:

Szerző: Bodnár Ádám

2013. augusztus 12. 10:13

Drágul a Windows Server 2012 R2 Datacenter

Nyilvánosságra hozta a Windows Server 2012 R2 verziók árát a Microsoft. Ahogy azt sejteni lehetett, a szervereken futó operációs rendszert a Windows 8.1-től eltérően nem ingyenes frissítésként adja ki a vállalat, a Datacenter verzió még drágul is az elődjéhez képest.

A Windows 8.1 ingyenes frissítésként érkezik a Windows 8-at futtató gépekre, ebből sokan azt a következtetést vonták le, hogy az új Windows Server, a 2012 R2 is ingyen elérhető lesz. Ez nem így lesz, ahogy már korábban is megszokhattuk, az R2 verzió egy teljesen önálló termék, amit külön meg kell vásárolni. A HWSW-n korábban már szó volt a Windows Server 2012 R2 legfontosabb fejlesztéseiről, a Microsoft most végre kiadta a hivatalos árlistát is, így már azt is tudni lehet, mennyiért lehet hozzájutni az új képességekhez.

Az operációs rendszer elődjéhez hasonlóan négy verzióban lesz hozzáférhető, ezek közül a Foundation a legkisebb cégeknek szánt változat, kizárólag egy processzorra lehet licencelni és nem is kerül kereskedelmi forgalomba, csak szervergyártók kaphatják meg. Az "eggyel nagyobb" verzió az Essentials, amelyet legfeljebb 25 PC-vel rendelkező szervezeteknek kínál a cég, ez a kiadás 501 dollárba kerül listaáron, a nagyobb verziók használatához elengedhetetlenül szükséges CAL (Client Access License) nem kell hozzá. E két változat képességeiben is korlátozott.

Drágul a Datacenter

A Windows Server két fő kiadása a Standard és a Datacenter verzió, mindkettő ugyanolyan hardveres limitációkkal és azonos funkciólistával rendelkezik és mindkettőhöz szükséges ügyfélhozzáférés-licenc (CAL) is. Az egyetlen fontos különbség a virtualizációs jogokhoz fűződik: míg a Standard kiadás maximum két virtuális gépben futhat, a Datacenter kiadás esetében ilyen megkötés nincs. A licencfeltételek szerint mindkét kiadás tartalmaz még egy host licencet is, ezt a futó példányt azonban kizárólag a VM-ek futtatására és menedzselésére lehet felhasználni, üzleti alkalmazás nem futhat rajta.

A Windows Server Standard és a Datacenter a 2012-es verzió óta nem szerverenként, hanem foglalatpáronként licencelődik - egy kétfoglalatos géphez elég egy licenc, egy négyfoglalatoshoz már legalább kettő kell, egy nyolcfoglalatoshoz pedig négy, és így tovább. A Windows Server 2012 Standard ára 882 dollár volt két fizikai processzorra, ez a Windows Server 2012 R2 esetében is változatlan marad. A Datacenter verzió viszont jócskán megdrágul, két fizikai foglalatra 4809 dollár helyett 6155 dollárt kell majd fizetni, ami 28 százalékos emelkedést jelent.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

A Microsoft magyarázata szerint a változásokat "a piaci környezet mozgása, a termék többletértéke" indokolja. A cég szerint azonban a felhasználóknak továbbra is van lehetősége, egy kisebb VM sűrűségű szerverre megvehetik a Standard licencet, ráadásul egy gépre több licenc is vehető, amennyiben a processzorszám alapján megvett licencek nem "fedezik" a futtatott virtuális gépeket. Az erősebben virtualizált környezetek esetén viszont jobban megérheti a Datacenter verziót megvenni, ráadásul ebben az esetben korlátlan VM indítható és azok számát sem kell nyomon követni a licencgazdálkodáshoz.

Az SA-val jól járhat

A Software Assurance (Frissítési garancia) konstrukciót megvásároló szervezeteket az áremelkedés nem érinti: amennyiben már rendelkeznek a megfelelő Windows Server 2012 licencekkel, az R2 verzióra átállás nem jár a számukra további anyagi terhekkel. Egy sűrűn virtualizált környezetet üzemeltető cég számára az SA ezért jó befektetés lehet még akkor is, ha nem Hyper-V, hanem valamilyen más gyártótól származó virtualizációs köztesréteg dolgozik a virtuális gépek alatt. Az árváltozás a CAL-okat sem érinti, a korábbi Windows Serverhez megvásárolt licencek pedig továbbra is használhatók maradnak az R2-vel is.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.