Szerző: Bodnár Ádám

2013. augusztus 14. 09:51

Larry Ellison: láttuk, mire képes az Apple Steve Jobs nélkül

Rövid interjút készített Larry Ellisonnal, az Oracle elnök-vezérigazgatójával a CBS tévécsatorna. Ellison ebben többek között kifejti: neheztel Larry Page-re, Steve Jobs pótolhatatlan, az amerikai kormány viszont nagyon is pótolható.

Az Oracle korábban pert indított a Google ellen azt állítva, a keresőcég az Android létrehozásához egyszerűen lemásolta a Javát, mégpedig az annak jogait birtokló Oracle engedélye nélkül. A pert az Oracle elvesztette. "Nem versenyzünk a Google-lal. Semmi olyasmit nem csinálunk, amit a Google. De úgy gondoljuk, a Google elvette a cuccunkat, ami rossz [...] Szerintem amit tettek, az... az... gonosz dolog volt" - mondta a CBS riporterének Ellison, utalva a Google jelmondatára, amely úgy hangzik: Don't be evil, azaz "ne légy gonosz".

Ellison szerint ami történt, 100 százalékban Larry Page felelőssége, mivel ő irányítja a céget, ő hozza a döntéseket. "Ő nem gonosz, de amit tett, az gonosz, ami nagy különbség" - folytatta az Oracle-vezér. "Tudom, hogy a szlogenjük 'ne légy gonosz', de szerintem ebben az esetben ezt nem sikerült ezt betartani [...] Nem értem, hogy gondolhatja, hogy egyszerűen le lehet másolni másvalaki termékét. Ez nagyon aggaszt engem."

"Steve Jobs pótolhatatlan"

Az Oracle vezére borús jövőképet vázolt fel az Apple-lel kapcsolatban, amelynek korábbi vezetőjével, a 2011-ben elhunyt Steve Jobs-szal közeli barátok voltak. "A legjobb barátom volt 25 éven keresztül" - mondta róla Ellison, aki szerint Jobs volt ennek a kornak az Edisonja, a Picassója. "Hihetetlen feltaláló volt."

Jobs nélkül nem sok jót jósolt az Apple-nek Ellison, aki szerint korábban már láthatta a világ, mire képes a cég nélküle. "Ezt a kísérletet már elvégeztük, megvolt. Láttuk az Apple-t Steve Jobs-szal [ujjával felfelé mutat], aztán láttuk az Apple-t Steve Jobs nélkül [ujjával lefelé mutat]. Láttuk az Apple-t Steve Jobs-szal [ujjával megint felfelé mutat], most látni fogjuk az Apple-t Steve Jobs nélkül [ujjával lefelé mutat]" - utalt Ellison arra az időszakra, amikor a 80-as évek végén Steve Jobs egyszer már elhagyta a céget, majd később visszajött, és irányítása alatt az Apple a legnagyobb informatikai vállalatok közé emelkedett. "[...] kedvelem Tim Cookot és szerintem sok tehetséges ember dolgozik ott. De Steve pótolhatatlan. Oké, kimondom nyilvánosan, Steve pótolhatatlan. Közel sem lesznek annyira sikeresek, mert meghalt."

Ellison beszélt Jobs haláláról is. "Rendszeresen átmentem hozzá, ilyenkor mindig sétálni mentünk. És a séták egyre rövidebbek lettek. A végén már csak a háztömb körül mentünk egy kört, vagy legfeljebb négy háztömbnyit, ilyesmi. Láttam, ahogy egyre gyengébb, pedig ő volt a legerősebb ember, akit ismertem. A legerősebb, akivel valaha találkoztam. De hét év után a rák még őt is legyőzte. Belefáradt a harcba. Aztán úgy döntött, mindenki sokkolva ezzel, hogy nem szedi tovább a gyógyszereket. Egyszer csak leállt a gyógyszerekkel, talán egy szombaton vagy vasárnap, és a következő szerdán elhunyt" - mondta el Jobs halálával kapcsolatos emlékeit Ellison. "Elérte azt a pontot, amikor már nagyon szenvedett. Iszonyatos fájdalmai voltak."

"Az NSA-féle adatgyűjtés nélkülözhetetlen"

"Mit gondol arról, amit az NSA művel?" - váltott témát a műsorvezető, Charlie Rose a következő pillanatban. "Nos, nagyszerű dolog, hogy demokráciában élünk. Ha nem tetszik, amit az NSA csinál, megszabadulhatunk a kormányzattól és választhatunk másikat" - válaszolta Larry Ellison. "Az igazat megvallva, ezeket az információkat már nagyon régóta gyűjtjük, már azelőtt elkezdtük, hogy az NSA egyáltalán elkezdte volna gyűjteni őket. Hadd mondjam el, kik gyűjtötték: az American Express, a Banc of America, a VISA, az összes hitelkártya-adat, az összes pénzügyi adat. ... A magánszférával kapcsolatos felhajtás számomra rettentően szórakoztató. Ki hallott már arról, hogy ezekkel az információkkal a kormányzat visszaélt volna?"

Ellison szerint egyébként "nélkülözhetetlen" ez a fajta adatgyűjtés, számára csak az lenne elfogadhatatlan, ha a kormányzat az adatok birtokában politikai célzásokba kezdene, ha a demokraták a republikánusok ellen használnák, vagy fordítva.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról