Szerző: Bodnár Ádám

2013. január 14. 10:24

Csendben frissült a Windows Intune

A Microsoft egyelőre mindenféle különösebb hírverés nélkül frissítette felhőalapú kliensfelügyeleti rendszerét, a Windows Intune-t. Végre kezelhető belőle a Windows 8, a Windows RT és a Windows Phone 8 és lehetővé vált az együttműködés a System Centerrel.

Csendben frissült a Windows Intune, írja a redmondi céggel kapcsolatban rendszeresen jól értesült All about Microsoft blog. Az új verzióhoz állítólag egyelőre csak az új ügyfelek férhetnek hozzá, de a már meglevőek is rövidesen megkapják a frissítést. A 2010-ben elindított InTune egy olyan kliensfelügyeleti megoldás, amely előfizetéses konstrukcióban vehető igénybe és nem igényel helyben telepített menedzsmentszervert. Az új verzióval kapcsolatos dokumentumokat már elérhetővé tette a Microsoft, az egyikben részletezi az Intune újdonságait.

E szerint a dokumentum szerint a felügyeleti megoldás végre kompatibilis a legújabb Microsoft operációs rendszerekkel, a Windows 8-cal és RT-vel, illetve a Windows Phone 8-cal. Utóbbi kettő felügyeletére System Center Configuration Manager 2012 SP1 mögé kötve is alkalmas, ebben az esetben a vállalati rendszergazdák közvetlenül a System Centeből érhetik el a cégnél levő windowsos PC-ket vagy a Maceket, a mobil Windowsok kezelését pedig az Intune segítségével egy connectoron keresztül, közvetlenül a System Center felületéről láthatják el.

A Windows 8, Windows RT és Windows Phone egyaránt rendelkezik saját alkalmazás-piactérrel, azonban a vállalatok érthető módon nem szeretnék saját fejlesztésű szoftvereiket ide publikálni ahhoz, hogy aztán az alkalmazottaik elérhessék őket. Az új Intune-ban létrehozhatók olyan vállalati önkiszolgáló portálok, ahol a Windows 8, Windows RT és Windows Phone 8 platformot futtató eszközök felhasználói közvetlenül elérik a számukra kijelölt vállalati alkalmazásokat. Érdemes megjegyezni, hogy a Windows RT, Windows Phone 8, illetve az iOS eszközök kezelése alapesetben már közvetlenül, nem Exchange ActiveSync protokollon keresztül történik.

Az új Intune szélesebb körű beállítási lehetőséget ad a rendszergazdák kezébe a biztonságot illetően. Az adminok meghatározhatják, hogy a kompatibilis eszközökre akkor is települjön-e az Endpoint Protection, ha már más biztonsági szoftver működik, valamint kikapcsolhatják a program felhasználói interfészét - így a gépeken a védelmi szoftver fut, de a felhasználó semmilyen módosítást nem hajthat végre rajta, nem avatkozhat be a működésébe, mivel nem érhető el számára a GUI.

Az új verzió egyik fontos változása a licencelést és árazást érinti. A Windows Intune árazása korábban menedzselt készülékek számától függött, mostantól azonban felhasználóalapú a licencelés, egy felhasználóhoz pedig legfeljebb 5 különböző eszköz tartozhat. Ebben a konstrukcióban egy felhasználó után havi 6 dollárt kell fizetni, azonban a konstrukciónak nem része a legújabb Windows Enterprise telepítését és használatát lehetővé tevő licenc - a System Center Configuration Manager viszont igen. Továbbra is lehetőség van a frissítést is magában foglaló előfizetés használatára (Windows Intune with Windows Software Assurance), valamint megjelent egy konstrukció azon szervezetek számára, amelyek már rendelkeznek System Center Configuration Manager licenccel.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról