:

Szerző: Koi Tamás

2013. június 19. 13:38

A telkók dobták össze a digitális átállás költségeit

Hat hét múlva lezajlik a földi sugárzású analóg tévéadás digitális átállásának első üteme - az illetékes Nemzeti Média- és HÍrközlési Hatóság által koordinált folyamat több százezer háztartást érint majd, melyek közül több tízezren kapnak állami támogatást az átálláshoz.

Hat hét múlva, július 31-én lezajlik a magyarországi analóg földfelszíni televíziós műsorsugárzás digitális átállásának első üteme. A folyamat október végén fejeződik be, a technológiai váltás eredményeként a nézők számára nagyobb műsorválaszték juthat el, jobb minőségben, emellett a felszabaduló frekvenciákat újrahasznosíthatja az állam, ezzel jelentős bevételhez jutva.

Célegyenes

"Ráfordultunk az első lekapcsolási ütem célegyenesére" - kezdte a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) mai sajtótájékoztatóját Aranyosné dr. Börcs Janka, a hatóság főigazgatója. A vezető a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, nem érdemes az érintett nézőknek az utolsó pillanatra hagyni az átállást, mivel a digitális földfelszíni vétel már most elérhető az ország szinte teljes területén.

Azoknak, akik saját erejükből nem tudják beszerezni a digitális tévézéshez szükséges eszközöket az NMHH állami támogatás keretében nyújt segítséget. A támogatásban részesülők elérhetőségeit a hatóság a Magyar Államkincstárral, az Országos Nyugdíjbiztosítási Intézettel és a helyi önkormányzatokkal együttműködésben állította össze. A támogatási rendszer célja az NMHH szerint, hogy a lekapcsolást követően senki ne maradjon tévézési lehetőség nélkül.


Forrás: NMHH

Az NMHH által megbízott kérdezőbiztosok az első ütemben június 15-ig 14 megyében több mint 220 ezer háztartást kerestek fel, ebből több mint 54 ezeren igényeltek állami támogatást az átálláshoz (a teljes igénylési mennyiséget 100 ezerre becsli a hatóság). Az illetékesek a sajtótájékoztatón elmondták, a 24 százalékos igénylési ráta a hatóság előzetes várakozásait meghaladják ugyan, a beltéri egységek beszerelése a júliusi átállási dátumig mindenhol megtörténik időben, 13 ezer háztartásban pedig már meg is történt. A hatóság által támogatott kedvezményes előfizetői csomagkonstrukciókat (egyedi kábeltévés, IPTV-s csomagok) 3437-en igényelték.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

A hatóság sajtótájékoztatóján elhangzott továbbá, hogy annak, aki rászorultként elmulasztotta az NMHH segítségét igényelni, az átállási dátumot követően is van lehetősége támogatást kérni. Ezeknek a háztartásoknak az adott váltási időpontok után, tehát július 31. és október 31. után még 30 nap áll rendelkezésükre az igénylésüket eljuttatni a hatósághoz.

A piaci szereplők fizetik

Az átállás költségei az NMHH becslései szerint összességében elérhetik a 6-8 milliárd forintot. Ez a pénz többek között tartalmazza az átállás technológiai hátterének kialakítását, a lakosság tájékoztatását, illetve a lakossági igények felmérését és a jogosultak set-top-box-szal történő ellátását is. A szükséges pénzügyi hátteret a hatóság az elmúlt évek alatt gyűjtötte össze a saját bevételeiből, így kijelenthető, hogy - legalábbis áttételesen - a piaci szereplők finanszírozzák a digitális átállás költségeit.

A digitális átállás kommunikációs költségeiből a digitális földfelszíni vételt biztosító Antenna Hungária is kiveszi a részét, igaz nem pont úgy, mint ahogy az az eredeti hatósági szerződésben szerepelt. A 2011-ben módosított szerződés alapján a műsorszóró számos korábbi kötelezettség alól mentesült, cserébe indirekt módon támogatást kellet nyújtson az MTVA-nak, mely egyben a legnagyobb ügyfele a cégnek.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.