Szerző: Bodnár Ádám

2012. október 11. 15:13

Ingyenes tankönyv Windows 8-ra fejlesztőknek

A Microsoft szoftverfejlesztőknek szóló weboldaláról, a devportalról tölthető le a Windows 8 fejlesztés lépésről lépésre című tankönyv, amely az október végén érkező operációs rendszert megcélzó programozóknak kíván segítséget nyújtani az első lépésekhez.

A könyvet hazai szakemberek, a fejlesztői közösség aktív tagjai (Novák István, Fülöp Dávid, Petró Emil, Fár Attila Gergő, Farkas Bálint, Turóczy Attila, Kiss Balázs, Árvai Zoltán) jegyzik, akik már korán elkezdtek ismerkedni és dolgozni a Windows 8 előzeteseivel és a szerzett tapasztalataikat most megosztják az olvasókkal. Az anyag 13 fejezeten keresztül tárgyalja a Windows 8 fejlesztéséhez szükséges információkat, kezdve az operációs rendszer alapszintű bemutatásától az architektúrán át a konkrét programozásig.

Amint az ismert, a Windows 8 képes futtatni a korábbi verziókra írt "desktop" alkalmazásokat, emellett megjelent benne egy teljesen új alkalmazásmodell és API (Windows RT), amely számos előnyt kínál, cserébe újfajta technikai ismereteket követel meg a fejlesztőktől. Akik korábban ár dolgoztak XAML-lal vagy Silverliighttal, azok számára ez a világ nagyon ismerős lesz, de biztos sokan lesznek, akik számára teljesen új területet jelent.

A könyvben szóba kerül az aszinkron programozás, a XAML, az operációs rendszerbe épített kontrollok használata, valamint az operációs rendszer integrációs szolgáltatásainak és a kapcsolódó webszolgáltatásainak elérése is. A Windows 8-ra az eddig klasszikusan használt nyelvek mellett HTML5/JavaScriptben is lehet dolgozni, ezzel külön fejezet foglalkozik a könyvben. Az utolsó szekció ahhoz kíván segítséget nyújtani, hogy lehet egy elkészült alkalmazást a Windows 8 Store-ban publikálni, vagyis a fejlesztésbe fektetett erőforrások hogyan konvertálhatók konkrét bevétellé.

A tankönyv ingyenesen letölthető a devportalról, de igény esetén nyomtatott kiadványként is megvásárolható az üzletekben. Az anyagban felhasznált példaprogramok szintén elérhetők a devportalon, ahol egy ajándékbolt is nyílt: a Store-ba feltöltött Windows 8 alkalmazások készítői munkájukkal pontokat szerezhetnek, amiket aztán különféle ajándékokra válthatnak be, ezek között van egy érintőkijelzős PC, Lumia 710 okostelefon, különféle Microsoft hardverek, Lego készletek és kisebb emléktárgyak.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról