:

Szerző: Koi Tamás

2013. július 30. 15:13

NMHH: a lehető leghamarabb értékesítjük a digitális hozadékot

A lehető leghamarabb értékesíteni kívánja a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság a földfelszíni televíziózás teljes digitális átállásával felszabaduló digitális hozadéksávokat, konkrét időpontot azonban továbbra sem jelölt meg a frekvenciaaukcióra, amit legkésőbb év végéig le kell zárnia Magyarországnak.

Holnap 12:30-kor az ország 14 megyéjében leáll a tévéműsorok földfelszíni sugárzása az Antenna Hungária analóg adóhálózatán, ezzel lezárul a magyarországi digitális átállás első üteme. A műsorszóró az illetékes Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósággal (NMHH) karöltve tartott ma sajtótájékoztatót az utolsó előkészületi fázisokról, valamint az analóg lekapcsolást követő további tervekről. Az átállás során felszabaduló frekvenciasávok, az úgynevezett digitális hozadéksávokat rövidesen a mobilszolgáltatók vehetik használatba, bár a hatóságnak továbbra sincs konkrét válasza a mikorra és a hogyanra.

A lehető leghamarabb

Az analóg lekapcsolást érintően fontos tudni, hogy a teljes folyamat lezárásáig a mobilszolgáltatók nem tudják használatba venni a felszabaduló frekvenciasávokat, az NMHH korábban részben erre hivatkozva halasztotta el az érintett sávok értékesítését célzó frekvenciaaukciót. A mobilszolgáltatók valójában még csak nem is az október 31-i, végső lekapcsolási dátum után "lakhatják be" a sávot, hiszen a mobil szélessávú szolgáltatás indulását mindenképpen meg kell előznie egy sávkiürítési folyamatnak, emellett az analóg adók végső lekapcsolása nem is feltétlenül október 31-én következik majd be.

Hasonló a helyzet az első, holnapi lekapcsolási ütemmel is: itt az analóg gerinc- és átjátszóadók augusztus 5-ig továbbra is sugároznak mindhárom országos tévécsatorna (m1, TV2, RTL Klub) helyén egy állóképet, melyen az érintetteket arról tájékoztatják, hogy ha eddig nem tették meg, mit kell csinálniuk annak érdekében, hogy a DVB-t adásokat foghassák meglévő tévékészülékeikkel. Az első lekapcsolási ütemben egyébként a másodikhoz képest lényegesen kevesebb, mindössze 5 gerinc, és 33 átjátszóadó érintett, ezek augusztus 5-től szüntetik be végleg az analóg sugárzást. Az első körös frekvenciacserék és a sávkiürítés a tervek szerint szeptember 3-án indul és még ugyanebben a hónapban be is fejeződik.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Az ország többi részén az átállási dátum október 31., ekkor 13 gerincadó és 90 analóg átjátszóadó szünteti be a sugárzást, a sávkiürítési folyamat ezt követően, november-december folyamán indulhat. Az Európai Bizottság múlt héten ismertetett korlátozott derogációja alapján Magyarországnak az analóg műsorszórást legkésőbb jövő nyáron be kell fejeznie, ezt a határidőt az NMHH szakemberei szerint minden érintett fél tudja majd tartani.

Szintén az Európai Bizottság rendelkezett arról, hogy a felszabaduló digitális hozadéksávokat milyen határidőig kell értékesíteniük a tagállamoknak. Az általános, minden tagállamra vonatkozó előírás itt 2013. január 1. volt, de különböző indokokra hivatkozva a tagállamok több mint fele nem tudott ennek a határidőnek megfelelni. Magyarország a múlt héten december 31-ig kapott haladékot az érintett frekvenciasávok értékesítésére - az NMHH szakértői szerint addigra az aukció biztosan lezajlik majd, de hogy pontosan mikor kezdődhet a folyamat, arról továbbra sem tudott tájékoztatást adni a hatóság.

Fogy az idő

Az idő márpedig vészesen fogy, egy nagy léptékű, úgynevezett big bang aukció hosszadalmas előkészületeket igényel mind a levezénylő hatóság, mind pedig a licitálni kívánó mobilszolgáltatók részéről. Jó példa erre a szomszédos Ausztria, ahol már márciusban közzétették a szeptemberben induló aukció kiírási dokumentációját. Emlékezetes, hogy az NMHH később kudarcba fulladt 2011-es aukcióját augusztusban hirdette meg a hatóság, a licit pedig az eredeti tervek szerint októberben indult volna, de a szervezet végül több mint egy hónappal megtoldotta a jelentkezési határidőt, mivel a felkészülési időszak nem bizonyult elegendőnek. Akkor ráadásul csak az egykori E-GSM sávot értékesítette a hatóság, továbbá megágyazott egy új piaci szereplőnek, mely a Vodafone-nal, a Telenorral és a Telekommal egyenlő feltételekkel juthatott volna frekvencialicenchez.

Az NMHH-t az új frekvenciaaukció kiírásában egyöntetű szakmai vélemény szerint leginkább az hátráltatja, hogy a szervezetnek Szalai Annamária áprilisi halála óta, vagyis több mint három hónapja nincs elnöke, aki jogosult lenne az aukciót kiírni. Az új aukció kapcsán ráadásul a digitális hozadéksávok értékesítése mellett komoly tétként felmerül, hogy a három hazai mobilszolgáltató frekvencialicenc-lejárati idejét hogyan kívánja harmonizálni a hatóság.

Mint ismeretes, a három hazai mobilszolgáltatónak nem egyszerre járnak le a különböző frekvenciasávokban a licencei, a legkorábban - jövő októberben - a Vodafone Magyarország 900 MHz-es frekvenciahasználati jogosultsága fut ki, mely ráadásul a mobilszolgáltatás gerincét adja. Mivel az NMHH áprilisban kategorikusan elzárkózott az automatikus hosszabbítás elől (holott a jogelőd erre a két versenytársnak lehetőséget biztosított), a Vodafone beperelte a hatóságot az egyenlő elbánás elvének sérülése miatt.

A műsorszóró bővítene

A digitális átállás azonban nem csak a mobilcégek, hanem a műsorszóró, vagyis az Antenna Hungária számára is tartogat üzleti lehetőségeket. A cég a 2008-as hatósági szerződés alapján öt országos digitális multiplex üzemeltetését nyerte meg, ebből kettőt a digitális átállás után vehet használatba. Tóth András, a szolgáltató kommunikációs vezetője a mai sajtótájékoztatón elmondta, a felhasználható kapacitás bővülésének köszönhetően a cég mind az ingyenes, mind a fizetős műsorválasztékot bővíteni kívánja.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.