:

Szerző: Bodnár Ádám

2013. január 14. 13:05

Több tablet fogy idén mint notebook

PC helyett egyre inkább tabletet használunk tartalomfogyasztásra, a meglevő PC-t nem frissítjük, nem cseréljük, véli a Gartner elemzőcég. Ennek is köszönhetően idén már több tabletet adnak el mint notebookot.

A kijelzőpiac elemzésére szakosodott NPD DisplaySearch előrejelzése szerint 2013-ban 64 százalékkal 240 millió darabra emelkedik a tabletek piaca, miközben a notebookoké csak 207 millió darabot tesz ki - több tablet fogy majd mint notebook. A DisplaySearch által publikált grafikon szerint a tabletek forgalma a következő években folyamatosan nő a notebookokhoz viszonyítva, 2017-ben már majdnem háromszor annyi táblagépet adnak el mint laptopot.

Az elemzőcégnél úgy látják, a legnépszerűbb tabletkategória a 7-8 hüvelykes lesz, az ilyen modellek (pl. iPad mini, Google Nexus 7, Amazon Kindle Fire) adják a teljes forgalom majdnem felét, míg a kategóriát megteremtő 9,7 hüvelykes eszközök ("nagy iPad") aránya 17 százalékra szorul majd vissza. Emellett meghatározó szereplői lesznek még a piacnak a 10,1" modellek, illetve hosszabb távon a 11,6" tabletekre is lesz igény - ez a két utóbbi kategória már elég nagy lehet ahhoz, hogy (lecsatolható) billentyűzettel ellátva hosszabb szövegek bevitelére is alkalmas legyen.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

A Gartner ma adta ki a 2012 negyedik negyedévére vonatkozó PC-piaci számait, amelyek kapcsán szintén a tabletek sikerét emeli ki. Az elemzőcég szerint a tabletek nem közvetlenül kannibalizálják a PC-eladásokat. "Korábban olyan világot képzeltünk el, ahol mindenkinek van PC-je és tabletje is, de egyre inkább úgy látjuk, a háztartásokban a tartalomfogyasztás a személyes tabletekre terelődik, a kreatív és adminisztratív feladatok pedig megmaradnak egy megosztott PC-n" - mondta Mikako Kitagawa vezető elemző. "Lesznek olyanok, akik rendelkeznek mindkettővel, de ők inkább a szabályt erősítő kivételek lesznek. Ezért azt várjuk, hogy a vásárlók nem cserélik le másodlagos PC-iket a lakásokban, hanem egyszerűen hagyják őket elöregedni."

A Gartner szerint hosszú távon az várható, hogy az emberek a tabletjüket használják elsődlegesen tartalomfogyasztásra és csak akkor ülnek le a PC elé, ha olyan teljesítményigényes alkalmazást szeretnének futtatni, amely nem létezik tableten. A PC-gyártók számára jó hírt is jelent a tabletek sikere, véli az elemzőcég, a trend által leginkább érintett, lassú kihalásra ítélt gépek az olcsóbb, második PC-ként vásárolt konfigurációk, amelyek lassan ki fognak kopni a piacról. A PC-piacon a kereslet az erősebb, drágább gépek felé fog eltolódni, így összességében ez eladott PC-k ára emelkedni fog.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.