:

Szerző: Bodnár Ádám

2013. május 29. 13:11

Minden maradt a régiben a szerverpiacon

Nyilvánosságra hozta a szerverpiac első negyedévéről szóló gyorsjelentését a Gartner. A számok alapján elmondható, a korábbról megszokott trendek folytatódtak, a UNIX/RISC piac továbbra is zuhan, az x86 szegmens pedig stagnálásközeli állapotban van.

A Gartner friss számai szerint az első negyedévben 11,83 milliárd dolláros volt az első negyedévben a szerverek globális piaca, ami 5 százalékkal alacsonyabb a tavalyi első negyedévnél. A leszállított rendszerek száma eközben 0,7 százalékkal 2,33 millió darabra csökkent.

Történt, ami szokott

Az elemzőcég szerint egyedül a Távol-Keleten és az Egyesült Államokban nőttek a szervereladások, előbbi régió 7 százalékos, utóbbi pedig 1,7 százalékos fellendülést produkált éves szinten, de ez nem volt elég ahhoz, hogy ellensúlyozzák a világ többi részén a csökkenést. Az EMEA régió különösen rosszul teljesített az év első három hónapjában, a leszállított gépek száma 6,8 százalékkal 583 ezer darabra apadt, amihez a forgalom 9,6 százalékos esése társult. "2013 ugyanott folytatódott, ahol a kihívásokkal teli 2012 abbamaradt. A büdzsék szűkösek és a szerverinfrastruktúra fejlesztése láthatóan nem a legfontosabb a legtöbb szervezet számára" - kommentált a számokat Adrian O'Connell, a Gartner kutatási vezetője.

A piackutató által prezentált számok szerint az x86 szegmensben az eladott gépek száma stagnált, az árbevétel viszont 1,8 százalékkal emelkedett - ebbe az emelkedésbe könnyű belelátni a virtualizáció terjedését, amely általában erősebb, jobban kiépített gépeket igényel, de a drágulást okozhatta akár a memóriaárak enyhe növekedése is. A RISC/UNIX szegmens zuhanását nem tudta megállítani semmi, hiába vezette be portfóliójába a Power7+ processzort az IBM, hiába frissítette szerverkínálatát az Oracle, hiába dobott piacra új generációs Integrity szervereket az év végén a HP, a szegmens 39 százalékkal zsugorodott. Az "egyéb" kategória, amely jobbára a mainframe-eket takarja, 3,6 százalékkal bővült, feltehetően az új generációs IBM mainframe őszi piaci premierjének.

Vezetnek, akik szoktak

A gyártók rangsorát árbevétel alapján az IBM vezette az első negyedévben, a Nagy Kék bevételarányos részesedése 25,5 százalék volt a Garner szerint, így orrhosszal megelőzte a HP-t (25%). Mindkét nagy cég forgalma erősen csökkent, az IBM-é 13,6 százalékkal, a HP-é pedig 14 százalékkal. Ugyanennyit, 14 százalékot nőtt ugyanakkora Dell, amely a mezőnyben egyedül kizárólag x86 processzoros gépeket forgalmaz. A Dell részesedése ezzel 18 százalékos, a cég mára teljesen elszakadt az őt követőktől. A negyedik Fujitsu és az ötödik Oracle bevétele szintén csökkent, 7, illetve 27 százalékot, amely 4,9 százalékos, illetve 4,6 százalékos részesedés megszerzésére volt elég.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

A leszállított gépek alapján továbbra is a HP a piacelső, hiába esett vissza a forgalma több mint 15 százalékkal, részesedése még mindig 25 százalék közeli. A második helyen álló Dell 2,6 százalékkal növelni tudta eladásait, részesedése ezzel 22 százalék fölé nőtt. A bronzérmes IBM eközben 13,9 százalékos visszaesést szenvedett el a szálltásokban - nem véletlen, hogy felreppentek olyan pletykák, amelyek szerint a cég megválna x86 szerverrészlegétől, és a Lenovónak adná el az üzletágat. A Fujitsu negyedik helye és 15 százalékos visszesése nem meglepetés, mint ahogy az sem, hogy mennyire jól teljesít a Cisco: az UCS-ek felfutása révén a cég 33 százalékkal növelte szervereladásait.

O'Donnell szerint 2013 hátralevő része sem tartogat rózsás kilátásokat a szervergyártók számára, a high-end eladások továbbra is zuhanni fognak, de a piac többi szegmense is "kihívásokkal teli" lesz.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.