:

Szerző: Gálffy Csaba

2013. április 16. 11:20

Jövőre teljesen eltűnnek a piacról a netbookok

Az IHs iSuppli előrejelzése szerint jövőre már gyakorlatilag eltűnnek a netbookok, de már idén is csak raktársöprésből származő készletek fogynak már. A korszak végét a tabletek, az Intel és a Microsoft együtt hozta el.

A netbookok születésüktől fogva kompromisszumos gépeknek számítanak, amelyek éppen csak elegendő számítási teljesítményt pakolnak az elérhető legolcsóbb számítógépbe. Ugyanezt a filozófiát követik az olcsó tabletek, amelyek azonban még a legolcsóbb netbookokhoz képest is féláron érhetőek el, miközben ugyanazt a piaci rést töltik be: otthoni könnyű böngészés, levelezés, játék, chat, zene és videó. Ezekre a piacon található olcsóbb, néhány tízezer forintos tabletek is alkalmasak ma már, miközben a felhasználói élmény jobb, a kezelés pedig egyszerűbb. Nem elhanyagolható, hogy a netbookok fő vonzerenek számító mobilitásban (akkus üzemidő és tömeg) is köröket vernek a tabletek az elavult formátumra.

Netbook helyett tablet

Az IHS iSuppli előrejelzése szerint idén mintegy négymillió netbook talál gazdára. Összehasonlításképp ez a 2010-es csúcsévhez képest 90 százalékos visszaesés, de még tavalyhoz képest is 72 százalékos csökkenést jelent. A piackutató szerint ráadásul az eladások még ezen a szinten sem fognak beállni, jövőre már csak néhány százezer netbook fogyhat, ami gyakorlatilag a szegmens eltűnését jelenti a több százmilliós PC-piacon. A piackutató állításait támasztja alá a netbook-gyártók januári bejelentése is, idén már az utolsó két mohikán, az Acer és az ASUS sem tervezi atomos netbookok piacra dobását, a futó modellek gyártása pedig leáll.

Fujitsu Siemens Amilo Mini - megették a tabletek.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

"A netbookok azonnal népszerűvé váltak közvetlenül az indulás után, mivel költségre optimalizált termékek voltak, miközben szállították azt, amit a legtöbb felhasználó még elfogadható teljesítménynek érzett. A netbookok eltűnése azonban az Apple iPad 2010-es bevezetésével elkezdődött"  - mondja az iSuppli elemzője, Craig Stice. Az iPad után pedig rögtön beindult az androidos eszközök lavinája, amelyek már a piac több mint felé teszik ki, és az árérzékeny netbook-vásárlók számára sikeres alternatívát kínáltak. Ma már néhány tízezer forintért lehet elfogadható tabletet venni.

Nem csak a tabletek?

Az iSuppli elemzése szerint a netbookok korszakát egyértelműen a tabletek szakították meg, amelyek az olcsó, korlátozott képességű számítástechnikai eszközök között mára egyeduralkodóvá váltak. Árnyalja ugyanakkor a képet a netbookok számára platformot adó Intel Atom technológiai stagnálása is, a processzor az elmúlt öt évben csupán minimális fejlődésen ment keresztül, alig mérhető teljesítménynövekedést tud felmutatni, de ezt is évekkel ezelőtt sikerült elérni. A netbookok hanyatlásában s szoftverkörnyezet is közrejátszott, a kis erőforrásigényű Windows XP életciklusa lejárt, Vista és Windows 7 alatt pedig a felhasználói élmény komoly csorbát szenvedett.

A PC-eladások zuhanása nem azt jelenti, hogy már senki nem vásárol PC-t, csupán a csereciklusok nyúltak minden korábbinál hosszabbra, miközben nincs olyan technológiai innováció, amely a régebbi, akár 5 évnél idősebb gépeket is egyértelműen elavulttá tenne. Hasonlóképp a netbookok is még akár évekig használatban lesznek, egyelőre azonban nincs olyan innováció, amely ebben a szegmensben markánsan jobb felhasználói élményt nyújtana, így a vevők jelenleg a tableteket keresik, mivel ezek jobban kiszolgálják az igényeiket.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.