Szerző: Dojcsák Dániel

2013. július 31. 16:27

Androidra is megjött a hivatalos Microsoft Office

Tovább terjeszkedik a Microsoft irodai szoftvercsomagjának online verziójával és az iPhone-on futó változat után végre Androidra is elérhető az alapvető szerkesztési funkciókat is magában foglaló Office-alkalmazás.

Nem kellett sokat várni az iOS-verzió után, Androidra is megjelent az Office 365 mobilos kivezetése natív alkalmazás formájában. A két platformra készült appok között gyakorlatilag semmi különbség nincs, sem működésben, sem előfeltételekben. Az alkalmazásba kizárólag Office365 felhasználói fiókkal lehet belépni, akár csak olvasni, akár szerkeszteni akar valaki dokumentumokat - de a szerkesztés és olvasás internetkapcsolat nélkül is működik. A mobilos app minden olyan Office 365 előfizetéshez jár, amiben benne vannak az asztali alkalmazások is, bővebben az Office blogban lehet ezekről tájékozódni. A kipróbáláshoz, aktiváláshoz elegendő egy 30 napos próbaelőfizetés is.

Az app felépítése is teljesen megegyezik az iPhone-on futó változattal, a leghangsúlyosabb rész a legutóbb megnyitott dokumentumok listája, illetve az új dokumentum, prezentáció vagy táblázat létrehozása. A Microsoft természetesen nem húzta át a mobilos felületre az Office teljes palettáját, a két mobilverzióban a Word, az Excel és a PowerPoint domborodik ki (emellett elérhető Androidra a Lync kliens és a OneNote is). A szerkesztési lehetőségek igen soványak, leginkább arra való az app, hogy a már meglévő dokumentumokban tudjanak az emberek javítani, kiegészíteni, formázást igazítani és kommentálni. Az viszont szomorú, hogy tabletes alkalmazás a tervek szerint nem készül az androidos Office-ból, a nagyobb kijelzős készülékek esetén a Microsoft azt javasolja, hogy a felhasználók az Office Web Apps-ot vegyék elő - a helyzet az iOS esetében is azonos.

A dokumentumok tárolása nem csak helyben történik, hanem minden szinkronizálva van a Microsoft SkyDrive cloud tárhelyével, így viszont könnyedén meg lehet osztani a dokumentumot bárkivel, úgy, hogy egy későbbi gyors változtatás miatt nem kell újraküldeni a levelet egy kövér csatolmánnyal.

Az egyetlen dolog, amit nem lehet az Android appban, az az előfizetés. Míg az iPhone-osok közvetlenül innen is megvásárolhatják a hozzáférést, addig Androidon csak a már meglévő felhasználók tudnak bejelentkezni. Az app máris megjelent a Google Play Store-ban, de egyelőre csak az amerikai felhasználók tölthetik le mobiljukra. A Microsoft közleménye szerint fokozatosan jelenik majd meg az app további 33 nyelven összesen 117 országban. Néhány héten belül magyarul és Magyarországon is hozzáférhetünk az apphoz.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról