:

Szerző: Gálffy Csaba

2012. október 26. 11:11

A Samsung toronymagasan vezeti a telefonpiacot

A Samsung toronymagasan vezeti a mobilpiacot, mind az okostelefonok, mind az összes telefon terén abszolút piacvezető a koreai cég. A Nokia közben kiszorult az okostelefon-piac legnagyobbjai közül.

Stagnáló mobilok

A mobiltelefonok piaca már sokadik negyedéve gyakorlatilag stagnál, az előző negyedév 1 százalékos növekedése után most 2,4 százalékkal bővült a piac, 434 millió egységről 444 millió egységre. A piacot a Samsung vezeti, a dél-koreaiak összesen 105 millió telefont adtak el, ezzel a piac 23 százalékát tudhatják maguknak. A második helyezett a Nokia, bár a "buta" telefonok világszinten tapasztalt visszaesése érzékenyen érintette a finneket. A Nokia 106 millió helyett 83 millió készüléket adott el, részesedése ezzel 24,5-ről 18,7 százalékra esett vissza.

A lista harmadik helyezettje a csak okostelefonokban utazó Apple, a 26,9 millió iPhone 6,1 százalékos részesedést jelent. A negyedik és ötödik helyen az LG és a ZTE áll, mindkét gyártó eladásai drámaian visszaestek. Az LG a tavalyi 21 millió helyett harmadával kevesebb, 14 millió telefont adott el, részesedése ennek megfelelően 4,9 százalékról 3,1 százalékra esett. A kínai gyártó sem szerepelt jobban, a 22 százalékos visszaesés 17,6 helyett 13,7 millió eladott darabot jelent, valamint a részesedés csökkenését 4,1-ről 3,1 százalékra. A teljes piacon tovább növekedett ugyanakkor az "egyéb" kategória részesedése, az eladott készülékeknek már 45,3 százaléka, 201 millió telefon kerül ki olyan gyártók műhelyéből, amelyek részesedése nem éri el a 3 százalékot.

Robbanó okostelefonok

Az IDC kutatása szerint az okostelefon-piac továbbra is hatalmas sebességgel nő, a július-szeptemberi negyedévben 45,3 százalékkal több ilyen modell fogyott mint 2011 hasonló időszakában. Ezzel a világpiac mérete elérte a 179 millió darabot - összehasonlításképp a PC-piac mérete mindössze 87,7 millió volt az IDC szerint ugyanezen idő alatt.

Megduplázta eladott okostelefonjainak számát a Samsung, az összes eladott telefonjának több mint fele már "okos" volt. A már tavaly is igen erősnek számító gyártó egészen hihetetlen negyedévet zárt, az eladott 56,3 millió okostelefon a piac majdnem egyharmadát tette ki (31,3 százalékos részesedés), szemben az előző év hasonló időszakában mért 22,7 százalékos részesedéssel. Ezzel a dél-koreai gyártó már nokiás magasságokba emelkedett, ilyen domináns pozíciót legutoljára a finnek élveztek ezen a piacon, még 2009 utolsó negyedévében.

Az Apple sem teljesített rosszul, köszönhetően az iPhone 5 szeptemberi rajtjának. Az új termék ugyanis egészségesen megdobta az eladásokat, az almás cég így 26,9 millió telefont adott el, szemben a tavalyi 17,1 millióval. Az Apple ennek megfelelően némi részesedést is szerzett, 13,8 százalékról 15 százalékra növelte világszinten az iPhone részarányát. Tovább folytatódik egyébként az okostelefon-piac polarizálódása a két legnagyobb gyártó körül, a Samsung és az Apple részesedése együtt már 46,3 százalékot tett ki, szemben az előző év hasonló időszakában mért 36,5 százalékos értékkel.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

A két nagyágyút messze leszakadva követi a 6-7 milliós darabszámmal a derékhad, ennek elején meglepő módon a Research In Motion tudott felállni a dobogóra - előző negyedévben még a Nokia foglalta el ezt a pozíciót, a finnek most azonban már fel sem fértek az ötös listára. Az okostelefon-piac kanadai veteránja az elmúlt negyedévben is eladott 7,7 millió készüléket, egy évvel ezelőtt azonban még 11,8 millió BlackBerry fogyott. A cég részesedése ennek megfelelően gyakorlatilag összeomlott, a tavalyi 9,6 százalékról mára 4,3 százalékra csökkent.

A legjobb öt közé jutott még a ZTE és a HTC is, a két gyártó azonban ellentétes irányba mozog. Míg a kínaiak eladásai 4,1 millióról 83 százalékkal, 7,5 millióra nőttek, a tajvani gyártó által szállított készülékek száma 12,7 millióról 7,3 millióra zsugorodott. A HTC összeomlására jellemző, hogy részesedése a tiszteletre méltó 10 százalékról mindössze 4 százalékra esett - ez a trend várhatóan a jövőben sem fog megfordulni.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.