy az általa vezetett konzorcium zártkörűvé alakítsa a számítógépgyártót. Michael Dell és a Silver Lake Partners kockázati tőkebefektető minden egyes részvényért 13,75 dollárt fizet, így a magántőkés kivásárlás értéke 24,9 milliárd dollár, ami az utóbbi évek legnagyobb értékű, ilyen jellegű tranzakciója. Michael Dell vért, verítéket és könnyeket ugyan nem ígért, de nem titkolta: az átalakulásnak lesznek áldozatai.

A reflektorfénytől távol

Az elgondolás szerint a Wall Street oldaláról érkező nyomástól megszabadulva könnyebben lehetne olyan nagyszabású átalakítási lépéseket véghezvinni, amelyek eredményeként egy hatékonyabb, ütőképesebb vállalat jön létre - a befektetők könnyebben elfogadják az ideiglenesen gyenge eredményeket, a részvényárfolyamot azonnal büntető, esetenként túlreagálásra hajlamos tőzsdével szemben.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

"Még nagyon hosszú út áll előttünk és sok kihívás vár" - mondta Michael Dell. "De az új cégtulajdonosi struktúra lehetővé teszi számunkra a stratégiánk gyorsabb végrehajtását és organikus, valamint nem organikus befektetések bevonását anélkül, hogy egy tőzsdei cég negyedéves célkitűzései és már korlátjai gátolnának." Brian Gladden pénzügyi vezető hozzátette, jelentős átalakulások várhatók a működésben, előrevetítve akár komoly leépítések lehetőségét is.  Dell jelenleg több mint 110 ezer alkalmazottat foglalkoztat világszerte.

Az új fókusz szerint a társaság nagyvállalati megoldásszállítóvá lépne elő, szerverek, hálózati eszközök, tárolók, a hozzájuk tartozó szoftverek és szolgáltatások adnák a forgalom legnagyobb részét. Az elmúlt évek során a Dell fejlesztések és több mint 13 milliárd dollárnyi felvásárlás révén erősítette a vállalati üzletágát, a forgalmának jelentős része azonban továbbra is a PC-eladásokból folyik be. Ez a tevékenység valószínűleg jelentősen átalakulna, várhatóan az üzleti gépek, valamint a csúcskategóriában versengő konzumer PC-k maradnának a portfólióban. A szavazás után tartott sajtótájékoztatón Michael Dell elmondta, a vállalat a PC-piac csökkenése ellenére is fontosnak látja ezt a területet és megteszi a szükséges lépéseket az üzletág megerősítése érdekében, részleteket azonban nem árult el és kérdésekre sem válaszolt.

Sokat kellett várni

A vállalat még idén februárban jelentette be a tervet, hogy egy magántőkés ügylet keretében kivonulna a tőzsdéről. A bejelentést csak azért most követte konkrét lépés, mert időközben érkeztek más ajánlatok is, például a nagybefektető Carl Icahn részéről. A Dell feletti uralomért sokáig küzdő Icahn magasabb árat, részvényenként 14 dollárt ajánlott, amelyhez a Southeastern Capital szolgáltatta volna a tőkét, azonban csak a részvények több mint felére szólt, a fennmaradó mennyiség továbbra is a tőzsdén maradt volna. Korábban a Blackstone tőkealap is előállt egy saját ajánlattal, azonban később visszavonta azt.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.