:

Szerző: Bodnár Ádám

2013. június 27. 11:58

Windows Server 2012 R2: az új System Centerrel a legjobb

A héten Madridban zajló TechEd Europe 2013 alkalmából nem csak a SQL Server 2014 első nyilvános előzetesét adta ki a Microsoft, hanem letölthetővé vált a Windows Server 2012 R2 és a System Center 2012 R2 bétája is.

Az új Windows Server fejlesztéseiről korábban már részletesen írtunk, az operációs rendszer újdonságai a virtualizációs képességeket, az adattárolást, hálózatkezelést és felügyeletet érintik elsősorban. A legutóbbi kiadástól eltérően most az új szerverrel egyszerre érkezik az új System Center is, a 2012 R2 verzió teljesen hozzá van igazítva az operációs rendszerhez, képességeik együtt használhatók ki a legjobban, mondta el egy beszélgetésen Jeff Woolse, a Microsoft Windows Serverért és cludokért felelő progammenedzsere.

Windows Server és System Center: kéz a kézben

A System Center 2012 R2 két területen lép előre: egyfelől az informatikai infrastruktúra "felhősítése" terén, az új Windows Serverrel karöltve még jobban automatizált, flexibilis adatközpontok építhetők a segítségével. A felügyeleti környezetet felkészítették a Windows Server olyan új képességeinek a kezelésére mint a virtuális lemezképek menet közbeni átméretezése, a virtuális gépek leállítás nélküli snapshotolása, valamint egész virtuális hálózatok mozgatása fizikai gépek között. A System Center 2012 R2 újdonsága a fejlettebb tárolómenedzsment és hálózatkezelés, az Open Management Interface szabvánnyal kompatibilis "top of the rack" switcheket közvetlenül lehet az új System Centerből felügyelni például.

A privát cloudok, vagyis automatizált, virtualizált önkiszolgáló adatközpontok építését segíti egy másik most bejelentett újdonság, az Azure Pack. Jeff Woolsey szerint az Azure-t használó ügyfelek nagyra értékelik a cloudszolgáltatás egyszerű, felhasználóbarát, kényelmes felületét, amelyen keresztül a virtuális gépeket és hálózatokat kezelhetik. Ezt a frontendet az ügyfelei számára is elérhetővé teszi a cég, így a saját cloudok, illetve a szolgáltatói cloudok felhasználói felülete azonos lesz az Azure-ével. Az Azure Pack a Windows Serverre és a System Centerre "telepszik rá", feleslegessé téve az ügyfelek számára saját frontendek fejlesztését.

Emberközpontú IT

Az új System Center másik fókuszterülete a "people centric IT", ahogy a Microsoft nevezi. A BYOD-ként vagy IT konzumerizációként is nevezett jelenség azt takarja, hogy a felhasználók elkezdik saját eszközeiket munkára alkalmazni, gyakran "külső" szoftverek és szolgáltatások kíséretében. A System Center a Windows Intune-nal karöltve lehetőséget ad a cégek számára a változatos mobil eszközök kezelésére. Andrew Conway programmenedzser szerint lassan, de biztosan megindul a saját eszközök használata a cégeken belül, ami az IT részéről a korábbi "totális kontroll" feladását is jelenti egyben. Az új rendszerben nincs teljes ellenőrzés, az IT csak a szabályokat fekteti le, ennek végrehajtásában segít a System Center Configuration Manager 2012 R2, valamint az Intune.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Az új verzióban már nem csak Windows és Windows Phone, hanem iOS és Android operációs rendszert futtató eszközökhöz is rendelhető saját, céges alkalmazás-piactér, ahonnan a felhasználók a számukra kijelölt alkalmazásokat letölthetik. Egyszerűbb az eszközök "behordozása" is a céges infratruktúrába, ehhez már nem kell rendszergazdai segítség, a felhasználó egy önkiszolgáló portálon keresztül teheti meg, ráadásul a csatlakozást akár kétfaktoros (telefonos) azonosítással is védeni lehet az illetéktelen hozzáférésektől. A céges környezetbe behozott eszközökre nem csak alkalmazások települnek, hanem a beállításokat is le lehet rájuk szinkronizálni (pl. VPN, Wi-Fi jelszavak, tanúsítványok).

A Windows Server 2012 R2 és a System Center 2012 R2 előzetese letölthető a Microsoft weboldaláról. Jeff Woolsey elmondása szerint ezek 99,9 százalékban "feature complete" szoftverek, vagyis az év vége előtt várható végleges verziók szinte minden képességét tartalmazzák már.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.