:

Szerző: Dojcsák Dániel

2013. augusztus 26. 11:24

Publikusak a UPC új csomagjai

A hétvégi "titokzatos" bejelentés után ma közzétette a UPC az új 240 megabites csomagon kívül a többi részletet is a sávszélesség-emeléssel kapcsolatban. Automatikus duplázás nincs, de azonos árakon egyre többet kapnak az előfizetők.

Legutóbb 2009-ben volt sávszélesség-emelés a UPC-nél, a vállalat akkor elsőként lépte át a 100 megabites álomhatárt - sokak számára még az is problémát jelentett, hogy gigabites hálózati kártya legyen a számítógépükben, illetve gigabites router legyen a lakásban, illetve az akkor legelterjedtebb operációs rendszer, a Windows XP is csak némi barkácsolás után volt képes kezelni a nagyobb sebességet.

Vegyen mindenki gigabites routert!

Pontos adatokat nem árul el a szolgáltató, de a kezdeti alacsony érdeklődés után mostanra egyre többen, feltételezhetően a UPC 1,5 milliós internetelőfizetői állományából több tízezren választották a 100 mbit/s  feletti sávszélességet. Várhatóan az új etalon csomag sem fog nagyobb tömegeket vonzani, viszont az alsóbb csomagok is növekszenek, így valójában mégis egyre többen kerülnek a nagyobb sebességtartományba úgy, hogy közben ugyanannyit vagy kevesebbet fizetnek a szolgáltatásért.

Az emelés után a legkisebb, csomagban is rendelhető internetopció immár 30 Mbit/s letöltést és 3 Mbit/s feltöltést kínál. Ezt követi a 60/6, a 120/10 és végül a 240/20. Ha valaki nem csomagban rendeli, akkor új előfizetőként választhatja a kezdő 15/1 Mbit/s-es csomagot is 2390 forintért. Ha a legnagyobb triple play csomagokat nézzük, akkor a UPC a mostani árazásával 10 ezer forintért kínálja a 76 SD + 19 HD csatornás tévét, a 240/20 megabites internetet és a telefonvonalat, ami éppen félúton helyezkedik el a két konkurens cég ajánlatai között. A Telekom valamivel több mint 13 ezer forintért adja a hasonló csomagját, igaz valamivel kevesebb tévécsatornával, de feltöltésben erősebb 120/50-es internetcsomaggal. A Digi pedig a legolcsóbb a 7200 forintos ajánlattal, igaz a legkevesebb csatornával és a leglassabb internetcsomaggal (80/25) is itt találkozik a vevő.

Hiányzik a nagyobb feltöltési sebesség

A felhasználói visszajelzések többnyire a feltöltési sebességeket tartják aránytalanul kevésnek a UPC esetében, ami jogosnak is tűnik. Ugyan a letöltés, warezolás a valóságban még mindig meghatározó jellemző a hazai interneten, de egyre több olyan felhasználó van, aki felhős szolgáltatásokat használ, ahol a szinkronizálás nem csak le-, hanem sok feltöltéssel is jár. Nagyobb fájlok szinkronizálásakor nem mindegy, hogy mennyi ideig kell várni a feltöltésre, illetve sokan vannak olyanok is, akik egy otthoni média- és fájlszervert érnek el eszközeikről távolról, mondhatni saját, házi streaming szolgáltatást üzemeltetve. Ezekre az esetekre már kissé soványnak tűnik valóban a 20 Mbit/s feltöltési sebesség, amit most a legnagyobb csomag kínál.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Az ilyen esetek azonban nagyon ritkák, az átlagos felhasználó havonta most is alig több mint 50 gigabájtot forgalmaz a UPC hálózatában a cég szerint. A szerződési feltételekben továbbra is ott maradt a fair felhasználásra vonatkozó kitétel, ami szerint 300 gigabájt felett a szolgáltató korlátozhatja az elérést, de tudomásunk szerint erre az elmúlt években csak ritkán került sor - gyakran még olyan esetekben sem lépett közbe a cég, amikor a felhasználó a 120 megabites kapcsolatán egész hónapban végig eszeveszetten torrentezett, terabájtos adatforgalmat generálva. Valószínűleg a kitétel azért marad benne, hogy amennyiben valaki egy lakossági csomagra kötve webszervert vagy egyéb üzleti megoldást kezd üzemeltetni, akkor a szolgáltatónak legyen mozgástere fellépni ellene.

A lakossági csomagok 240/20 megabitre emelt limitjéhez hasonlóan természetesen az üzleti csomagok is javultak, ott mostantól 250/25 Mbit/s sávszélesség jelenti a csúcsot. A minimális garantált letöltési sebesség a legnagyobb lakossági csomagnál 60, a legnagyobb üzletinél pedig 80 megabit lett. A UPC közleménye szerint a változások nem csak az új előfizetőket érintik, a közeljövőben a meglévő előfizetőket is megkeresik előnyös lehetőségekkel, amivel áttérhetnek  nagyobb sávszélességre. A sávszélesség-emelésről írt korábbi cikkünkben további részletek olvashatóak, a 2009-es alapos tesztből pedig kiderül, négy évvel ezelőtt hogyan fogadtuk a 60-ról 120 megabitre ugrást.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.