Szerző: Koi Tamás

2013. január 11. 09:56

Módosíthatja a keresőtalálatok megjelenítését a Google

Elképzelhető, hogy rövidesen kénytelen lesz megváltoztatni keresési algoritmusait, illetve a találati oldalak összetételét a Google. A keresőcég az Európai Unió nyomására léptethet életbe több változást, hogy elkerüljön egy hosszú és drága versenyjogi eljárást.

Nem kizárt, hogy rövidesen kénytelen lesz módosítani keresőszolgáltatásának működését, illetve a találati oldalak összetételét az Európai Unió országaiban. A cég egy hosszadalmas és költséges versenyügyi eljárástól kímélheti meg magát ezzel, amit az európai nemzetközösség versenyügyi szerve azért helyezett kilátásba, mert felmerült a gyanú, hogy a Google úgy alakítja a keresési algoritmusokat, hogy a találatok végeredményben a saját szolgáltatásaira irányítsák át a felhasználót.

Erőfölényben

Joaqín Almunia, az Európai Bizottság versenyügyi biztosa a Financial Timesnak kifejtette, az Unió évek óta vizsgálja a Google keresőmotorjának működését. Az ügyben zajló előzetes vizsgálat alapján felmerült a gyanú, hogy a cég jogosulatlan előnyhöz juthat a versenytársakkal szemben az által, hogy a versenytárs szolgáltatásokat a népszerűségüktől és relevanciájuktól függetlenül kevésbé súlyozottan szerepelteti a keresési találatok közt. "Még zajlanak a vizsgálatok, de az a gyanúnk, hogy átirányítják a forgalmat [a saját szolgáltatásokra] (...) Ez nem pusztán erőfölény, hanem attól tartok, erőfölénnyel való visszaélés" - nyilatkozta Almunia a lapnak.


Joaquín Almunia

A cégnek december 18-án adott egyhónapos ultimátumot az Európai Unió arra, hogy részletes javaslatot terjesszen elő a keresőszolgáltatás átalakítására. Az előzetes vizsgálat több internetes szolgáltatás panasza alapján indult, ha pedig a Google nem kíván magától megfelelni a tisztességes piaci verseny szabályainak, a cégre hosszadalmas jogi eljárás vár, melynek végén éves bevételének akár 10 százalékáig terjedő pénzbüntetést is kiszabhatnak rá.

Erre ugyanakkor aligha fog sor kerülni, az elhúzódó jogi procedúra ugyanis valójában senkinek sem érdeke - emelte ki Almunia. A biztos az interjúban hivatkozott az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság néhány nemrég véget ért, hasonló indíttatásból végzett vizsgálatára, mely végül nem talált semmi kivetnivalót a Google gyakorlatában.

Európában erősebbek

Almunia ugyanakkor hozzátette, az európai helyzetet alapvetően más színben tünteti fel, hogy míg a Google részesedése a keresőszolgáltatások piacán az Egyesült Államokban 67 százalékos, az európai kontinensen 90 százalék fölötti, azaz a cég kvázi monopóliumban van, ezért különleges elbánásban részesül. Emlékezetes, hogy a Microsoftot is azért büntette meg az EU, mert az asztali operációs rendszerek piacán megszerzett erőfölényét megpróbálta kiterjeszteni más területekre is, például a médialejátszókra és a webböngészőkre. A cégnek ezért ki kellett adni Media Player nélküli Windowst és be kellett építenie egy böngészőválasztó képernyőt az operációs rendszerébe.

Az EU versenyügyi biztosa ezzel együtt kijelentette, a Google semmiképpen sem tekinthető "könnyű prédának", hiszen a cég évente legalább ötszáz alkalommal változtatja meg keresőalgoritmusát, ami ráadásul országról-országra változik

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról