:

Szerző: Folyó Gergely

2013. február 18. 14:04

A rendszer, ami sosem omlik össze

A University College London “szisztematikus” számítógépe a természet működését utánozza, ennek megfelelően nem szekvenciálisan hajtja végre az utasításokat, hanem több feladatot futtat párhuzamosan, és azokra véletlenszerűen támaszkodik.

A University College London kutatói olyan számítógépet terveztek, ami a természet működését és annak véletlenszerűségét utánozza, és ezzel a rendszerösszeomlás egyik legfontosabb okát küszöböli ki: félreteszi a szekvenciális utasítás végrehajtást. “A természet nem ilyen” - mondta a New Scientist lapnak Peter Bentley, a UCL informatikusa. “A folyamatai felosztottak, decentralizáltak és probabilisztikusak. Ezzel együtt hibatoleránsak, képesek meggyógyítani magukat. Egy számítógépnek is meg kellene tudni csinálni ezt.”

Minderre remek példa az ember: az, hogy létezésünk alatt gondolkodunk, illetve reagálunk és válaszolunk a külvilág történéseire, nem egy agyból indított, lépésről-lépésre végrehajtott folyamat, az egyes teendőket a szervezet szétosztja a test “biológiai processzorai” között, amik különböző feladatokon dolgoznak párhuzamosan. A kutatók úgynevezett szisztematikus számítógépe hasonló elven működik, és emellett rendelkezik az előbb említett önjavító mechanizmussal, ami elméletben azt is jelenti, hogy sosem omlik össze.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

A számítógépben egy FPGA különböző utasítások másolatait szórja szét a gép egyes részegységei, vagy “rendszerei” között, majd végrehajtás közben véletlenszerűen hív be azok közül egyet-egyet futtatásra. A felállás egyik előnye, hogy egyik rendszernek sem kell megvárnia, míg a másik befejezi a feladatát, több folyamat is futhat egyszerre, miközben az FPGA erőforrás-menedzserként a közöttük lévő akadálytalan információáramlást is biztosítja. A rendszerek függetlenek egymástól, saját memóriával rendelkeznek, így az egyik leállása nem akadályozza a többi működését, sőt a problémát észlelve azok megpróbálhatják újraindítani, esetleg megváltoztatni a meghibásodott egységet, hogy zökkenőmentesen folytathassa a munkát.

Hogy a folyamat maga milyen gyors, azt nem tudni, Bentley szerint viszont “gyorsabb, mint gondolnánk”, ezt egy áprilisi konferencián is bemutatják majd. Ehhez hasonló számítógépre olyan környezetben lehet szükség, ahol a rendszerleállás nem engedhető meg, és maga a hibajavító mechanizmus is hasznos lehet. A bevetés során megsérült pilóta nélküli repülőgépek például sci-fi filmekben látottakhoz hasonlóan megpróbálhatják megjavítani magukat, és az emberi agy pontos számítógépes modellezéséhez is közelebb kerülhetünk egy lépéssel. A kutatók jelenleg a gép tanításával foglalkoznak, hogy az a környezet változásainak megfelelően írhassa újra a rajta futó kódot.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.