:

Szerző: Bodnár Ádám

2013. április 4. 12:25

Saját böngészőmotort hoz létre a Google

Forkolja a WebKitet a Google és saját böngészőmotort hoz létre, a Blinket. A kimondott cél a nagy teljesítmény és a letisztult kódbázis, hamarosan a Chromium és a Chrome is erre épül.

Egy rövid blogbejegyzésben jelentette be a Google, hogy a WebKit alapjaira építve új böngészőmotort hoz létre, amely a Blink nevet kapta. - a magyarul pislogást jelentő név a gyorsaságra és az egyszerűségre utal. A vállalat indoklása szerint a WebKit karbantartása bonyolulttá vált, ami megnehezíti az új képességek beépítését, ezért volt szükség egy saját változatra, amely megszabadul a sok platformon elérhető WebKit kötöttségeitől és kimondottan a Google kedve szerint fejlődik.

Viszlát WebKit, hello Blink!

A WebKit "rugalmassága, teljesítménye és átgondoltsága nyilvánvaló választássá tette azt a Chromium böngészőmotorjához, amikor elkezdtük. A közösség kemény munkájának köszönhetően a WebKit szárnyalt és azóta is lépést tartott a web platform egyre növekedő képességeivel" - írja a Google Chromium blogban Adam Barth szoftvermérnök. "A Chromium azonban a többi WebKit-alapú böngészőtől eltérő multi-process architektúrát használ, a többplatformos támogatás az évek során a WebKit és a Chromium projektet is megbonyolította. Ez lelassította az innováció ütemét, úgyhogy ma bemutatjuk a Blinket, egy új, WebKit-alapú nyílt forrású böngészőmotort."

A Google úgy látja, hogy ha elszakad a WebKittől, azzal mindenki nyer, mivel a saját implementációja annyira eltért a többiekétől. A vállalat tájékoztatása szerint rövid távon nem hoz gyökeres változást a Blink, ugyanis a fő cél kezdetben a WebKittel megörökölt súlyos hagyaték felszámolása lesz. "A kezdeti munka nagyját a belső architektúra fejlesztése jelenti, valamint a kódbázis egyszerűsítése. Úgy becsüljük, első körben 7 build rendszertől és több mint 7 ezer fájltól szabadulhatunk meg, amelyek több mint 4,5 millió kódsort tesznek ki. Hosszabb távon az egészséges kódbázis jobb stabilitást és kevesebb hibát eredményez."

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

A Google szilárdan állítja, hogy egy újabb böngészőmotor megjelenése a piacon hasznos lesz. "Ez nem volt egy könnyű döntés. Tudjuk, hogy egy új renderelőmotor megjelenésének jelentős következményei vannak a webre nézve" - írja Barth. "Ugyanakkor meggyőződésünk, hogy több böngészőmotor - hasonlóan a több böngészőhöz - serkenti a fejlesztéseket és idővel javítja az egész nyílt webes ökoszisztémát."

Mi lesz WebKittel?

A WebKitet az Apple hozta létre még az évezred elején a KDE projekt nyílt forrású KHTML motorjának forkolásából, ebből született a Safari is. A vállalat aztán 2005-ben nyilvánosságra hozta a WebKit kódját, ezt felhasználva indította el a Google a Chromiumot (a Chrome nyílt forrású alapja). A Chrome mellett a WebKit motort számos más böngésző használja, például az OS X-ben és az iOS-ben levő Apple Safari, de erre épül a BlackBerryk és az Amazon Kindle 3 böngészője is. A WebKit emellett megtalálható több keresztplatformos keretrendszerben, amely révén olyan termékekbe is eljut mint a GNOME - a nyílt forrású asztali környezet új böngészője szintén WebKit-motoros. Az Opera nemrég jelentette be hogy WebKitre vált, a friss fejlemények alapján azonban a a norvégok a Blinkre szavaznak.

A WebKit a különféle implementációk miatt töredezett, nem egységes, ráadásul a WebKit-alapú böngészők fejlesztőinek maguk kell gondoskodniuk a karbantartásról, frissítésről is, amely szintén nem egyszerre zajlik. Az irányítás gyakorlatilag már most is a Google kezében van, a legtöbb commit a keresőcégtől érkezik, a Blinkkel viszont teljesen a saját ízlése szerint fejlődő böngészőmotort hozott létre a vállalat, ahol nem kell tekintettel lennie a többiek igényeire és céljaira. A WebKit forkolása után az arra épülő böngészők többé nem profitálnak majd a Google innovációiból, mivel azok többé közvetlenül nem csorognak vissza a nyílt forrású böngészőmotorba.

A Blink a többi Chromium projekthez hasonlóan nyílt forrású egyébként és bárki csatlakozhat a fejlesztéséhez - a kezdeményezéről bővebben itt lehet olvasni, webfejlesztők pedig erre találják a legfontosabb tudnivalókat. Hogy a Blink megjelenése hogyan befolyásolja a webet és a böngészőpiacot, egyelőre nem tudni, de hogy befolyásolni fogja, az egészen biztos.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.