:

Szerző: Bodnár Ádám

2013. február 11. 16:11

Kihúzták az EU költségvetéséből a hálózatfejlesztést

Az Európai Unió maratoni hosszúságú költségvetési vitájának áldozatul esett egy több mint 7 milliárd eurós tétel, amelyet szélessávú hálózatok építésének támogatására szerettek volna fordítani.

Az EU a múlt hét végén egy elhúzódó ülés során 988 milliárd euróról 908 milliárdra csökkentette hét éves költségvetését, ennek az áldozatául esett egy 7 mlliárd eurós tétel is, amelyet eredetileg a szélessávú hálózatok építésének támogatására fordított volna.

Neelie Kroes digitális portfólióért felelős biztos még 2011 őszén hirdette ki, hogy az Unió több milliárd euróval támogatja a szélessávú hálózatok kiépítését tőke, hitel vagy garanciák formájában, ezzel olyan területeken is nőhetett volna a vezetékes vagy vezeték nélküli szélessávú lefedettség, ahol üzletileg kevéssé lett volna kifizetődő az infrastruktúraberuházás. Az EU úgy számolt, a "Connecting Europe Facility" támogatásnak is köszönhetően 2020-ra minden uniós állampolgár számára elérhetővé vált volna a szélessávú infrastruktúra.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

"A legnagyobb haszon érdekében határokon átívelő infrastruktúrára van szükség és interoperabilitásra, hogy az egyes országok rendszerei szót értsenek egymással" - írta 2011 őszén, a Connecting Europe Facility bejelentésekor Kroes. "Ennek hatalmas haszna lesz, ha egy másik tagállamban akar valaki rendszerekhez hozzáférni, például vállalkozást alapítani az egységes piacon."

A költségvetésből azonban az infrastruktúrafejlesztésre szánt összeget végül kihúzták, a megmaradt mintegy 2 milliárd eurót pedig digitális szolgáltatások fejlesztésére fordítják - két példa az elektronikus beszerzés és számlázás. "A tagállamok ezzel saját maguk vállára vették a beruházásokat a piaci szempontól nem kifizetődő területeken saját vagy az EU strukturális forrásaiból" - írja blogbejegyzésében Kroes, aki kifejti, szorosan együtt kíván működni Európai Fejlesztési Bankkal, hogy aktív részt vállaljon a szélessávú projektek hitelezésében. "A bank 10 milliárd eurós közelmúltbeli tőkeemelése a szélessávú források ígéretét hozza el, és ebből ki kell hozzuk a legtöbbet.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.