:

Szerző: Gálffy Csaba

2012. szeptember 13. 09:30

iPhone 5: kötelező frissítés

Az előzetesen kiszivárgott információknak mindenben megfelelt az új, végül iPhone 5 névre hallgató Apple-telefon. Új, hosszabb kijelző, világszerte használható LTE, vékonyabb, könnyebb ipari formaterv. A meglepetést a processzor adja, az Apple valószínűleg a világon elsőként szállít Cortex-A15 alapú telefont.

Az új iPhone legszembetűnőbb változása az új kijelző, amely az előző generáció 4:3-as képarányát majdnem pont 16:9-esre cserélte azonos szélesség mellett. Ezzel az új felbontás 1136x640 pixel, a kijelző mérete pedig 3,5 hüvelykről négyre nőtt, az effektív felbontás maradt 326 pixel hüvelykenként. Az Apple saját szoftverei már ki tudják használni a rendelkezésre álló területet és várhatóan az App Store-ban található programok is gyorsan alkalmazkodnak a nagyobb helyhez. Addig azonban középre igazítva, alul-felül fekete csíkkal jeleníti meg ezeket a telefon.

A készülékház teljesen megújult, az üveg hátlapot műanyag és alumínium keveréke váltja, a vastag hátsó üveglap eltűnésével pedig a telefon jóval könnyebb és vékonyabb lehet. A vastagság 7,6 milliméter (HTC One X 8,9 mm, Samsung Galaxy S III 8,6 mm), a telefon tömege pedig mindössze 112 gramm, ami érezhetően könnyebb a versenytársakénál. A vastagság csökkenését többek között a kijelző áttervezése tette lehetővé, az iPhone 5 közvetlenül a megjelenítőpanelen tartalmazza az érintésérzékeny réteget, így a kijelző vékonyabb - ugyanilyen megoldást választott a Nokia is a Lumia 920-nál.

Az új iPhone új csatlakozót is kapott, amely helytakarékosabb az elődnél. A versenytársak már hosszú ideje az apró microUSB szabványt támogatják, az Apple vaskos dock csatlakozója bizony számottevő hátránnyá vált mára. A régebbi csatlakozó körül kiépült széles ökoszisztémát az új iPhone sem hagyja cserben, tartozékként elérhető lesz adapter, amellyel a már meglévő perifériák és kábelek is működnek az új modellel. A Lightning fantázianevű csatlakozó mellett a méretcsökkentés áldozata lett a SIM-kártya is, amely a nemrég elfogadott új szabványt, a nanoSIM-et fogadja. Bár a szolgáltatótól telefont vásárolók számára ez biztosan nem fog akadályt okozni, használt vagy független iPhone 5 vásárlása esetén erre érdemes lesz odafigyelni.

A telefon vastagságának csökkenése negatívan befolyásolja a beépített fényképezőgép minőségét, ezt újabb fejlesztésekkel igyekezett hatástalanítani a gyártó, illetve az Android, a Samsung Galaxy S III és a HTC One X multimédiás képességeit is igyekezett beépíteni az új iPhone-ba. Így megjelent a panoráma mód, javult a teljesítmény rossz fényviszonyok között, illetve lehet fényképeket készíteni videófelvétel közben is. Az Apple rajongói pedig biztosan örvendenek a zafírból készült, precíziós beszerelésű lencsének is.

 

Módosult egyébként a hangérzékelős alrendszer is, amely immár három mikrofont tartalmaz és fejlett zajszűrési algoritmusokat alkalmaz mind a bejövő, mind a kimenő hangjelre. Ilyen technológiát a versenytársak illetve az előző iPhone is tartalmazott, utóbbit az Audience nevű cégtől licencelte az Apple. Valamiért azonban elégedetlenek voltak a partnerrel, az iPhone 5 már az Apple saját fejlesztésű, kettő helyett három mikrofont használó rendszerét használja, amelyet egyébkét a rendszerlapkára integrált dedikált áramkörök is segítenek. Az új telefon egyébként támogatja a szélesebb frekvenciatartományra kiterjedő audiókódolási szabványokat is, így kompatibilis hálózaton jobb lehet a hívás hangminősége.

Itt az első Cortex-A15?

Az Apple sok mindent nem közölt az iPhone 5-öt meghajtó rendszerlapkáról, csupán kódnevét (A6) és teljesítményét (kétszer gyorsabb CPU, kétszer gyorsabb GPU) ismerjük. Az előzetes információkból azonban szinte biztosra vehető, hogy az A6 bizony az ARM legújabb architektúráját, a Cortex-A15-öt használja, az Apple mintegy 6-10 hónapot ver ebben a mezőnyre. A Samsung és a Texas Instruments saját Cortex-A15-alapú lapkája sorozatgyártású termékekben várhatóan a januári CES-en mutatkozik be legkorábban, késő tavaszi-nyári piaci rajttal.

Az ARM-szférában a legtöbb gyártó csak licenceli az előre elkészített-megtervezett processzormagokat az ARM-tól, ezt teszi az Apple, a Samsung és az NVIDIA is, a nagyok közül jelenleg csak a Qualcomm használ saját tervezésű magokat. A Snapdragon S4 ("Krait")  teljesítménye azonos órajelen már a Cortex-A9 és Cortex-A15 közé esik és várhatóan versenyképes az utóbbival. Az iparági sejtések szerint egyébként az A6 minden valószínűség szerint a Samsung 32 nanométeres LP (alacsony fogyasztású) HKMG gyártástechnológiájával készül, ezzel az Apple második 32 nanométeren készülő processzora (az első a módosított iPad 2-ben dolgozó, 32 nanométerre portolt A5 volt).

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

A GPU-ról jóval kevesebb információ terjed, de a kétszeres sebességnövekedést valószínűleg a feldolgozóegységek számának megduplázásával érte el az Apple - az A6 jó eséllyel négy darab PowerVR SGX543 magot tartalmaz. Ugyan erről az Apple nem beszélt, az A6 minden bizonnyal kétmagos felépítést kapott. Ugyanígy az órajelekről sem tudunk semmit, sem a CPU, sem a GPU esetében. Azt azonban elmondta az Apple, hogy a nagyobb teljesítményű processzor és GPU ellenére az akkuidő nem romlott az iPhone 4S-hez képest.

Újdonság még, hogy a rendszerchip mellett a Qualcomm egylapkás rádiós processzora kapott helyet, a 28 nanométeren készülő MDM9615, ami képes LTE, HSDPA, HSPA+, DC-HSDPA és EDGE kapcsolatra és ismeri ezek amerikai, illetve európai változatait is. Ezzel könnyen előfordulhat, hogy hazánkban az első LTE-képes okostelefon az Apple iPhone 5 lehet - a gyártó a partnerek között a brit Everything Everywhere-t és a Deutsche Telekomot is megemlítette, a támogatás bevezetése így üzleti döntés lesz. A kapcsolatok között a WiFi is kapott egy egészséges lökést, a telefon 2,4 és 5 GHz-es csatornákat is képes használni, elméleti csúcssebessége 150 megabit.

Mit adtak nekünk a rómaiak?

Az új iPhone semmilyen világrengető újdonságot nem mutat, az egyedüli valódi meglepetést a rendszerlapka adja. Az ipari formaterv, az LTE-képesség és az egyéb apróbb funkciók jó része csak a versenytársak szintjére hozza fel az Apple telefonját, szó sincs arról, hogy az iPhone 5 köröket verne a mezőnyre bármiben is. Ráadásul kimaradt az androidos csúcsmodellekben mára általánossá vált NFC, úgy látszik, az Apple egyelőre nem lát fantáziát az érintéses adatátvitelben vagy éppen a mobilos fizetésben. Ezzel együtt kijelenthető, hogy aki eddig iPhone-vásárló volt, ezután sincs oka más márkára váltani, aki eddig valamilyen okból ódzkodott az Apple telefonjától, ezután sem érezhet kényszert az iPhone megvásárlására.

Az új iPhone szeptember 21-én kerül a boltokba a legnagyobb országokban, Magyarországon valamivel később, szeptember 28-án lesz megvásárolható. Az eladási adatoknak bizonyára jót fog tenni, hogy decemberre a telefon 100 országban, 240 szolgáltató hálózatán lesz elérhető. Az Apple az amerikai árakat hozta nyilvánosságra, amelyek nem változtak az előző generációhoz képest, várhatóan nálunk is ugyanannyiba fog kerülni az új modell mint most az iPhone 4S. Az olcsóbb iPhone-t keresők pedig a megszokott módon a korábbi modellek között válogathatnak, a piacon továbbra is elérhető marad a két előző generáció, az iPhone 4 és 4S, a 3GS-t azonban többé nem árulják.

iPod, az utánérzés

A tegnapi rendezvényen az Apple az iPhone mellett az új iPod családot is bemutatta. Az új iPod touch megkapta az új iPhone kijelzőjét és az előző iPhone processzorát, kapott saját kamerát, valamint immár a feketén és a fehéren kívül egyéb színekben is elérhetővé vált. A butított iPhone-ként is értelmezhető Touch megkapta a telefon szoftveres újdonságait, így lett Siri, panoráma fotó és megvásárolható már rá az iPhoto fotómanipuláló és -kezelő alkalmazás is.

Újra növekedésnek indult közben az iPod nano mérete, a két évig kapható előző generáció kijelzője megnőtt, a karóraként is hordható formátummal szakított a gyártó. Maradt az érintőkijelző, eltűnt viszont a hátsó csat, így csak zsebbe hordozható az új lejátszó, táskára vagy kabátra tűzve nem. Ugyan az új nano kinézetében egy apró iPhone-ra hasonlít, a 2,5 hüvelykes kijelzőn csak az Apple saját alkalmazásai futnak, az App Store nem érhető el.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.