:

Szerző: Koi Tamás

2012. augusztus 27. 14:50

Megkerülhetik a routert a jövő Wi-Fi eszközei

Jobb minőségű vezeték nélküli kapcsolat épülhet fel különböző Wi-Fi-s eszközök közt egy új technológia révén, ami az otthoni szórakoztatóelektronikai eszközök kommunikációját egyben jelentős mértékben leegyszerűsíti.

Jobb minőségű vezeték nélküli kapcsolatot építhetnek ki egymással a kompatibilis Wi-Fi eszközök, ha általánosan elterjedtté válik az a technológia, melynek eszköz-bevizsgálási folyamatát most indította el a Wi-Fi Alliance. A Tunneled Direct Link Setup-nak (TDLS) keresztelt technológia egyik legfontosabb vívmánya, hogy a segítségével a kompatibilis eszközök képesek a routert megkerülve kommunikálni egymással, aminek számos előnye lehet, különösen olyan hálózatokon, ahol a vezeték nélküli médiatovábbítás jelentős forgalmat generál.

A TDLS révén az eszközök először a hagyományos módon csatlakoznak a routerhez, majd a forgalmat és más paramétereket (maximális sávszélesség kliensoldalon, jelerősség stb.) analizálva direkt összeköttetést létesítenek egymással, amennyiben ez jobb minőségű, nagyobb adatátviteli kapacitással bíró kapcsolatot eredményez. A berendezések a többlépcsős folyamatot teljesen önállóan végzik, felhasználói beavatkozás nélkül.

Az új szabvány mellett más technológiák is rendelkezésre állnak a két eszköz közti Wi-Fi vezeték nélküli direkt összeköttetésre. Ilyen például a 2009-ben életre hívott Wi-Fi Direct, fontos különbség ugyanakkor a Wi-Fi Direct és a TDLS közt, hogy előbbi működéséhez nem szükséges router, illetve a Wi-Fi Directet elsősorban mobil eszközök egymás közti kommunikációjára, leginkább a Bluetooth kiváltására hozták létre.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Ezzel szemben a TDLS esetében a kommunikációs csatorna egyaránt létrejöhet a router és direktben az eszközök közt is, a rendszer ugyanakkor garantálja, hogy a két terminál mindig az elérhető legnagyobb sávszélességgel és a legbiztonságosabb kapcsolaton keresztül cserél adatot egymással. Mindez a router oldaláról semmiféle technológia felkészítést, előkészítést (adott technológiák ismerete, szoftverfrissítés stb.) nem igényel, az eszközöknek azonban értelemszerűen ismerniük kell a TDLS protokollt.

A technológia tesztfázisában a Broadcom, a Marvell, a Ralink és a Realtek vezeték nélküli kontrollerei vesznek részt, ezeket később tévékbe, okostelefonokba, printerekbe és más, nagy sávszélességű vezeték nélküli kapcsolatot igénylő berendezésekbe építhetik. A Wi-Fi Alliance szerint a vezeték nélküli médiatovábbítás mellett az automatikus adatmentés területén nézhet különösen szép jövő elé az új rendszer.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.