:

Szerző: Gálffy Csaba

2013. február 6. 08:31

modern.ie: virtuális Internet Explorer fejlesztőknek

Három hónapos ingyenes virtuális Internet Explorert kínál a Microsoft új kezdeményezése a webfejlesztőknek. A tesztelésre használható szolgáltatás egyértelműen az Apple és Linux-használóknak szól.

Három ingyenes szolgáltatással nyúl a nem Windows-alapú rendszereket használó webfejlesztők hóna alá a Microsoft a modern.ie kezdeményezés keretében. Az Internet Explorer böngészőre történő fejlesztést segítendő a szoftverház virtualizált böngészőt, online hibakeresőt és általános programozási irányelveket is kínál a minél teljesebb kompatibilitás eléréséhez.

Apple és Linux

A Microsoft kezdeményezése valós problémára ad választ, a webes fejlesztők jelentős része használ Windows helyett más operációs rendszert, számukra pedig elérhetetlen a natív Internet Explorer futtatása. Míg a versengő böngészők (Chrome és Firefox) támogatják mindhárom platformot, az Internet Explorer futásához Windows kell. Ráadásul nem is mindegy, melyik, a legfrissebb Internet Explorer 10 ugyanis egyelőre csak Windows 8-at támogat, illetve hamarosan érkezik Windows 7-re is, Windows Vistán és XP-n azonban nem lesz elérhető.

Az áthidaló megoldás jellemzően az Internet Explorer virtuális gépben való futtatása, ehhez mind a virtualizációs megoldást, mind a Windows licencet be kell szerezni. A két rendszer párhuzamos futtatása azonban eléggé memória- és processzorigényes lehet, különösen, ha a virtuális Windows mellett futnak a fejlesztői környezet elemei is - ez már a hordozható számítógépek többségénél elég fájdalmas teljesítménycsökkenést hoz.

02:45
 

Developers using Modern.IE

Még több videó

A Microsoft most a modern.ie kezdeményezés keretében három hónapos ingyenes BrowserStack-hozzáférést biztosít a fejlesztőknek, ez egy rövidebb fejlesztési projekthez elegendő is. Ryan Gavin, az IE fejlesztéséért felelős igazgató ugyanakkor elmondta, hogy a BrowserStack-Microsoft kooperáció jelenlegi formájában inkább felütésként értelmezhető, a jövőben valamilyen hosszabb távú ingyenes megoldás kínálata is elképzelhető.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

A BrowserStack megoldása felhős alapon kínálja a virtualizált böngészőablakot, a renderelt kép pedig a Chrome és Firefox beépülő modulnak köszönhetően azonnal követhető. A BrowserStack megoldásának előnye, hogy egyetlen kattintással válthatunk az Internet Explorer különböző verzióinak képe között, míg a helyben futó virtuális gép jellemzően egyetlen IE-verzió futhat egyszerre. A szolgáltatás egyébként képes mobil böngészők virtualizált böngészőit is futtatni, így változatos iOS illetve androidos eszközökön is élőben tesztelhető a készülő weboldal.

Gyorsellenőrzés és irányelvek

A modern.ie felületén elérhető egy gyors URL-szkenner is, amely az adott oldal forráskódját pillanatok alatt ellenőrzi és a legfontosabb kompatiblitási problémákat megfelelően listázza. Bár a modern.ie indulása után a hibalistáért személyesen kellett a Microsofthoz fordulni, most már bármely oldal részletes hibalistáját lekérhetjük a rendszerből.

Az oldal küldetésének megfelelően a szkennelés Internet Explorer-központú, így a hibalista és az ajánlott megoldások is az IE-kompatibilitást tartják szem előtt. A teszt például kiszúrja, ha egy weboldal böngészőfelismerést használ a képességek lekérdezése helyett. Ez utóbbi megközelítés jóval nyitottabb, az adott funkció használatát a webes fejlesztő helyett a böngésző készítője döntheti el, az új képességek elterjedése pedig sokkal gyorsabban végbemehet.

A modern.ie oldal harmadik "szolgáltatása" egy húsz pontba szedett fejlesztői irányadás, amely általánosan megfogalmazott tanácsokat ad a keresztböngészős weboldalak készítéséhez. Például nem érdemes egyetlen, egységes kinézetre törekedni minden elképzelhető böngészőben, helyette legyen egy széles kompatibilitást nyújtó változat, amely fokozatosan alakul, ahogy újabb böngészős képességeket detektál.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.